Javor Novak: Na rasprodaji kriterija (2.)

Pin It

IZDANO NARANČASTO UPOZORENJE ZA SLAVONIJU: Snažna oluja usmrtila 13 osoba u  Europi

I ove godine Grčka je jedan veliki oganj, to više nisu pojedinačni požari - dnevno ih bukne čak do 50! I naravno unatoč tome što su i nama nasušno potrebni, Izbavitelj velikodušno šalje besplatne kanadere u Grčku. Kao da su Sanaderovi i njegovi. Lijepo je to, nadasve humano, ali ne sjećam se kad je to Grčka ikada slala svoje kanadere u Hrvatsku.  

Kao što i mi imamo zaljubljenike u samostalnu Republiku Hrvatsku, koji dolaze po zadaći u nju ili žive u njoj, a toliko ju mrze da pale požare točno kad započne jak vjetar, tako i Grčka ima svoje „ljubitelje“ u zapadnim turističkim zemljama. Onima kojima je i te kako u interesu da se dogodi grčki egzodus, a turistički se inkas iz Grčke prelije u njihove zemlje. Kad se već ne može do para prirodnim ljepotama, otocima i lijepim plažama onda će se požarima rastjerati turiste. U pravome smjeru, zar ne?  

Nenamjerno duhovito, (piše JL): „Grčku često pogađaju požari u ljetnim mjesecima“ (ono kao kataklizmični požari su normalna stvar), „no promjene klime“ (dakle nitko nije kriv) „su doprinijele sve ekstremnijim toplinskim valovima diljem juga Europe te sve više raste bojazan da će turisti zaobilaziti ta odredišta“. Da zaista, kako slučajno: „turisti će zaobilaziti“ i od toga zaobilaženja baš nitko ne će imati koristi, ne? Što se pritom preskače i „zaboravlja“? Pa samo sitnica da je svjetska turistička industrija vrlo velika i moćna, na nju posebnu pozornost obraćaju brojne zemlje čiji proračun upravo turizam nasušno puni. A vrlo je teško gledati kako se susjedova kasa puni i prepunjuje, a tvoja je još poluprazna.    

podružnica Zrinjevac  

Damir Grgić, voditelj podružnice Zrinjevac, koji je u godinu i po mandata već nagomilao afere s rasprodajom zemljišta Zrinjevca i sa servisiranjem poljoprivrednih strojeva bez javne nabave, oglasio se prošlu srijedu nakon dugih mjeseci pucanja i pada stabala u Gradu. Kaže da je u nedavnim olujama palo više od 1.200 stabala, a još ih je 3.000 napuklo. Očito posao nije ni izbliza završen jer on mudro poziva građane da paze kad šetaju parkovima. T. Tomašević zvani senf, brojku pumpa čak do 30.000 i prijeti se novim sadnjama čim prođu jesenske kiše.  

Kaže Grgić ponosno i da su odvezli toliku drvenu masu da su im trebali cijele kolone kamiona, kad bismo ih poslagali (380 kamiona) „kolona bi bila duga od Kvatrića do okretišta u Dubravi“. Impresivno. Ali ne kaže na kojoj su sve površini i brojčano koliko do sada godinama orezivali. Uporno ponavlja kako je vidio stabla debljine pola metra koja su bila vrlo zdrava, a ipak su pukla i pala. Koji nonsens, pa naravno da su pukla jer su imala razgranatu krošnju koju korijenje i deblo više nisu mogli izdržati pri naglom naletu ili rotiranju vjetra. Stablo je jednostavno bilo preteško, preveliko i prestaro. Sam sebi skače u usta jer stabla očito nisu orezivana na vrijeme. A ni ona stara nisu zamjenjivana mladima.  

Da njemu uopće nije jasan razvoj grada vidljivo je i po tome što Zrinjevac ne mijenja svoju radnu politiku. Prije 30-40 godina, kad su još uz prometnice rasla mlada stabla, promet je bio bitno slabiji. Danas, kad se svakodnevno gužvamo u dugačkim čepovima, nad nama su prestara stabla. Pogledajte samo Medveščak, to je tunel zelenila. Opasnost po brojne putnike i vozače iznimno je narasla. Stabla mogu biti zdrava ali su opsegom i težinom i površinom krošnje ogromna prijetnja čim se digne vjetar. Zrinjevcu i njegovim „stručnjacima“ još nije jasno da stabla u gradu ne smiju imati veliku krošnju, niti smiju biti viša od 8 do 10 metara. Oči moje… u Zagrebu još uvijek imamo nekoliko lokacija na kojima su još davno posađeni jablanovi! I koje danas, takve ekstremno visoke, nitko ne orezuje. Predlažem zato da voditelj podružnice Grgić, nakon svih ovih oluja, započne masovnu sadnju sekvoja, u dogovoru s TT senfom. A kad one popucaju i obruše se, trebat ćemo kolonu kamiona od Zagreba sve do Varaždina. Odlično, dakle rekordno!  

opasne manipulacije  

Usput: još 2011. svjetski mediji objavili su vijest da je moguće stvaranje umjetnih kiša i oluja, potvrđenih u praksi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Umjetne su oluje stvarale tuču, olujne udare vjetra pa čak i snažne munje. Znanstvenici u Abu Dhabiju tvrde kako su tijekom vrhunca ljeta 2010. godine više od 50 puta stvorili umjetne kišne oluje iz vedra neba. One su dio tajnog projekta kojeg podržava Švicarska (Metro Systems International), a kojeg je zatražio šeik i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata. Riječ je o novoj tehnologiji naziva Weathertec. Iz svega je očito kako taj program mijenja svjetsku klimu i kao takav preskup je, a da ne bi imao, prije svega, vojnu namjenu: vrijeme kao oružje.  

vid čuda veličajnog!  

„Koliko pamćenje mi u ludoj glavi stoluje“ nakon punih 48 godina gle čuda, odjednom može nova osobna iskaznica u bilo kojoj policijskoj postaji! Pa kako to odjednom tako brzo, promjena nakon samo pola stoljeća? Kud prije? Tko je taj genije koji je to ostvario? Pa to je za nobela! 50 godina milicija pa policija maltretirala je građanstvo repovima, zagušljivom Petrinjskom, nedjelotvornim redomatom i dugim čekanjem (i na ulici!) na tu famoznu osobnu iskaznicu, vrhunsko djelo policijske znanosti. Kad po predaji svih dokumenta, napokon bude otisnuta, ko' da je to raketna tehnologija, kad tko i kako osobnu napokon ostvari - može i u svemir.  

Kada je početkom 90-ih izrađena lijepa prva hrvatska putovnica odmah sam je izvadio. Ali danas, uz bezobrazluk policijskih cijena, ni ne pada mi napamet. Koja je to ustvari drskost, pa građanima osobne iskaznice ili putovnice zapravo uopće ne trebaju, policije ih i države trebaju. A mi grdo plaćamo za ono što njima treba! Nekolicina europskih država uopće ne zna za osobe iskaznice (Britanija sve do 2009.). Amerika se primjerice ravna po broju zdravstvenog kartona. Danas, u digitalnoj i računalnoj eri, izdavanje iskaznica, kad svaki pozornik, prometni policajac za čas može ući ne samo u broj vaše osobne iskaznice, nego i u povijest svih vaših prekršaja, pa i šire… Čemu papir? Da našim eurima hranimo državu?  

proizvodnja veličina  

Otišao je „mag“ HRT-a, „legenda“ Miroslav Lilić, već ga zovu i genijem, gdje je tomu kraj? Moram reći, iako povodom smrti, kako ga nikada takvim nisam doživljavao. Naravno po djelima, koja su izostala. Nažalost moram se složiti s Viskovićem koji još navodi i pogrom za Hrvatskog proljeća početkom sedamdesetih. Ako je netko bio mag HRT-a u Hrvatskom obrambenom ratu i na Mediteranskim igrama onda je to nedvojbeno bio velebni Tonči Vrdoljak. Ono što provjereno znam to je da je Lilić navečer i noćima nepregledno i do totala neumjereno bančio po restoranima i birtijama i da tom njegovu pijančevanju nije bilo ni mjere ni kraja ni konca. Do besvjesti. Uopće me se ne tiče kako je to podnosila njegova obitelj ali točno je da je po gostionicama mjesečno ostavljao do dvije svoje mjesečne plaće. I tako je (u magnovenjima) kupovao „prijatelje“ svih fela i vrsta. Sama činjenica da ga se po lokanjima srdačno sjeća jedan notorni Vojo Šiljak, dovoljan je odium. Najveći mu je domet što je proglasio smrt zločinca Tita i po toj „zasluzi“ imamo ga navodno vječno slaviti. Koji domet poslušnog partijca. Nitko danas ne govori o tome je li socijalistički aparatčik Lilić bio i odani partijski čovjek, što će reći da i te kako jest. Pa kako bi uopće bio izabran da baš on objavi Titovu smrt ako nije bio odan i provjeren partijski kadar? Pa kako bi ga inače današnji komunjarski mediji uopće slavili kao genija? Pokoj i ovoj (pijanoj) partijskoj duši.  

kamenje se još kotrlja  

Iako su svi očekivali da zbog isto takvog pijančevanja ali i masnog drogiranja kihne već s 55 godina, Mick Jagger je prošli tjedan proslavio 80-tu! I to ne u staračkom domu ili na kućnoj njezi njegovih osam (!) potomaka već stvarajući nove hitove i ne odustajući od uvjerljivih, vrlo napornih ali rasprodanih svjetskih turneja legendarnih i jedinstvenih i tako razigranih povijesnih Rolling Stonesa.  

Što se tiče njegove recentne čak 43 godine mlađe zaručnice, osim zaruka zbog brdašca love i ljubavne „pripomoći“ sa svijeh strana, tu može biti ljubavi jedino još uz pomoć umjetne inteligencije. Pa ako njoj to paše, tko smo mi da prigovaramo? K tome u osamdesetima prošlog stoljeća, bilo je jako moderno govoriti i o izmjeni krvi. Tako se pisalo da i Stonsi, poput velikih svjetskih državnika, isto tako dva puta godišnje odlaze leći u Švicarske klinike na skupocjenu izmjenu krvi.  

Činio što činio samo se i jedino lova računa, Jagger je (2003.) postao i Sir Michael! Koga briga što su Stonsi poznati po divlje razuzdanim tulumima u hotelskim sobama. U Zagrebu su tako (1976.), u ondašnjem Intercontinentalu, a poslije dvostrukoga koncerta, ločući i drogirajući se i seksualno se iživljavajući, pobacali sav namještaj kroz prozor s recimo desetoga kata. Jedva su se izvukli uz posredovanje američkog veleposlanika i uz plaćanje velike odštete. Socijalistička Hrvatska glatko je pokleknula pred torbom Jaggerovih dolara. Da je neki Hrvat tada defenestrirao i samo jednu jedinu aluminijsku i preklopnu camp-stolicu, milicijska bi ga zatvorska bagra iz Petrinjske ispremlatila do neprepoznatljivosti. Ali novac svrdla (još uvijek) gdje partija ne će.  

ukrajinska „ofenziva“  

Na kraju, svima je to jasno ali se to ne smije glasno reći: razvikanih rezultata, ofenzive Ukrajinske vojske nema. Zelenski je izveo veliki napad, koji nitko ne vidi. Osvajaju se tek seoceta bre. Najnovija je uspavanka da će osvojiti, povratiti cijeli Krim. Koja bajka.  

primjer koji treba slijediti  

Fratelli d'Italia (Braća Italije) zahtjevaju od Vlade opoziv najviše časti iskazane svojevremeno jugoslavenskom ljudskom mesaru Titu. Senat je odobrio dnevni red te tako pokrenuo proces oduzimanja titule viteza tom diktatoru. Riječ je o časti Cavaliere di Gran Croce. Jugoslavenski krvnik u pravom je društvu: s rumunjskim diktatorom Ceausescom te kongoanskim diktatorom Sese Seke Mobutoom.  

zviždačica prosvirala  

Zviždačica Maja Đerek, o kojoj se zadnjih dana mnogo piše, očito nije suvisla. Ne zna gdje stati i kako iskorak učiniti mogućim. S već nekoliko poslodavaca svaki put je funkciju proigrala. Očito nije stvar samo u jednoj strani, u njezinim poslodavcima, bit će da je malo i do nje (radikalne?) same. To naravno ne znači da ne osuđujem sve gnjusne napade na nju. A tko ju napada? Mafija, koja se zbog nje osjeća ugroženom i ne bira svoja divljačka sredstva. Mafija, koja drži konce (i u) splitskoj vlasti. Mafija koje se ta ista splitska vlast i te kako boji. Te počinitelje je jako „teško“ pronaći, jel' da?  Kad ste čitali da su pronađeni i uhićeni? Osobno, obožavam hrvatske zviždače, oni su jedina nada hrvatske demokracije, oni su lustracija u malom, oni ukazuju na tako brojne i raširene lopovluke u tolikim segmetima države. Točnije u njoj cijeloj. Prava je šteta što zviždača  nema i u pravosuđu, i u politici, i u medicini, i na HRT-u, a ima ih i puno premalo i u Hrvatskoj policiji i Hrvatskoj vojsci.  

Ono što je prava poguba hrvatske države je to da je zviđačica Vesna Balenović o davnoj pljački u INI ostala desetljećima planski gušena i pomno politički neutralizirana, preblago je reći. Isto tako i riječka zviždačica, članica udruge “Pokret otpora – Riječani protiv korupcije” Slavica Šota ne samo da nije zaštićena od Slavka Linića, nego je i privođena u policijsku postaju! Umjesto njega – ona! A o Ini je riječ u oba slučaja! Zviždači su jedina nada hrvatske budućnosti ali unatoč deklarativnim izjavama vlasti (prema EU normama) još ni izbliza nisu zaštićeni kako i koliko bi to morali biti. Pa ne će valjda prljava i korumpirana hrvatska vlast odobravati svoje javno razotkrivanje?  

Javor Novak