Javor Novak: Tužan tjedan

Pin It

Preminuo Đuro Perica: 'Istinski domoljub koji je dao veliki obol stvaranju  samostalne Hrvatske' | 24sata

Umro je Đuro Perica (1941.), rijetko ključan rodoljub, iskren Hrvat i posebno velik, a nevin patnik i žrtva grdih jugoslovenskih zatvora. I toliko je dovoljno, a značajno reći za ovog velikog nacionalnog oratora. U gulagu zločinca Tita, zbog montiranog komunističkog procesa (još 1975!), proveo je čak 14 godina i trpio stalna batinanja, vrijeđanja i najgora mučenja tih zvjerskih drugova.

Sa samo 34-ri godine! Bio je od svih tih komunističkih živodera jači, preživio je sve njihove torture i život je posvetio stvaranju svoje voljene neovisne Hrvatske. Zasluženo ju je, zločincima unatoč, i doživio. Njegov ih je slavonski inat i potukao i nadjačao. I još je u zatvoru pisao rodoljubne pjesme! Sava je ipak potekla uzbrdo!  

Bez dvoumljenja, odmah se priključio osnivačkim redovima HDZ-ea dr. Franje Tuđmana, onog iskonskog i nacionalno konstitutivnog. Đuro Perica bio je i ostao pojam čvrstine, nacionalne osviještenosti i potpuno nepotkupive hrvatske pravdoljubivosti. Bio je idealist kojemu su se ideali, kroz osobnu tešku borbu, i ne bez mučne osobne patnje, na kraju i te kako ostvarili. Nema više nažalost, takvih realiziranih, hrvatskih, plodonosnih idealista. Gospodin Perica bio je skroman, a tako velik. Iskren prijatelj sviju nas koji ga nasljeđujemo.  

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za čiju se slobodu tako nesebično i bolno, požrtvovno i dugo, ali uspješno izborio! Na svemu: vječna mu i nezaboravna hvala!  

pljačka  

Ne znam zašto Vlada stalno regulira cijene goriva, zašto stalno regulira cijene kućanskih energenata, a uopće i nikad ne regulira cijene hrane? Kad kupujete na placu ili u trgovačkim centrima ili u drugim dućanima, opravdano se osjećate opljačkanima. Kako to? Zar su životne namirnice manje važne od energenata? Zar regulirane cijene energenata izravno ne utječu na jeftiniju proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, na hranu? Kako to da se cijene energenata, iza kojih također stoje tržišni interesi, mogu regulirati, a cijene hrane se ne mogu. Navodno se ne mogu? Zar se ograničenja cijene ne mogu barem uvesti kod kruha, krumpira, rajčice, jaja ili salate? Nisu li to neke od najčešće kupovanih i elementarnih namirnica? Ili, zar Vlada nije u stanju sastaviti listu strateških namirnica i za iste zabraniti trgovačko divljanje cijenama?  

Atena Trećega svijeta  

Nekadašnja sjajna božica-djevica Atena, kći Zeusova i zaštitnica grada: Athena Polias, bila je kao kraljica svijeta, stvarna božica ratništva i umjetnosti, boginja civilizacije, pravednoga rata. Posebno je bila važna kao boginja mudrosti, inteligencije i lukavosti. Ona je muškarce naučila izgradnji brodova i bojnih kola. Što je ostalo od nje i njezine Grčke danas? Ostali su nijemi, skrhani kameni kipovi, razvalina Partenona i brojni nepotpuni zapisi te knjige krcate neprovjerljivih mitova i legendi o njoj. Sve drugo je propalo. Polis Atena danas, samo je jedan od tek pukog niza gradova i luka na Mediteranu. Najvećim dijelom atenska je kultura u prahu i pepelu. Pod nogama, realno i metaforički, današnjih Grkinja i Grka. Do prošlosti se ne drži, ako ona ne donosi novac.  

Politički i gospodarski, a pogotovo na polju stvaranja nove umjetnosti i dosega suvremene uljudbe, današnja Atena mnogo je bliže duhovnoj arhitekturi Trećega svijeta nego Zapada. U vrijeme moga djeda (polovina 20. stoljeća) bila je popularna uzrečica: „dužan ko' Grčka“. I to se ponovilo krajem stoljeća i početkom XXI-og. Malo-malo i Grčka je dužna do kocena. Ona je i dan danas uteg za EU. O demokratskim „standardima“ i linču u medijima, da i ne govorimo.  

u grčkoj su areni ljudi zvijeri, a ne životinje  

Što onda mogu očekivati zarobljeni hrvatski dečki danas, BBB-si utamničeni po rupama grčkih pretrpanih zatvora krcatih silovateljima, koljačima i drugim najtežim kriminalcima? Mogu očekivati ono što je jedan od njih ocu već kazao: „Tata, ja živ odavde ne ću izaći!!“ Činjenica da se hrvatska vlast prvo sramno kolebala: te jesu li to kriminalci, te jesu li to huligani ili su ipak prvo i prije svega hrvatski građani, odvelo je vlast u hrvatskoj u suučesništvo što god da se našim dečkima dolje dogodi. A ne prijeti im ništa dobro. Činjenica da je Grčka neki dan „pobijedila“ Dinamo u Zagrebu, ne će im biti dovoljna. Vrijeme je proteklo i vrijeme i dalje teče, a vlast u hrvatskoj debelo kasni. Izbavitelj posebno. I Dinamo u subotu i Hajduk u nedjelju neka izgube, možda to smanji očnjake Grka. Potpuno suludo roditelji ubijenog Grka zahvaljuju AEK-u što su izbacili Dinamo iz daljnjeg natjecanja. Kao da je Dinamo jednako BBB. Kao da je BBB jednako ubojice! Vrlo nalik vječnoj srbskoj pravoslavnoj histeriji prema nama: svi smo mi njima ustaše. Samo su oni nevinašca i vječno jedan ugrožen, ma napadan narod.  

djeca kao ovce  

Vrlo bistro, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs blebnuo je k tome svemu kako njegovo ministarstvo „nije dobilo nikakvu preporuku da bi učenicima trebalo zabraniti maturalna putovanja u Grčku“. Pa čemu, zašto bi trebalo prevenirati odlazak mogućih novih hrvatskih žrtava u Grčku? Papir nije stigao, dakle Fuchs pojma nema što se sve dolje događa. Uopće nema straha da bi hrvatsku djecu grčki kriminalci mogli zatočiti kao taoce. Oni za sada samo prijete baš kao što su svojedobno tradicionalno prijetili i „teškom krivcu“ golmanu Gabriću. Ali papir nije stigao, mudruje ministar. I to još znanosti.  

Pošaljimo znači, po savjesti ministra Fuchsa, našu djecu na maturalno slavlje  u to osvetničko gnijezdo, među razjarene Grke koji dugo mrze sve Hrvate. I ne samo njih. Sjetimo se, srdačno su se družili s Miloševićem, a pokolj u Srebrenici slavili su na ulicama! Pošaljimo zato našu djecu dolje, gdje još uvijek vrlo udobno planduju i javno ruju mržnju, mnogi Arkanovi koljači i Slobini fašisti.  

sramotu predvodi Izbavitelj  

Naš pravdoljubivi i humanistični Izbavitelj, očekivano, napokon se probudio (pod pritiskom javnosti) pa zivka svoje grčke kolege. Kaže im ono što oni sami ni u snu ne znaju: „Ne može svih stotinu navijača biti krivo“. Kako ključno. Zatim sam sebe i Grlića Radmana uvjerava kako su hrvatske vlasti „od početka“ štitile hrvatske građane u Grčkim apsanama, a što je ne mala laž. Poslušni mediji ponavljaju takve njihove izjave kojih su se sjetili tek nakon svih javnih apela i vapaja. Tako laž, učestalim ponavljanjem, postaje istina. Izbavitelj će čak i u Grčku, da-da, ma kad prije? Nema nego dva tjedna od ubojstva. A vodi i delegaciju, neego. Na neformalni susret: ne ide on dole zbog sto hrvatskih obespravljenih zatočenika, kojima se iz sata u sat prijeti smrću, nego ide onako usput i do njih, razgovarat će lateralno i o njima. Kad već mora. U stvari ide dole jer ima prevažan sastanak s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Odlučivat će njih dva o budućnosti EU-a. Nakon njihova sastanka svijet ne će biti isti. A ni hrvatski navijači sigurniji. Grlićeva i još Radmanova hrvatska tiha diplomacija toliko je jaka i moćna da ni sama ne zna tko joj glavu nosi. Hajdukovci bi rekli: glave su im u balunu.  

Ministar Grlić i još Radman istaknuo je kako s grčkim vlastima imaju „iznimno dobru suradnju“ (…) „Mi se brinemo za njihovu sigurnost. U kontaktu smo s premijerom. Predsjednik Vlade Plenković je u kontaktu s kolegom Micotakisom, ja sa svojim kolegom, kolega Malenica također“, rekao je Grlić Radman. „Obećanje je grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana“, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova.   

Na svu tu „brigu“ mobitelima kruže štosevi i dosjetke tipa: „Plenković, Malenica i Radman idu u Grčku… kao da Grcima nije dosta što su im bili huligani, nego sad stižu i kriminalci“. Nije to u redu.  

i mi konje za trku imamo  

I da se ne pravimo važni i veliki da smo mi kao Europa: reforme pravosuđa mrtvo su nam slovo na papiru. Europska komisija svojim izvješćem konstatira da nam se broj neriješenih predmeta smanjio ali se (vidi vraga) produljilo trajanje postupaka!? Da se Vlaji ne dosjete. Konstatira i da smo po tome EU rekorderi. Na dnu. Ajde fino, barem smo po nečemu rekorderi. A ako je to morsko dno, fino, nije svako dno za dno.  

bestijarij se nastavlja i traje  

Opisani grčki zatvori pakao su sam za sebe nad kojim vlast imaju najteži kriminalci i ubojice, a ni čuvari (posrednici) nisu anđeli. Činjenice da su naši BBB-si porazbacani po zatvorima (u njih čak 21!) samo povećava težinu nadziranja njihove sigurnosti i otvara vrata većim mogućnostima da ih narko dileri iskoriste pa zatim prikolju. Vrijedi se u ovome kontekstu sjetiti hrvatskog junaka Zvonka Bušića koji je tamnujući na drugom kraju svijeta, također nevin, posvjedočio kako je za svojeg tamnovanja vidio čak 32 ubojstva!  

grčka ima tradiciju  

I nije sadašnji slučaj ubojstva početak, nije ni grčki izuzetak. Bivši vratar Hajduka legendarni Tonči Gabrić u karijeri je između ostalih klubova branio i za PAOK. Njega i pok. Ćiru Blaževića kamenovali su čim su stigli u Grčku. Bili su još u autobusu. Gabriću su kasnije na auto stavili poster kluba s ucrtanom rupom na njegovoj glavi te strelicu koja ga ubija uz tekst: „Ustašo, ovako ćeš završiti!“  

 Očito je znači kako današnja situacija dole nije nikakav izuzetak, izuzetak je famozno grčko krivosuđe, koje 18 mjeseci može zatočiti stotinu hrvatskih navijača i punih 18 mjeseci tražiti među njima pojedinca koji je ubio grčkog navijača. Nesvjesna toga, Grčka ovakvim jezovitim procesom šalje zastrašujuću poruku svim svojim budućim posjetiocima i turistima: vi ste na tlu bezakonja.  

ma naći će ubojicu, samo što nisu  

U današnje doba računala na svakom koraku, koliko Grčkoj (11 milijuna stanovnika), sa stotinama računalnih frikova, treba da pregleda 100-nu mobitela? Kao da su to starinski telefonski imenici, pregledavanja memorije mobitela traju im tjednima. Bit će im netko pod stolom vrti nožni agregat kako bi računala imala struje. I daj Bože istraga je pravedna, toliko da nijedan Grk ne može ispasti kriv.    

I onda ukupno, godinu i po dana treba im za istragu?? I još se njihovi suci i pravnici hvastaju kako je Grčka pravna država. Pa neka nam ta slavna pravna država prestane skrivati podatak kao zmija noge: koliko se ubojstava u grčkim zatvorima godišnje „dogodi“? Hoće li, ako se ubojica grčkog navijača (ikada) pronađe među Hrvatima, preostaloj 99-ci država Grčka isplaćivati odštetu zbog tolikog tamnovanja? A kako će platiti odštetu hrvatskim roditeljima kojima se sin u Hrvatsku, iz Atene Trećega svijeta, vratio u kovčegu?  

opet na tržištu  

Prošli tjedan napisao sam rečenicu o sveprisutnoj Elli Dvornik, no zaboravio sam da je i Nikolina Pišek opet na tržištu, njezine guzne obline već iskaču kao iz paštete. Jel' se to medijski nastup plaća? Monetarno ili u naturi? Ma ne će biti. „Oprostite, ja sam totalno zbunjena“ uklapa se potpuno i slikom i riječima, u sav taj medijski šund, Maja Šuput. I kraljica šunda Severina tvrdi u svojoj pjesmi kako ona vjeruje u Boga ali prvo traži uzvratno jamstvo: „Da li Bog vjeruje u mene?“  

I da ne ispadnem mizogin: famozni Edo Pezzi, iza kojeg je bilo i skandala, danas nam se (napokon iskreno) hvali kako je prevario velikog Pelea. Kako moćno, znači ipak! sklon je (i) prevarama. Za Pezzija je olakotna okolnost što mu to Pele nije zamjerio. Onda dobro, uklapa se, prevara može. Sreća je velika da imamo ovakve medije. Ne znam što je gore: kad nema politike pa glavinjaju šundom ili kad ima politike pa su sluzavo podložni.  

PS: Postoji i šund Ante Tomića: on sav zapjenjen ratuje s još niti donesenim zakonom o hrvatskome jeziku. Čovjek je ugrožen, pomozite mu molim vas u odjeći i hrani. Već se naime vidi (naravno u ustaškom) zatvoru. A gdje drugdje?  

Javor Novak