Javor Novak: Vrckavi ignorant notornih činjenica

Pin It

Pavle Kalinić dila sa cjepivom, traži kupca: 'Preko veze sam nabavio  500.000 doza Pfizera' – Paraf

Veliki sigurnosni stručnjak, ekspert za terorizam ujedno je i analitičar opće prakse - nema toga što Pavle Kalinić ne analizira i pritom još ismijava sve one koji ne misle kao on. Gostovao je u Podcast Velebitu kod Marka Juriča. Voditelj nije reagirao na ovo Kalinićevo biserje o stvaranju RH: „to je povijesni slijed koji se dogodi“, a prije toga nabraja: „pa kako je uspjela Armenija? Kosovo? Gruzija? Azerbajdžan?“ Pa dodaje čak i: „Pa kako je uspjela Slovenija? Kako je uspjela Makedonija?“

Dakle uključuje čak i države koje nisu imale rat, da bi zaključio: „Hrvatska se dogodila sama od sebe. Hoćeš - ne ćeš, dogodilo se“. Zatim: u BiH su „svi radili etnička čišćenja“. Pa još: Vodstvo RH je u BiH „napravilo kardinalne greške povodeći se za idejama pok. Franje Tuđmana koji nije bio intelektualno dorastao ekipi koja mu je bila s druge strane. Prvo minorno obrazovanje, onda se našao s ekipom koja je to razradila na najjače…“. Glavno da je Vaš šef, pok. Milan Bandić, kojem se nikada ne propuštate diviti, bio izuzetno obrazovan u ONO i DSZ, u vrhunskoj fakultetskoj problematici. Uzor. 

Zatim Kalinić premudri ispali i ostane živ: „Bespuća povijesne zbiljnosti ne možete prevesti na engleski“. Pa evo, samo za Pavla Kalinića vrijedi, prevedeni naslov može glasiti: „Pathless of historical reality“, ništa lakše. Možda profesor Kalinić, osim što jako zavidi pok. predsjedniku dr. Tuđmanu, ne zna niti engleski?  

Dakle dr. Franjo Tuđman, pobjednik na više demokratskih izbora, čovjek koji je okupljao stručnjake oko sebe s kojima je pripremao pregovore te sve operacije Hrvatske vojske pa pobjeđivao, koji je s diplomatima i hrvatskim ljudima u iseljeništvu izborio međunarodno priznanje RH i prije nego je vojno pobijedio neprijatelja, nije bio dorastao? Radio je kardinalne grješke i bio je minorno obrazovan? O dragi Kaliniću pa gdje je Vama kraj, mislim kao jednom potpunom generalisimusu, a sve poslije rata? Vi znate čak i više od Slobodana Miloševića koji je nota bene priznao poraz. Čitajte akademika Pečarića o „zečevima“ i koga je Milošević nazvao zečevima. Zašto Vas nismo vidjeli u svim tim ratnim uvjetima kao izbornog i vojnog pobjednika? Vas koji ste vrhunski obrazovan, ali uzalud. Ignorantia iuris nocet.  

sediranje Izraela i regije? 

Sve je više zabrinutih za ljudska prava koja obilato krši (i) Izrael. Međunarodna humanitarna pomoć tek kaplje dok Izrael raketira jedini granični prijelaz u Egipat. Gaza je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu s 2,3 milijuna stanovnika na samo 365 četvornih km. Često se govori i piše da je Gaza veličine našeg Brača, međutim nije, ona je punih 31 četvorni kilometar manja. 

Netanyahu i dalje potiče etničko čišćenje u Pojasu Gaze, kao što ponavlja da sprema i jaku vojnu kopnenu operaciju. Čini se ipak da međunarodna diplomacija užareno radi kako bi se dobilo na vremenu. Tako je u Izrael sletio rumunjski premijer M. Ciolacu pa američki državni tajnik Blinken (dvije runde pregovora) pa njemački kancelar Scholz, a zatim i sam predsjednik Joe Biden. I Turska je u vrućim pregovorima s palestinskom terorističkom skupinom Hamas o oslobađanju stranaca, civila i djece koje ta skupina drži kao taoce… i šef  Središnjeg zapovjedništva SAD-a doletio je u Izrael. I još: američki državni tajnik Blinken dogovorio je s Izraelom da će razviti plan pristupu humanitarnoj pomoći Gazi ali za taj dogovor tek treba razviti plan i primjena je daleko. U međuvremenu umiranje od žeđi, bolesti i ranjavanja u Pojasu Gaze već danima traje. Izrael je pogodio i bolnicu, poginulo je po prvim procjenama čak do 300 ljudi, a pod ruševinama su još mnogi. Hamas optužuje, Izrael negira. Kaže kako je odgovoran Islamski džihad. Napad već osuđuje i Egipat. Napad na bolnicu izazvao je masovne protu-izraelske demonstracije i u Libanonu, i u Turskoj, i na Zapadnoj obali, i u Libiji, i u Iranu, i u Jordanu, i po Europama ali i u BiH, u Sarajevu! Iskra je skočila i u Iraku: američka vojska osujetila je napad dronovima usmjeren na njezine snage u bazi u Iraku. Puca se već i prema američkim nosačima zrakoplova. 

Svima je jasno kako Netanyahu, prije teške vojne kopnene operacije, za koju čini se nema međunarodnih predispozicija da se ostvari, želi vidjeti ne samo Hamas već i cijeli Pojas Gaze na koljenima. Kad bi se njega pitalo i Zapadnu obalu tj. Judeju trebalo bi zgaziti. Treba mu i uspješna i jaka vojna operacija kako bi se zadržao na vlasti, oprao od korupcijskih afera ali i od neučinkovite obrane pred Hamasovim raketnim napadima. Mnogo toga. I zato će Palestinci ne samo u Gazi morati platiti najvišu moguću cijenu. Onu u životu. No širi se stajalište kako je Netanyahu već zapravo osuđen na gubitak vlasti. 

Iako se čini da Izrael (minimalno) popušta, (ipak propušta humanitarne konvoje) to je tek na razini taktiziranja s nepovoljnim po njih međunarodnim silnicama. Tako pukovnik Richard Hecht djeluje kao da je ustuknuo kad kaže: „Svi govore o kopnenoj ofenzivi. Moglo bi biti nešto drugačije.“ Što je dobro. I Hamasu je čini se dosta pa viču: „Puštamo civile odmah ako prestanete s napadima“. I to u roku od jednog sata! I zaista - puštaju taoce jednog po jednog.

Za to vrijeme verbalna paljba iz Irana ne posustaje: ministar vanjskih poslova H. A. Abdolahian zaziva „preventivnu akciju“ što jako podsjeća na Putinovu „specijalnu operaciju“ koja traje evo već više od godinu i po dana. Naravno najradikalniji je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, koji ratnohuškački poručuje: "Nitko se ne može suprotstaviti muslimanima i snagama otpora…“ - što je nažalost potpuno točna i najveća prijetnja svjetskome miru - „…ako se zločini cionističkog režima nad Palestincima nastave... bombardiranje Gaze mora odmah prestati… Moramo odgovoriti (!), moramo reagirati na ono što se događa u Gazi". Situacija se iz sata u sat komplicira i svi se pitaju koliko smo još uopće daleko od točke s koje više nema povratka?  

Upravo zato što regija gori, događa se i velika turneja američkog predsjednika koji se nakon posjeta Izraelu želio zaputiti u Jordan na sastanak s kraljem Abdulahom, ali i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem ali i predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, izvijestila je Bijela kuća. No, odbili su ga, jer gori i Zapadna obala. I ona je u kaosu: predsjednik Palestinske samouprave i šef Fataha, suparničkog pokreta Hamasu, Mahmoud Abbas, otkazao je već planiran i dogovoren sastanak s Bidenom, kako su naveli visoki palestinski dužnosnici. Razne političke frakcije također su pozvale Palestince na Zapadnoj obali da razmotre pokretanje štrajka. 

Kineski ministar vanjskih poslova: “izraelsko bombardiranje otišlo je izvan okvira samoobrane“… „trebalo bi zaustaviti kolektivno kažnjavanje naroda Gaze“. Moralni uzor i svjetski mirotvorac Putin: „opsada Gaze od strane Izraela sve više nalikuje opsadi Lenjingrada od strane njemačkih snaga tijekom Drugog svjetskog rata“ - što je za Izrael naravno, duboko uvrjedljivo. Joe Biden: „Izraelska okupacija Gaze bila bi velika pogrješka''. Istovremeno SAD priprema 2.000 vojnika uključiti u Izraelski napad. Time su se sve strane izjasnile i oštro podijelile. Je li uopće moguće izbjeći opći regionalni pa onda i Treći svjetski rat? 

Lako je i dobro bilo vjerovati da Netanyahu ipak ne će ući u nikakvu kopnenu operaciju dok predsjednik Biden i državni tajnik Blinken ne završe sve svoje multilateralne mirovne pregovore. Čak štoviše i nakon njihovih odlazaka Izrael još uvijek kalkulira i odgađa kopneni rat s Hamasom. Istovremeno upozorava Hezbollah u Libanonu „da se ne igra s vatrom“. Međutim, najtočnije je reći da se prvo Hamas iz Gaze igrao vatrom, pa se zatim igrao i još se igra Izrael, a odnedavno se „igra“ i Hezbollah. Je li upravo to ono toliko potrebno vrijeme da se dvije bliskoistočne nuklearne sile: Izrael, ali i Iran, barem donekle ohlade?  

povijest učiteljica… 

Nedavno je iznimno zanimljiv gost u podcastu „55 minuta kod Željke Markić“ bio izvanredni profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Boris Havel, rodom iz Sarajeva, hrvatski politolog, povjesničar i prevoditelj, stručnjak za Bliski Istok ali i koji se usavršavao i predavao u sjevernoj Europi. Nepravedno je to rijedak gost u našim elektronskim i pisanim medijima, a riječ je o stručnjaku koji na iznimno pitak, razumljiv i posebno zanimljiv način opisuje povijest Bliskoga Istoka do u detalje, tradiciju Židovskog naroda kao jednog od najstarijih živućih uopće. Naravno, emisiju toplo preporučujem jer je sjajna, profesora je upravo milina slušati. Navest ću samo dva (od mnoštva krucijalnih) podataka:  

U medijima u RH riječ je o dvije potpuno lažne tvrdnje: prva je da Izraelski narod oduzima zemlju Palestincima i Arapima. U stvari riječ je o tome da su se Židovi, još krajem 19. stoljeća, a bježeći od pogroma sa sjevera Europe, započeli masovnije slijevati među svoje sunarodnjake koji su već bili na Bliskom Istoku. Dakle riječ je o njihovoj staroj domovini. I naselili su se u potpunoj pustinji (!), nikoga tamo nije bilo. Druga lažna tvrdnja je da su Palestinci prije njih bili na toj zemlji. Ne samo da nisu, nego sam pojam Palestinac (kao pripadnik nacije) jest pojam koji je nastao tek u šezdesetim godinama prošloga stoljeća! Dakle, Palestina je izmišljen pojam nastao gotovo 90 godina nakon masovnog židovskog dolaska na teritorij na kojem su već boravili njihovi sunarodnjaci!  

Osim toga, Zapadna obala i Pojas Gaze su pojmovi koje su zapadnjaci poslije 2. sv. rata izmislili da bi zamijenili pojam Samarija i Judeja. Čija je to zemlja bila prije toga? Samo ime ti kaže. Osim toga profesor Havel je istakao kako su Židovi u svojim pregovorima sa Zapadom i sa Arapima, tijekom vremena, pristajali na dva velika sporazuma. U oba su gubili površinu svoje zemlje, ali su pristajali. Arapi nikada nisu pristali ni na jedan sporazum. Ovo što danas gledamo kroz militantne islamiste Hamasa posljedice su njihova programa. Napisali su ga još šezdesetih godina i u njemu jasno stoji: a) nikada i s nikim ne pregovarati i b) Židovi moraju nestati silom, oružjem!  

Na kraju možemo povući paralelu Izrael – Hrvatska. Nama su se mnogi jugovići rugali u devedesetima da nam država izgleda kao perec, kao ogrizak jabuke. Vrlo je slično i sa Izraelom. I židovska država kroz povijest bila je „grickana“ sa svih strana. Primjerice država Jordan, kaže profesor, je prava država Palestinaca i tamo ih ima najviše. Ali i ta je država država bez povijesti, stvorena je umjetno u XX stoljeću i stvorena je na nekadašnjoj židovskoj zemlji! Temeljem raznih sporazuma, zato Izrael danas i izgleda tako nagrizen sa svih strana i vrlo je nalik Hrvatskoj, od koje su nam kroz povijest mnoge integracije, također otkidale. 

Toplo preporučujem pogledati cjelinu na poveznici: https://youtu.be/NaqG3flTLV4?si=ySSzn6eGk9cmuQnc 

darežljiv ali s našim novcem 

Nego, jeste li nešto primijetili: pravosudni djelatnici traže povišice – Izbavitelj s njima nadugačko pregovara. Sindikati traže povišice - Izbavitelj i s njima nadugačko pregovara. Tko god u Hrvatskoj traži veće plaće, mirovine, koeficijente - Izbavitelj sa svima njima nadugačko pregovara. Reže njihove zahtjeve i na kraju im eventualno, ponudi mrvice. Jer ono kao: nema novca, to je udar na budžet, na proračun, na BDP-e, svašta nešto. A onda Izbavitelj odjednom objavi svoju konačnu (!) odluku da će u fond za pomoć Ukrajini Hrvatska uplatiti ništa manje nego pet milijuna eura! Pa onda nedavno opet: još pet milijuna eura! Ma koji pijani i samovoljni milijarder!  

Nema pregovaranja o tome u Saboru, nema prijedloga donošenja te mjere, nema referenduma, nema ničeg. Puf! I ode deset milijuna eura iz Hrvatske. Odjednom ima novca. Odjednom za takvu odluku nema ni pregovaranja ni dogovaranja. Daleko od toga da ne trebamo pomoći Ukrajini ali, kao mala zemlja za veliku inflaciju, možemo pomagati u razminiravanju, slanju stručnih kadrova za to, možemo zbrinjavati ukrajinske nesretne obitelji i djecu, liječiti ranjenike,  možemo organizirati vrtiće i škole za njih, možemo organizirati tečajeve hrvatskog jezika i pomoć pri zapošljavanju. Zar je sve to malo?? Odakle Izbavitelju drsko pravo da se bez ičije dozvole i glasovanja razbacuje s naših čak deset milijuna eura! Da ne govorim o isporukama hrvatskog oružja! Kano smo Amerika?? 

gori amazonska prašuma  

Što se čeka? Ne gori samo brazilska Amazonija, požari u Boliviji do sada su opustošili više od 1,7 milijuna hektara! Što se čeka? Spava li to naš Izbavitelj? Zašto ne šalje hrvatske besplatne kanadere? A tako ih mnogo (na raspolaganju svima) imamo. 

oboružani đemperima  

Kako trenutno stoji stvar u Srbiji, oni su još u 2. sv. ratu pa ilegalno podižu spomenik četničkom koljaču Mihailoviću. Kažu da je to muzej, a dozvolâ od Grada Beograda nemaju. Njihovom uličnom četničkom derneku kraja nije bilo. Naravno ništa bez ceremonije Srbske pravoslavne crkve. I Vučić je u velikoj euforiji zbog „suradnje“ s Kinom. Ne znam od kad se neka kupovina, pa makar to bila i kupovina oružja, naziva suradnjom? Čini se Srbija će ove zime imati višak oružja, a manjak bugarskog plina za građane. Ne mari, bit će oni oboružani đemperima. 

Javor Novak