Javor Novak: Obećavamo, uvjetujemo, pa glatko odustajemo

Pin It

Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu  Hrvatske

Očito prošlo je vrijeme u kojem smo opravdano bili blagonakloni spram Domovinskog pokreta. Tvrdo stajalište i uvjetovanje HDZ-u da Pupovac ne može biti dio vladajuće koalicije upravo je neki dan palo. Predsjednik DP Penava mrtav hladan sada izjavljuje kao da je to nešto najnormalnije: koalicija se zbog toga ne će raspasti!

No takvo je stajalište sasvim nespojivo s najavama i žustrim obećanjima koja je davao Domovinski pokret. Sada im se izgleda već osladilo biti u vlasti pa pristaju na sve. Trebamo se sjetiti i kako je prije ovoga skandala s SDSS-om i Novostima, HDZ razvodnio i Muzej komunističkih zločina. Sada se u DP-u zato hvataju za uklanjanje četničkih spomenika što je od petorazrednog značenja u odnosu na prethodna dva zahtjeva i uvjeta DP-a za koaliciju s HDZ-om i manjincima.

Šteta, ali pokazali su se prijetvornima, pali su na ispitu vjerodostojnosti. I to vrlo brzo. Njihove tvrdnje kako moraš biti u vlasti da bi nešto promijenio pokazuju nam se tako i neuvjerljive i nemoćne. HDZ će promijeniti njih, točnije on već kao od šale drobi Domovinski pokret. A nakon ovakva dva gadna poraza, dva velika ustupka samozvanim antifašistima i Pupovcu, od Domovinskog nam pokreta više nije ništa moguće očekivati. Osim možda novih ustupaka i daljnjih sramoćenja. Koga su najjače izigrali? Hrvatske branitelje!

u balunu od ega

Po utjecaju treći čovjek, a formalno drugi čovjek države, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ni nakon svog trećeg mandata na tom istom visokom položaju još k tome i kao akademski građanin, „nije osjećao spornim“ što njegov sinek (ni političar niti saborski zastupnik) s njime besplatno leti Zagreb-Berlin-Zagreb. Nije mu se to naime reklo. Pa je onda sineka u toj svoj velikoj funkciji poučio kako se grabe privilegije i kak njegof tatek sè može. Uzeo ga je za ručicu i uveo na (besplatni) let u državni zrakoplov jer to je „do sada uvijek bilo tako“. Istina. I za zločinca Tita uvijek je bilo tako (brodovi, krstarice, kompozicije Plavog vlaka, 27 vila od Vardara pa do Triglava, kolone crnih mercedes limuzina, spajanje otoka na Brijunima). Raspašoj. Dok nije sve propalo. Nasljednik, a pravdoljubivi cirkusant saborske procedure i velebni predsjednik prije je omega nego alfa pravilnika i pravde: vidi vraga, kad je ovaj njegov duplični let bio u pitanju naglo ga je napustio osjećaj za pravdu.

Nakon što primaju visoke plaće, dnevnice, putne troškove, dodatak za odvojen život i stanovanje, saborski ručak za nekoliko eura, najbolje obrtničke usluge po povlaštenim cijenama, privilegirane bankovne kredite, nakon što se vozikaju u najskupljim službenim automobilima kao da smo Amerika ili Njemačka, nakon što su si dodijelili i privilegirane mirovine… sad im još trebaju i besplatni avio-letovi! Da se naslikavaju na nogometnoj utakmici! Imamo mi zapravo i sreću što se nisu poželjeli voziti i podmornicom. To još nisu probali, što ne znači... A nakon tolikog niza privilegija bilo bi prije logično da se odreknu saborskih plaćetina nego da još besplatno i lete. Zar bi im nakon svih ovih i drugih masnih privilegija bilo preskupo ljudski kupiti kartu i letjeti redovnom linijom? Pa imali oni pravo na zrakoplov ili nemali? Boje se troška ili razdraganih ljudi u običnome zrakoplovu? Zar nisu mogli letjeti u vladinom zrakoplovu s plaćenim kartama? Pa onda vozi ti sobom slobodno i punicu i punca i susjeda i psa Njonju i papigu Jonju ako baš hoćeš. 

koprcanje u fibri

Još je moralno bjedniji Jandrokovićev nastavak polemike: a kako to da nisu optuženi i drugi političari koji su letjeli sa svojom djecom? Moćan mu je to protu-odgovor nema što, dajte tako i vi dragi čitatelji. Kad vas policija zaustavi prvo ih napadnite pitanjem: a zašto niste i druge zaustavili? Upalit će vam sigurno. I to je taj prvi među jednakima, predsjednik Sabora, koji ne razumije da bi upravo on imao svim zastupnicima i građanima Hrvatske biti primjerom.

Nadalje, koji je to državnički posao po koji ste letjeli o državnom trošku u Berlin gospodine Jandrokoviću? Ako je to bio državnički posao zašto se doplaćivali hotel? Ili je to možda bio državnički posjet vašeg sineka? I opet zašto ste njemu doplaćivali hotel? Ako nije bio državnički nego privatni posjet Berlinu što ste radili u (besplatnom) državnom zrakoplovu s povratnom kartom? Svima je jasno zašto se vi sada tako jako pjenite i želite se prikazati lojalnim građaninom ali izgleda da dobar dio hrvatskih birača drži kako ste uhvaćeni s prstima u pekmezu. Bez obzira na to koliko je državnika prije vas već zloporabilo tu bezočnu privilegiju za privatni let. I naravno da vas doživotni Izbavitelj sada brani, kad i on ima istog takvog putra na glavi. Čak su eto po prvi put složni Milanče i doživotni Izbavitelj, svi oni imaju istog tog putra na glavi. Nitko im ne brani da sobom povedu članove obitelji. Ali o svojem trošku. Zato silan Jandrokovićev ego sada prolazi, a na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već se vrši jak pritisak s namjerom ušutkivanja. Da smo zaista u Europi sva ta trojica bezgrješnika već bi bila pod ostavkom. I prije kraja prvenstva.    

na kojim se ciframa brukaju

Lako je vidljivo da Croatia Airlines let Zagreb-Berlin smrtnicima naplaćuje samo 160 eura. Povratna je karta sigurno s popustom, recimo 280 eura ali tu je i karta za dijete, cca 240 eura ili ukupno 520 eurića… Neš ti troška za saborske plaćurine. Ali čekajte, čekajte, pa to nije bio redovan let, to „beše vanredna celodnevna pruga“ Balkane moj. A po kojim cijenama se ona obračunava?

„I mi imamo život“ plače nam sada doživotni Izbavitelj ali ono što nam nije kazao jest to da je njihov život o našemu trošku, da je njegov život na vrlo visokoj nozi, da je njihov život u sukobu s moralom i etikom koliko troše i koliko se osobno razbacuju državnim novcem kao da je njihov.

bahatost političara u Hrvatskoj cvate

No treba reći kako tu nije na stvari samo financijska šteta koju su političari počinili. Nije tu u pitanju ni moćno „rodoljublje“ tj. praćenje važne nacionalne nogometne utakmice. U pitanju je bahatost Gordana Jandrokovića (i drugih) kao predsjednika Sabora u trećemu mandatu, koji je naravno i te kako dobro znao ne samo da je taj politički let eklatantna moralna sramota, nego i da je taj let i za njegovog sineka još i dodatno očinsko bahaćenje. Mogu što hoću! Tko nam je prvi raspalio tu pljusku? Državni odvjetnik Bajić, a zatim i predsjednik Vlade Sanader. Oni mogu što hoće. Dok ne…

Oni nisu nikome odgovorni, ma što mi mislili o tome. I oni nastavljaju sa svime time jer bit će još utakmica, još letova, još sineka i kćerkica, još sramote. Uvijek se sjetim jednog velikog hrvatskog književnika koji na javnim priredbama ili promocijama ili otvorenjima izložbi nikada nije htio sjesti u prvi red. Iako su ga pozivali, iako mu je to kao ugledniku pripadalo. Svojim je radom to zavrijedio. Ne nije bio lažno skroman, jednostavno držao je to uzimanjem nepripadne iznimne počasti. A što je zaslužio Gordan Jandroković, koji svojim nepreglednim egom uzima sve što može? Bez skrupula, bez obzira. Eto zato se ubijaju hrvatski branitelji, što se još uvijek nismo riješili Balkana.  

povjerenstvo krpenih lutaka

I sada što? Nastupa pravna država? Vrhunac karikature je da će sada lutkarsko Povjerenstvo za sukob interesa provoditi istragu, vjerojatno i osuditi Jandrokovića kojem je „sve to bilo i moralno i dopušteno“ a iznos te globe ziher će biti manji nego što bi bila cijena civilne povratne avio karte za njega i sineka. Bahatost mu (slučajno) ne će ni uračunavati. Nema tu obijesne vožnje, to dragi građani vrijedi samo za vas. Tako će naš vrli drugi čovjek države, moralna uzlaznica Gordan Jandroković na kraju proći ukupno jeftinije. Divno, zar ne? I nadasve pravedno. I sad će se svi uhvatiti za Jandrokovićevo „neznanje i pravo na neznanje i nepisano pravilo o korištenju“ za njega i za njegovog dragog sineka (pa dobro kad već dijete toliko jako voli nogomet), a ona osnovna bahatost: letjeti za Berlin državnim zrakoplovom u privatne svrhe uopće više ne će biti u središtu pozornosti. Tako nam i treba. To je nama njihova „borba“ dala. Birajte ih Hrvateki i po četvrti put.

gdje vi živite gospodine Jandrokoviću?

DZS je za godinu 2023. objavio podatke prema različitim parametrima koji oslikavaju siromaštvo u Hrvatskoj. Prema tim statističkim podatcima stopa rizika od siromaštva iznosila je 19,3 %, a osoba koje su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti bilo je čak 20,7 %. Znači siromaštvo prema DZS-u za prošlu godinu iznosilo je oko 20 %, a to pak znači gospodine Jandrokoviću da je svaki peti hrvatski građanin siromašan! Možete li sada pogledati ljudima u oči i reći: Nije bilo ništa moralno upitno što sam na besplatne letove Zagreb-Berlin-Zagreb poveo i svoga sina! Ili se braniti na sramotan način: Pa i drugi su tako prije mene!, zašto niste prozvali i sve druge? Ispričajte se gospodine!  

„traženje“ razloga

Prijepodne 11. lipnja 2024. na Markovu trgu u Zagrebu, spalio se hrvatski branitelj Darko Štimac. Zbog teških posljedica umro je istoga dana navečer poslije devet sati, u bolnici Sestara Milosrdnica. Novinari na licu mjesta odmah su se požurili odbaciti svaku mogućnost da je uzrok samospaljivanja politički. Psihijatar kojeg su zatim pitali za uzrok također je kazao kako razlog može biti teška psihička bolest ili potreba osobe da se istakne! Dakle ekshibicionist. Koja dvostruka uvrjeda. Sve samo da razlog ne bude politički, iako je upravo to tako očito. Sve samo da netko slučajno ne bi zaključio da je upravo Markov trg izabran zato što na njemu stoluju vodeći političari države i da je glavni razlog samospaljivanja veliko nezadovoljstvo upravo njihovom politikom.

Pokoj duši Darka Štimca, hrvatskoga branitelja! Neka ti je laka hrvatska gruda. Ovo nije Hrvatska za koju si se borio. Izražavam sućut obitelji, rodbini i svim prijateljima. Pamtit ćemo hrvatskog branitelja Darka Štimca!

Razočarano uspoređujem: prije koju godinu njemačka je ministrica prisvojila službeni mercedes i otputovala na godišnji u Španjolsku. Nije se još ni vratila, a njemački su je novinari tako razapeli da je trenutačno morala dati ostavku na svoj položaj. Gdje smo mi od toga? Naši političari „ne znaju“, ali samo onda kad su „njihovi“ troškovi u pitanju. Inače molim strogo: sve po zakonu. I nemojte mi biti objesni! Ili se ne daj Bože bahatiti! Ako niste političari u Hrvatskoj. Em smo Europa. 

Zato se hrvatski vitezovi ubijaju, a ne zbog egzibicionizma. Zato se ubijaju uvrijeđeni hrvatski branitelji, oni koji su izdani i oni koji se još nisu iselili.

Schengen

Primjer dva: kaže ministar policije Davor Božinović na svečanom i povijesnom „susretu“ u Goriziji u Italiji s kolegama iz tri susjedne zemlje kako ograničeni Schengen nije stvorio probleme našim građanima. To me prebacilo. Je li to zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici? Mislim s obzirom da je doživotni Izbavitelj godinama trubio kako će upravo Schengen ubrzati i silno olakšati prekogranični promet. I roba i putnika. A sada ispada da Schengen s ograničenjima ili bez njih jest jedno ti ga isto. Kako lijepo i nadasve korisno: dajte nam još takvih logičnih ograničenja koja to nisu.

sve same dobre vijesti

Primjer tri: odlične vijesti stižu i iz KBC-a Rebro povodom pojave legionele: „Razloga za zabrinutost nema, poduzimamo sve mjere prevencije.“ Tri su pacijenta umrla ali razloga za zabrinutost nema! Valjda su nedvojbeno ustanovili da su ti koji su mrtvi - mrtvi pa sada ni dileme ni zabrinutosti za njih više nema. Za ostale nisam siguran.

Naime umrli su u proteklih mjesec i po dana, a konferenciju za novinare Rebro je sazvalo tek prošlog utorka. Zato nema ni razloga za daljnju zabrinutost. Tim više što se sumnja da je umrla i četvrta osoba. A i bili su već otprije bolesni. Onda dobro. Znate ono: bio je otprije poznat policiji… Sve to „zaboravili“ su reći i ministru Berošu. Logično, jer on im nije bio poznat otprije.

nije ali je

Primjer četiri (mi smo nevjerojatna država): ministar Beroš kaže kako „nije bio na vrijeme obaviješten o legioneli ali nije bilo zataškavanja“. Ne, nego je bilo nepravodobnog obavještavanja to jest zataškavanja. Nije šija nego vrat.

Javor Novak