Zadnji komentari

Beljakov rođak iz Alžira? Azilant provaljivao u aute

Pin It

Materijalna šteta je oko 20.000 kuna, a osumnjičeni je nakon završetka kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Alžirac je u listopadu zatražio azil u Hrvatskoj, a nakon što mu je odbijen kao neosnovan, ponovio je zahtjev za koji se čeka rješenje, priopćili su iz PU zagrebačke.

Iz Policijske uprave zagrebačke priopćili su o dovršetku kriminalističke istrage nad 31-godišnjim državljaninom Alžira, zbog sumnje da je počinio tri krađe i četiri teške krađe.

Sumnja se da je tijekom listopada i studenoga ove godine opljačkao dva kombija Mercedes Sprinter i jedan Renault Megan. Osumnjičeni je bez obzira na doba dana, dolazio do parkiranih vozila te zavlačenjem ruke ili korištenjem podesnog alata iz unutrašnjosti vozila otuđio radni alat, bušilice, pile i mobitel. Počinio je još četiri teške krađe tijekom kojih je razbijao stakla na automobilima te iz njih ukrao prijenosno računalo, mobitel, torbicu, dokumente, naočale, auto radio, novac i ostalo.

Materijalna šteta je oko 20.000 kuna, a osumnjičeni je nakon završetka kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni je u listopadu ove godine putem posredovanja nevladine organizacije podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

"Sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti proveden je postupak te mu je u studenom odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom u ubrzanom postupku kao očito neosnovani. Provođenjem postupka utvrdilo se da je, kao tražitelj međunarodne zaštite, iznio samo one podatke koji nisu relevantni za procjenu osnovanosti zahtjeva, a zato jer je bilo moguće primijeniti institut sigurne zemlje podrijetla (Alžir se nalazi na listi sigurnih zemalja podrijetla).

S obzirom da nije pokrenuo upravni spor protiv navedenog rješenja, rješenje je postalo izvršno i pravomoćno 28. studenog 2018. godine. Početkom prosinca 2018. godine, osumnjičeni je podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Ukoliko Ministarstvo unutarnjih poslova donose rješenje o odbacivanju rješenja (a osoba nije priložila niti jednu činjenicu koja bi išla u prilog izmjene odluke ) i ovaj će zahtjev biti nedopušten. Osumnjičeni će u tom slučaju protiv rješenja moći pokrenuti upravni spor. No, tužba upravnom sudu ne odgađa izvršenje rješenja te će Ministarstvo unutarnjih poslova RH, po pravomoćnosti rješenja, a sukladno Zakonu o strancima, protiv njega pokrenuti postupak povratka/udaljenja u Alžir.

Temeljem službenih evidencija Ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Hrvatskoj evidentna je zloporaba instituta međunarodne zaštite zbog čega će MUP biti restriktivan u njegovoj primjeni. Činjenica je da se taj institut kasnije pretvara u izvor sekundarnih migracija, a to je i jedan od osnovnih razloga što se o reformi zajedničkog europskog sustava azila vodi rasprava u institucijama Europske unije", poručili su u priopćenju. 

Dnevnik.hr