Zadnji komentari

Na Zapadnom Balkanu broj migranata u 2019. porastao za 46 posto

Pin It

Image result for migrants go home

Tijekom 2019. na području Schengena zabilježen je ilegalan ulazak 139.000 migranata, što je manje u odnosu na nekoliko godina ranije, dok je pak na zapadnom Balkanu broj migranata porastao za 46 posto, objavile su u utorak banjalučke Nezavisne novine.

Pozivajući se na podatke preliminarnog izvješća Europske službe za migracije (FRONTEX), list navodi da je u prošloj godini u područje Schengena ušlo 24.000 ilegalnih migranata na njegovim zapadnim granicama, 14.000 na istočnim te 82.000 na području istočnog Mediterana, koje obuhvaća i zapadni Balkan.

Naglašeno je i da je u matične zemlje vraćeno 15.850 migranata koji su prošli proceduru odbijanja zahtjeva za azil, dok je godinu ranije vraćeno njih 13.739.

Na područje zapadnog Balkana najviše migranata došlo je preko teritorije Turske.

Frontex je za list potvrdio kako je, unatoč padu broja migranata na području Schengena, u istočnom dijelu Mediterana došlo do pojačanog pritiska, koji je počeo u proljeće prošle godine.

“Do vrhunca je došlo u rujnu, a onda je počeo opadajući trend, što je u skladu sa sezonskim promjenama. Ukupno gledano, detektirali smo 82.000 migranata na toj ruti, ili za 46 posto više nego prethodne godine”, istaknula je predstavnica za odnose za javnošću Frontexa Isabela Vivior.

Frontex ističe očekivanja da će ove godine biti uspješniji u borbi protiv ilegalnih migracija jer se očekuje uspostava stalnih postrojbi Europske granične kontrole i Obalne straže.

Na natječaj na novačenje 700 stalnih službenika javilo se oko 7.500 kandidata.

“Nakon novačenja, prva skupina službenika Europske granične kontrole i Obalne straže će veći dio 2020. godine provesti na obuci i razmještanju na različite dijelove europske granice. To će biti masivna promjena u odnosu na dosadašnji rad”, navodi Frontex.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu osnovana je 2004. kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a. (Hina)

kamenjar.com