Zadnji komentari

Ako pucaju na specijalce, što će tek građanima raditi?

Pin It

bih

Napad na hrvatske specijalce na granici s BiH: Iz grupe migranata pucano na njih iz vatrenog oružja

Specijalci koji dežuraju na granici s BiH na području Karlovačke županije prijavili su svojim nadležnima da je iz skupine migranata koju su jučer u popodnevnim satima odvratili u Bosnu i Hercegovinu prema njima pucano iz vatrenog oružja

doznaje Jutarnji list iz pouzdanog izvora.

Prva prijava u PU karlovačku došla je jučer oko 15.40 sati, a u njoj su pripadnici SJP Osijek prijavili da su odvratili skupinu migranata u pograničnom mjestu Koranski Lug na području Cetingrada, sela koje se nalazi na samoj granici s BiH, te je u neposrednoj blizini Bogovolje, sela koji je prošli tjedan posjetio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ujedno, to je početna točka migrantske rute kroz Hrvatsku, a s druge strane granice nalazi se mjesto Šturlić te Hadžin Potok između Velike Kladuše i Bihaća, koji se migrantima čini najboljom lokacijom za ilegalne ulaze u Republiku Hrvatsku.

Jesu li prema njima zapucali migranti, možda krijumčar ili netko treći, za sada nije poznato, ali bi moglo biti uskoro, jer policije dviju država istražuju slučaj.

Pucanj na crti razgraničenja s BiH

Osječki specijalci navode da je pucanj stigao nakon što je skupina odvraćenih migranata krenula u BiH od same crte razgraničenja dvije države. Sami čin nisu vidjeli, ali su začuli pucanj iz vatrenog oružja, a zatim i zvuk zrna koje je pogodilo granu u krošnji na hrvatskoj strani, u neposrednoj blizini hrvatskih policajaca na našoj strani granice.

Hrvatska policija je oko 15 minuta kasnije o događaju izvijestila šefa smjene Graničnog prijelaza Velika Kladuša, te je tom prilikom dogovoreno da bosanska policija pošalje raspoložive patrole u Hadžin Potok i okolna mjesta. Za sada nisu poznati rezultati njihove ophodnje.

No, nakon ovoga događaja jučer, istoga popodneva i splitski specijalci, koji također dežuraju na tom terenu, su prijavili da su čuli još dva pucnja na BiH strani granice, no za razliku od svojih kolega iz Osijeka, kažu da nije bilo naznaka da bi pucnjevi bili usmjereni prema njima.

što kaže policija?

Jučer, 20. rujna oko 15.40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug, čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske.

Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su  mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i dokaznu radnju očevida kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen.

Također, o ovim saznanjima obaviještena je i policija BiH te prema prvim informacijama nemaju saznanja o takvom događaju.

Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19:00 do 07:00 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga.

Za napomenuti je kako ovo nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa.

No, u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima.

Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima.

Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja, priopćeno je iz PU karlovačke.

narod.hr