Zadnji komentari

Grobište Savica u Beretincu (Morali su sami sebi iskopati grabu u kojoj su pobijeni)

Pin It

1

Spomen križ podignut 22. kolovoza 2017 godine.

Početkom svibnja 1945. godine fronta se sve više približavala i područjima sjeverne Hrvatske tj. Varaždinu. Nakon povlačenja njemačke i hrvatske vojske za njima se iz smjera istoka kretala jedna partizanska jedinica koja je po selima u koja su nailazili vršila racije te sa sobom odvodila zarobljenike.

Isto tako su učinili i po dolasku u naselje Beretinec. Tu su organizirali “sud” a prethodno su na predjelu Savica alatom, motikama i lopatama, koje su prikupili po selu dali iskopati grabu prema kojoj su u noći poveli grupu ljudi koju su odredili za likvidaciju. Iste su potom poubijali i tankim slojem zemlje zagrnuli. Kada su partizani  napustili Beretinec i Črešnjevo sobom su vodili zarobljenike. Nekoliko su poubijali na izlasku iz Črešnjeva, a zarobljenička kolona potom je nastavila put prema Sloveniji. Kad su došli do Višnjice tamo su brojne poubijali, a među njima i braću Đuru i Franju Kukret, mladiće od tek 19. i 21. godinu,  koje je mrtve pronašo otac i dopremio ih kući te su pokopani na groblju u Črešnjevu.

4

Svake godine u mjesecu svibnju održava se komemoracija za žrtve grobišta Savica u Beretincu. Zahvaljujući angažiranju članova Društva grobište Savica je podiglo spomen križ 22. kolovoza 2017. godine, dan uoči obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Na području općine Beretinec nalazi se još jedno grobište iza naselja Črešnjevo. Općinska vlast u Beretincu je to grobište obilježila.

Uredništvo/komunistickizlocini.net