Zadnji komentari

Dvorište Učiteljskog fakulteta godinama je skrivalo posmrtne ostatke najmanje 25 osoba

Pin It

Prema navodima svjedoka temeljem čijih se iskaza i krenulo u iskapanja i pretragu terena, na lokaciji Savska 77 mogli bi biti posmrtni ostaci čak 300 zarobljenih njemačkih vojnika i pripadnika NDH koje su partizani pogubili u svibnju 1945. godine. Među njima je, prema pričama svjedoka, bilo i dosta ranjenika. Svjedoci masakra uglavnom su bili stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Učiteljskog fakulteta

U dvorištu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu opet scene kao iz kriminalističkih filmova: područje je ograđeno trakom na kojoj piše policija, sve je zakriveno zelenom mrežom visine dva metra, a u daljini se mogu vidjeti bager i podignuti šator.

Slika je slična kao i prošlog srpnja kada je počela prva faza potrage za masovnim grobnicama iz Drugog svjetskog rata u dvorištu fakulteta koje je pretraživano prvo cadaver psima i georadarom, a onda je stigla i mehanizacija.

U tih 11 dana koliko je trajala prva faza istraživanja u tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, potvrdili su iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Pronađeni su u dvije masovne i jednoj pojedinačnoj grobnici. Pregledano je ukupno oko 2800 četvornih metara terena.

Od početka ovog srpnja počela je nova faza istraživanja "Savska 77" u kojoj će se obrađivati drugo područje unutar dvorišta Učiteljskog fakulteta.

Prema navodima svjedoka temeljem čijih se iskaza i krenulo u iskapanja i pretragu terena, na lokaciji Savska 77 mogli bi biti posmrtni ostaci čak 300 zarobljenih njemačkih vojnika i pripadnika NDH koje su partizani pogubili u svibnju 1945. godine. Među njima je, prema pričama svjedoka, bilo i dosta ranjenika. Svjedoci masakra uglavnom su bili stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Učiteljskog fakulteta.

Njihova svjedočanstva prikupili su Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih – ZAMNOM i Hrvatsko odgovorno društvo, koji su zatražili istragu, odnosno rasvjetljavanje navoda o masakru.

No, kada će biti utvrđen identitet osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u dvorištu Savske 77, nije poznato. Upit o tome poslan je Ministarstvu branitelja. Ekshumirani posmrtni ostaci otpremljeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop, piše RTL.

direktno.hr