Zadnji komentari

Vlč. Josip Novotny ubijen jer je partizane zamolio kruha i vode za gladnu i žednu djecu

Pin It

2

Rođen je 30. travnja 1908. u Varešu (Bosna). Gimnaziju je polazio u Rumi i Travniku, a teologiju u Đakovu i u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1. srpnja 1943. u Subotici. Bio je kapelan u Subotici, Baču, Bajmuku i Plavni. Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je župnik u Plavni. Ubijen je u jesen 1944., prilikom dolaska partizana i Crvene armije.

Ovaj mladi svećenik, podrijetlom iz Bosne, izvrsno se snalazio u župama u kojima se propovijedalo i služilo na hrvatskom jeziku. Dočekao je dolazak partizana i Crvene armije u jesen 1944. kao župnik u Plavni.Tada su partizani zauzeli Plavnu.

Prema svjedočenju očevidaca, partizani su iz Plavne u jesen 1944., pokupili sve muškarce njemačke nacionalnosti između 15 i 70 godina i odveli ih u logor u Novi Sad.

U knjizi dr. Helmuta Molla Zeugen fur Christus. Das deutsche Martyrologium des 20. Jahrhunderts, L, II. (2001.), nalazi se verzija župnikove smrti prema Lepoldu Rohrbacheru. On drži da je župnik Novotny u jesen 1944. odveden u Bač i da je zatočen u podrum tamošnje općine. Nekoliko dana kasnije partizani su došli pretresati stari franjevački samostan u Baču, uz izgovor da traže župnika Novotnyja koji se navodno ondje sakrio. Naravno, župnika nisu našli jer je on već bio nasmrt pretučen i mrtav. Tako je župnik Novotny podnio mučeničku smrt, a njegove su posmrtne ostatke vjernici pronašli u obližnjoj šumi i dostojno ih pokopali.

Postoji i druga verzija o smrti župnika Novotnyja. Kada su srpski partizani 1944. tjerali njemačke civile, muškarce, žene i djecu u logore smrti, župnik je na putu za Novi Sad pokušao spasiti te ljude. Unatoč partizanskom teroru, ljudima je davao kruh i vodu. Jednom prilikom upitao je partizanskog oficira zašto tjera žene i djecu u logor, a ovaj ga je ustrijelio. Ostao je ležati u nekom jarku u blatu.

Izvor: Don Anto Baković, Hrvatski martirologij XX. stoljeća, Zagreb, 2007.

Uredništvo/komunistickizlocini.net