Zadnji komentari

Iliju Vučića 1975. ubili sa pet hitaca u leđa

Pin It

66362488_355617201786908_5815050191643869184_n

 Dok je Ilija Vučić u ranim jutarnjim satima 6. lipnja 1975., u ulici Hausteigstrasse u Stuttgartu prolazio pokraj jedne napuštene zgrade na putu prema poslu na njega je s leđa izvršen atentat. Atentator je ispalio pet hitaca Vučiću u leđa. Pet dana kasnije 11. lipnja, Vučić je od teških rana preminuo u stuttgartskoj bolnici Katharinen Krankenhaus.

Ilija Vučić je rođen 1929., u Blatnici kod Čitluka. Priprema atentata na Vučića započela je nekoliko mjeseci ranije lažnom glasinom Udbe da je Vučić pronevjerio novac organizacije – preko 300.000 DEM. U glasine je navodno povjerovao i najupornije ih širio emigrant Vinko Jurkić iz Kotor Vareša kod Sarajeva.

Neposredno nakon ubojstva Vučića njemačka policija je posumnjala u Jurkića kao jednog od sudionika ubojstva, jer je on u međuvremenu nestao iz Njemačke. Zaista, Jurkić je radio za sarajevsku Udbu pod pseudonimom Novinar, i to od siječnja 1970., a na vezi ga je držao Tomislav Kokor. Kokor je početkom rata u BiH bio načelnik SIS-a sarajevskog HVO-a, a kasnije i šef kabineta predsjednika Federacije BiH Krešimira Zubaka. (Krešimir Zubak koji je 1975., ispred Službe državne sigurnosti ispitivao i pritom provocirao, ponižavao i rugao se fratru Josipu Zvonimiru Bošnjakoviću,  u Udbinim prostorijama u Brčkom a u svezi s uhićenjem plehanskog gvardijana fra Miroslava Cvitkovića).

Nakon umirovljenja, zahvaljujući dobrim odnosima s Franjom Topićem, volontirao je u športskoj sekciji “Kulturnog društva Napredak”. Nekoliko godina kasnije Jurkić se počeo nesigurno osjećati u Sarajevu, pa se u organizaciji bosanske i hrvatske Udbe preselio u Zagreb gdje je dobio stan u ulici Prilaz JNA, danas Prilazu Đure Deželića, i dozvolu da radi kao taksist na Autobuskom kolodvoru i na vrhu Preradovićeve ulice.

Prethodno je Vinko Jurkić, prema svjedočenju njegovog rođaka Stjepana Matičevića iz Kotor Vareša, odigrao provokatorsku ulogu prilikom njegovog suđenja nakon što su njegov brat Ivica Matičević – Žuti i Mato Prpić poginuli u okršaju s pripadnicima Udbe i milicije u listopadu 1974., kod Gospića. Jurkić kojeg je Ivica Matičević bio udomio nakon dolaska u Njemačku, svjedočio je pred sudom da je Stjepan Matičević bio domovinska veza dvojici diverzanata iz iseljeništva

Navodno je glavni skrbnik Vinka Jurkića u Zagrebu bio Franjo Vugrinec, jedan od šefova zagrebačke i “hrvatske” Udbe te dugogodišnji partijski sekretar u republičkoj Udbi.

Izvori:

Bože Vukušić, Tajni rat Udbe protiv hrvatskih iseljenika iz Bosne i Hercegovine, Zagreb, 2002.

Anto Kovačević, Čovjek i njegova sjena, Zagreb, 2012.

Fra Josip Zvonimir Bošnjaković, Istrpljena vremena, Zagreb, 2013.

Uredništvo/komunistickizlocini.net