Zadnji komentari

In memoriam - Mile Rukavina, Krešimir Tolj i Vid Maričić

Pin It

Dana 26. X. 2019. navršava se 51 godina od ubojstva domoljuba Mile Rukavine, Krešimira Tolja i Vida Maričića u Münchenu.

Za ovaj grozni jugokomunistički-udbin zločin još uvijek nitko nije odgovarao.

Pokoj vječni daruj im, Gospodine!

Egzekucija Mile Rukavine, Krešimira Tolja i Vida Maričića

Ličanin Mile Rukavina, rođen 2. kolovoza 1910. pokraj Gospića, bio je časnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS) u Drugom svjetskom ratu. Uspio je preživjeti Bleiburg i jedno vrijeme povučeno živjeti u Austriji. Kada je jugoslavija 1954. godine zatražila njegovo izručenje, Rukavina je preselio u njemački gradić Schongau. Nakon nekog vremena preuzeo je vodstvo HOP-ove podružnice Ujedinjeni Hrvati Njemačke (UHNj).

Hercegovac Krešimir Tolj, rođen 25. siječnja 1938. u Veljacima pokraj Ljubuškoga, prekinuo je u rujnu 1958. studij medicine u Zagrebu i pobjegao u Njemačku. Učlanio se u UHNj i ubrzo postao glavni urednik organizacijskog glasila Hrvatska Sloboda.

Slavonac Vid Maričić, rođen 3. kolovoza 1946. u Selcima Đakovačkim, emigrirao je s bratom Blažom 1964. u Francusku. U Marseilleu, gdje se već nalazio njihov treći brat Nikola, učlanio se u francuski ogranak HOP-a Ujedinjeni Hrvati Francuske (UHF). Nakon dvije godine dobio je odobrenje za useljenje u Australiju. U Sydneyu je Vid Maričić upoznao članove Hrvatske mladeži Uzdanica i preko njih HRB-ov program političko-osloboditeljskog djelovanja. On im se pridružio te je već nakon nekoliko mjeseci dobio zadatak da se vrati u Europu i stupi u kontakt s Milom Rukavinom.

Mile Rukavina grob

Mjesto ubojstva

Premda je Rukavina putem povjerljivog suradnika Dane Šarca već blisko surađivao s vođama HRB-a u Njemačkoj, Maričić je trebao Rukavini prenijeti formalnu poruku o suradnji, i to s određenim preporukama za moderniziranje političkog programa, redefiniranje napadačkih ciljeva i konspirativni rad.

Maričić je stigao u München 25. listopada 1968. i već sljedećeg dana dogovorio sastanak s Rukavinom u prostorijama sjedišta UHNj i uredništva Hrvatske Slobode u ulici Paul Heyse Strasse br. 25. Rukavina se, nakon jutarnjeg posjeta restoranu hrvatskog emigranta Mate Prke, 26. listopada 1968. uputio na sastanak s Maričićem. U redakcijskim prostorijama zatekao se i Krešimir Tolj. Nakon petnaestak minuta u prostorije je upala skupina Udbinih atentatora i ubila svu trojicu. 

Prema izjavama visokih dužnosnika udbe, kako o atentatu na obitelj Deželić 1965. tako i o ubojstvu Mile Rukavine, Krešimira Tolja i Vida Maričića 1968., više bi trebao znati tadašnji inspektor Drugog odjela udbe za Hrvatsku, Milan Tatalović.

Izvor: Bože Vukušić, HRB - Rat prije rata, Zagreb, lipanj 2010.

Mladen Kostić