Zadnji komentari

Kod Garešnice ekshumirani ostatci 57 osoba iz razdoblja Drugog svjetskog rata

Pin It

U tri tjedna rada ekshumirani su posmrtni ostaci 57 osoba pri čemu se njihovim pregledom utvrdilo da njih 53 potječu iz razdoblja Drugog svjetskog rata, dok je za četiri posmrtna ostatka utvrđeno da ne pripadaju pod nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja

Kroz protekla tri tjedna, počevši od 24. veljače do 16. ožujka 2020. Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja provela je opsežno terensko istraživanje i ekshumaciju na lokaciji Tomašica, Grad Garešnica, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Već prvoga dana probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci te je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru ishodilo nalog nadležnog suca istrage Županijskog suda u Bjelovaru za provođenje ekshumacije. Ranije prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi upućivala su na postojanje masovne grobnice žrtava Drugog svjetskog rata.

Pregledom 546 m2 terena potvrđeno je postojanje masovne grobnice. U početnoj fazi rada utvrđene su dimenzije grobnice odnosno njena površina od oko 180 m2 te se pristupilo obradi grobnice po svim pravilima struke.

U tri tjedna rada ekshumirani su posmrtni ostaci 57 osoba pri čemu se njihovim pregledom utvrdilo da njih 53 potječu iz razdoblja Drugog svjetskog rata dok je za četiri posmrtna ostatka utvrđeno da ne pripadaju pod nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tijekom terenskih istraživanja pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić s gradonačelnikom Josipom Bilandžijom održao je sastanak s ciljem upoznavanja metodologije rada te je gradonačelniku skrenuta pozornost na zakonsku obvezu jedinica lokalne samouprave na čijem se području posmrtni ostaci pronađu.

Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja propisuje izgradnju grobnog mjesta u sklopu gradskog ili mjesnog groblja kako bi ekshumirani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja mogli biti dostojni i trajno sahranjeni. Pomoćnik ministra Sučić i gradonačelnik Bilandžija postigli su načelni dogovor oko izgradnje grobnice.

Također, terenske aktivnosti uključivale su i terenske izvide na širem području susjedne općine Berek. Tijekom izvida obišle su se lokacije mogućih masovnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te su iste snimljene iz zraka. Pomoćnik ministra Sučić susreo se i s načelnikom općine Berek Matom Tonkovićem koji ga je upoznao s raspoloživim saznanjima o grobištima na području općine.

S obzirom na poduzete opsežne i složene aktivnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja posebno zahvaljuje Ministarstvu unutarnjih poslova odnosno nadležnoj Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj te Policijskoj postaji Garešnica na uspješnom provođenju aktivnosti.

Traganje za posmrtnim ostacima žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja složen je proces koji zahtijeva zajednički i sustavan međuresorni pristup u svrhu postizanja konačnog cilja, pronalaska posmrtnih ostataka stradalih žrtava. Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom postupanju uvijek se vodi općim ciljem, a to je pravo žrtve na dostojan ukop.

Izvor: narod.hr