Zadnji komentari

Krvavi trag partizana

Pin It

U svibnju se održava niz tužnih obljetnica krvavih poslijeratnih likvidacija. I nakon desetljeća komunističke šutnje i prikrivanja njihovog krvavog dolaska na vlast, samostalna Hrvatska nije u potpunosti ispravila nepravdu te vojnicima i civilima brutalno smaknutima bez suda ili u montiranim procesima, osigurala barem grobno mjesto.

Naime, većina zločina iz 1945. i poslijeratnog razdoblja nije istražena, a na tisuće kostiju razasuto je diljem Hrvatske s obzirom na to da su do sada, kako doznajemo, ekshumirani posmrtni ostaci tek 2291 žrtve.

Naime, od Ministarstva hrvatskih branitelja doznali smo kako se do sada radilo na 115 lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 2291 žrtve.

Za tijelima se tragalo u 17 županija i Zagrebu

Probna iskapanja ili ekshumacije su provedeni na području 17 županija i Grada Zagreba, a lokacije grobnica nalazile su se u šumskim područjima i kraškim jamama te na poljoprivrednim površinama, u ruralnim i urbanim područjima.

Na pitanje što se s posmrtnim ostacima događa nakon ekshumacije s obzirom na činjenicu da su ostaci ubijenih koji su nađeni u Maclju 1991. 13 godina ostavljeni u vrećama na patologiji u Zagrebu sve dok nakon gotovo desetljeće i pol nisu pokopani u ono što je dr. Andrija Hebrang nazvao najvećim hrvatskim grobom, odgovaraju:

‘Nakon ekshumacije, Ministarstvo organizira obradu posmrtnih ostataka u suradnji s nadležnim medicinskim ustanovama, a potom slijede pripreme za pokop te se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, obiteljima žrtava i drugim nadležnim institucijama organizira njihovo dostojno trajno zbrinjavanje’, kažu za Narod.hr.

Dodaju da su do sada u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Gradom Zagrebom pokopi žrtava su organizirani u Boričevcu, Donjoj Višnjici, Vagancu, Brodu na Kupi, Tomašici, Otočcu, Makarskoj, Maclju, Gospiću i Gračanima u Zagrebu.

‘Mi smo jedina zemlja danas koja gazi po leševima svojih predaka’

Iako Ministarstvo hrvatskih branitelja godina radi na pronalasku i ekshumaciji žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, tempo kojim se to odvija je porazan.

‘Mi smo jedina zemlja danas koja gazi po leševima svojih predaka iz ’45. i iz ’91., a da uopće nismo obznanili njihov broj i da nismo obznanili tko ih je pobio….To što se radi, to je samo ‘čeprkanje po površini’, da se simbolično izrazim. Mi nismo u 30 godina hrvatske države, uključujući ova zadnja otkapanja, otkopali niti jedan promil pobijenih 1945. Ovo sve što se sada otkapa – par desetaka posmrtnih ostataka – to je samo predstava za javnost. Suština je puno dublja. Vi da otkopate, a sada u Hrvatskoj ima 940 obilježenih sumnjivih skrivenih grobišta – da ih otkopate Vi morate paralelno kopati u svim županijama, barem na deset mjesta u svakoj da bi za sljedećih 30 godina iskopali sva ta grobišta. Ovakvom dinamikom, kao što sad vidimo, od nekoliko desetaka do koju stotinu posmrtnih ostataka godišnje trebat će nam negdje 400-500 godina da obavimo sav taj posao’, kazao je svojedobno u intervjuu za portal Narod.hr dr. Andrija Hebrang.

Intenzivni pronalasci 2020. godine

Posljednji već pronalazak tijela iz tog razdoblja zbio se prije dvije godine kada je ekshumirano 130 posmrtnih ostataka iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji. Njihov ispraćaj i pokop je danas, 24. svibnja na mjesnom groblju Laduč.

Na 74. godišnjicu pogibije 15 civilnih žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, u Otočcu je 12. rujna 2020. održan njihov dostojanstven posljednji ispraćaj i obred pokopa.

Na području zvanom Križanov jarek na Maceljskoj gori pronađena je 2020. masovna grobnica pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 82  žrtve poslijeratnog razdoblja iz grobnice dimenzija 4×4,6 metara.

23. kolovoza 2020., održan je pokop posmrtnih ostataka 53 osobe ekshumirane u ožujku u Tomašici.

Iz jame Jazovka, također 2020. pet su dana vađeni posmrtni ostaci najmanje 814 osoba.

Samo na području Grada Zagreba tijekom 2018. godine Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, provođenjem terenskih istraživanja, ekshumirala je posmrtne ostatke najmanje 430 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

2018. na više lokacija u Zagrebu među kojima su Tuškanac i Jelenovac nađena tijela 11 osoba.

Do 2019. u podsljemenskoj zoni u Zagrebu nađeno je i ekshumirano gotovo 300 tijela. Njihov je svečani ukop bio u Gračanima 2019. godine.

narod.hr