Zadnji komentari

Tragična obljetnica četničkog pokolja u Dalju - dan kada je pitomi hrvatski kraj postao pakao na zemlji

Pin It

May be an image of 6 people and boat

Izaslanstvo DP-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod Spomen–obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj u povodu pogibije hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde i pripadnika civilne zaštite u stravičnom pokolju koji se dogodio na današnji dan 1991. godine.

Pitomo i mirno hrvatsko selo Dalj u istočnoj Slavoniji tada je zadesio neviđeni zločin. Tog su dana u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici uz pomoć JNA napali hrvatske policajce, pripadnike ZNG-a i civilne zaštite koji su se nalazili u Policijskoj postaji Dalj i tražili njihovu predaju. 

    Mučna opsada trajala je gotovo deset sati, četnici i JNA pucali su po okruženoj zgradi čak i iz tenkova, ali hrabri hrvatski branitelji nisu se predali. Svoju hrabrost i odanost Domovini platili su stravičnom cijenom.

Postaja je zauzeta, a svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom. Četnici i pripadnici JNA pobili su 20 hrvatskih policajaca i 15 pripadnika Zbora narodne garde te izmasakrirali četiri člana civilne zaštite. Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta pobjegle su pred četnicima u Osijek, spašavajući gole živote.

 Hrabri hrvatski branitelji koji su toga dana dali sve što su imali za obranu svoje Domovine nikada neće biti zaboravljeni. U našim su mislima i srcima zauvijek uklesani u spomen i kao primjer kakvi svi moramo biti kada Domovina pati! Neka im je laka hrvatska zemlja. S nama su!