Zadnji komentari

Strogo kontrolirana istina: Tendenciozna literatura o Jasenovcu

Pin It

Na mrežnoj stranici Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac u popisu kratica/izvora koje se koriste u Poimeničnom popisu žrtva KL Jasenovac 1941-1945. navedeno je 212 knjiga. Može se izdvojiti nekoliko vrsta grupiranja prema političkoj i etničkoj pripadnosti autora, te vremenu i mjestu izdavanja knjiga.

Neformalna klasifikacija literature

Prva neformalna grupa su knjige objavljene za vrijeme Brozove jugokomunističke diktature. Takvih knjiga ima 77 odnosno nešto više od 36 posto. Druga neformalna grupa su knjige objavljene u posttitovskoj odnosno terminalnoj fazi jugokomunističkog režima. Autori tih knjiga su etnički Srbi, većina tih knjiga objavljena je u Srbiji u razdoblju od smrti komunističkog diktatora Broza alias Tita, pa do početka agresije njegove antifašističke JNA i savezničke im srpske vojske na Hrvatsku. To je razdoblje ”prvog srpskog memoranduma”. U tu grupu spadaju 53 knjige s popisa kratica/izvora na mrežnoj stranici JUSP-u Jasenovac. Ta grupa predstavlja četvrtinu svih knjiga s popisa.

Treća neformalna grupa su knjige srpskih autora, većinom izdane u Srbiji od početka agresije na Hrvatsku pa do danas. Ova neformalna grupa predstavlja knjige iz razdoblja „drugog (ili novog) srpskog memoranduma“. U ovu neformalnu grupu spadaju 63 knjige koje predstavljaju nešto manje od 30 posto knjiga s popisa.

Nesrazmjerna zastupljenost srpskih autora i knjiga nastalih u vrijeme Memoranduma SANU

Knjige koje se mogu svrstati u izdanja iz razdoblja dvaju srpskih memoranduma predstavljaju apsolutnu većinu (55 posto) u popisu knjiga koje se koriste kao izvori za Poimenični popis žrtava KL Jasenovac 1941-1945. na mrežnoj stranici JUSP-a Jasenovac. Jugokomunističke i srpske memorandumske knjige zajedno predstavljaju 91 posto navedenih knjiga s popisa izvora. Radi se o literaturi prema kojoj je broj jasenovačkih žrtava 700 tisuća. To je bio službeni broj jasenovačkih žrtava u propaloj SFR Jugoslaviji, a još uvijek je službeni broj u Srbiji. U Hrvatskoj trenutno nije jer je prema JUSP-u Jasenovac stanje na popisu krajem veljače bilo 83.820, ali uz inkluzivnost, odnosno domaću inačicu wokeizma koju provodi ekstremno globalistička klika može se očekivati povratak na stare laži. U još deset knjiga s popisa nekritički se preuzima jugokomunistička propaganda. Može se reći da skoro 96 posto knjiga s popisa promiče jugokomunističku i srpsku „istinu“ o Jasenovcu. Ostalih 4 posto knjiga navedenih kao izvori služe kao smokvin list za psudoznanstvenu aktivnost kreatora popisa. Reklo bi se, ima i jednih i drugih, ali tih drugih, odnosno drukčijih ima samo u tragovima.

U vremenu opće prijevare, govoriti istinu je revolucionaran čin. (Eric Arthur Blair)

narod.hr