Zadnji komentari

GI Narod odlučuje: Svaki zastupnik je osobno odgovoran spriječiti prijevaru birača

Pin It

Image result for narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je dopis saborskim zastupnicima vladajuće većine o kršenju Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države.

GI Narod odlučuje napominje kako isti oni koji se protive referendumu (premijer Plenković i ministar Kuščević), odlučuju hoće li se referendum održati. Naime, Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo sada ne dozvoljava građanskoj iniciajtivi provjeru kako je pregledavalo i brojalo potpise.

“Mi, kao građani Republike Hrvatske koji smo u skladu sa zakonom zatražili referendum o pravednijem izbornom sustavu i ispunili sve zakonske uvjete, očekujemo da zatražite priznavanje potpisa i raspisivanje referenduma u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Hrvatske.”, stoji u dopisu GI Narod odlučuje saborskim zastupnicima vladajuće većine.

GI Narod odlučuje ističe kako su ispunjenje sve pretpostavke Zakona o referendumu (čl. 8f i 8h) - građanska inicijativa je pregledala i prebrojala sve potpise, a odbacila one za koje se moglo utvrditi da su dupli ili nepotpuni te je Hrvatskom saboru predano 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje, što znači da se referendum treba raspisati.

Čak i prema izračunu Kuščevićevog povjerenstva, GI Narod odlučuje je prikupila 371.450 valjanih potpisa, odnosno 99,12 posto od potrebnih 374.740 za prvo te 367.169 valjanih potpisa, odnosno 97,98 posto od potrebnih 374.740 za drugo referendumsko pitanje.

“Da se ovako nešto dogodilo na izborima, da je toliko potpisa proglašeno nevažećima, tako da ispadne da nedostaje 0,88%, odnosno 2,02% za izbornu pobjedu – zasigurno bismo to nazvali izbornom prevarom!”, napominje GI Narod odlučuje u dopisu saborskim zastupnicima vladajuće većine.

Među 40.875 potpisa građana za prvo referendumsko pitanje i 40.666 potpisa za drugo referendumsko pitanje koje je povjerenstvo ministra Kuščevića proglasilo “nevažećima”, najviše je onih potpisa kod kojih su građani pogriješili pri upisivanju OIB-a. GI Narod odlučuje tvrdi kako se “za te potpise sa stopostotnom sigurnošću može utvrditi da su ih dali konkretni birači koji traže raspisivanje referenduma.”

“Njihovi potpisi se trebaju pribrojiti važećim potpisima i referendum se sukladno čl. 87. st. 3. Ustava Republike Hrvatske mora raspisati!”

Iz inicijative se napominje kako svi birači sukladno Ustavu imaju “opće i jednako biračko pravo” (čl. 45. st. 1.) - i oni koji su točno upisali svoje ime i prezime ili OIB i oni koji su pogriješili pri unosu imena i prezimena ili OIB-a, s obzirom da je prema Zakonu o referendumu smisao upisa osobnih podataka u potpisnu knjigu izražavanje volje za raspisivanjem referenduma.

Treba se priznati svaki potpis građanina Hrvatske koji je svojim potpisom zatražio raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava, a za kojeg se može utvrditi da je birač.

Stav Vlade premijera Plenkovića da neće priznati kao valjane potpise građana za koje se utvrdi da su bez ikakvih osnova proglašeni nevažećima, GI Narod odlučuje smatra suprotnim Ustavu RH i biračkom pravu svih građana.