Zadnji komentari

Vigilare podržava novi Zakon o udomiteljstvu, posebice u pogledu definicije udomiteljske obitelji

Pin It

Zakonsko rješenje u skladu je s općim normama koje uređuju ovu problematiku, a to je prije svega, Zakon o socijalnoj skrbi. Predloženo rješenje je i u skladu s temeljnom svrhom udomiteljstva koja je definirana u čl. 2. novog Zakona o udomiteljstvu, a to je osigurati skrb i potporu korisniku u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju.

Potrebno je naglasiti i da u središtu brige Zakona o udomiteljstvu treba biti djete, njegov najbolji interes i njegovo pravo, a ne pravo pojedinaca ili pojedinih skupina, uglavnom odraslih osoba koje kroz perspektivu potrošača doživljavaju dijete kao neku stvar koja se može kupiti na tržištu.

U tom smislu, Vigilare se protivi nastojanjima pojedinih stranaka i nevladinih udruga da se u definiciju udomiteljske obitelji uvrste životni ili neformalni životni partneri, jer prema glavnom stavu u stručnim krugovima postoji velika dvojba da bi istospolni parovi mogli osigurati dobrobit djeteta u odgoju, kao i heteroseksualni parovi.

Osim što bi ovakva intervencija bila suprotna već postojećim, naprijed citiranim pravilima, ista ne bi bila u skladu s postojećim zakonskim uređenjem braka iz članka 12. Obiteljskog zakona prema kojem je brak zakonom uređena životna zajednica muškarca i žene, a na kraju krajeva ne bi bila niti u skladu s temeljnim ustavnim određenjem braka kao životne zajednice muškarca i žene te u skladu s ustavnom odredbom prema kojoj je obitelj pod osobitom zaštitom države.

U svezi s navodima koje se u javnom prostoru u zadnje vrijeme vrlo često mogu čuti o tome kako je navodno Zakonom o životnom partnerstvu osobama istog spola istospolnim parovima dan status obitelji što takvi parovi onda nastoje iskoristiti u cilju da im se omogući bavljenje udomiteljstvom, valja naglasiti kako se radi o potpuno netočnim navodima.

Naime, Zakon o životnom partnerstvu istospolnim parovima ne daje status obitelji, već naprotiv, spomenutim Zakonom životno partnerstvo definira se, ne kao obitelj, nego kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola sklopljena pred nadležnim tijelom, dok se neformalno životno partnerstvo definira kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola koje nisu sklopile partnerstvo pred nadležnim tijelom. Prema tome, navodi o tome da je novi Zakon o udomiteljstvu suprotan temeljnim odredbama Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola potpuno su neutemeljeni i netočni te je njihova jedina svrha dezinformirati širu javnost.

Jednako tako, za dezinformiranje šire javnosti služe i navodi istih aktera o tome kako novi Zakon diskriminira istospolne parove, kao i da je, navodno, Europski sud za ljudska prava donio više Presuda u korist istospolnih parova dajući im pravo na udomljavanje djece.

Istina je upravo suprotna. Naime, do sada ne postoji ni međunarodni konsenzus ni sudska praksa Europskog suda za ljudska prava koja bi dala pravo istospolnim partnerima da udomljuju ili posvajaju djecu. Štoviše, iz već donesenih odluka Europskog suda za ljudska prava proizlazi da je zauzet jasan i nedvosmislen stav da za istospolne parove ne postoji „ljudsko pravo na dijete pod svaku cijenu.“

Stoga, novo zakonsko rješenje u pogledu prava na udomljavanje djece u potpunosti je usklađeno s međunarodnim propisima i međunarodnom sudskom praksom.

Vigilare – pravni tim Ordo Iuris