Zadnji komentari

U Zagrebu je u 70. godini života umro hrvatski novinar, istraživač i pisac Žarko Marić

Pin It

Danas, 20. ožujka 2019., kod kuće je, u 70. godini života, umro Žarko Marić, hrvatski novinar, istraživač i pisac.  

Žarko Marić rođen je 22. studenoga 1949. godine u Vrdima sjeverno od Mostara. Osmogodišnju školu dovršava u Drežnici. Dalje se školuje u Mostaru, Beogradu, Rijeci i Zagrebu u kome i živi od 1972. godine. Oženjen je i ima troje odrasle djece.

Život ga je oblikovao onakvim kakav jest. Ono okruglo kamenje u koritu njegove zavičajne rijeke, tople Drežnjanke, oblikovala je voda i priroda kroz dugi niz godina, objašnjavala mu je odgojiteljica Nada Janković, kada je na kratkom izletu kroz kanjon, svoje đake upoznavala i sa korištenjem stilskih figura (metafora, personifikacija...).

Prirodno i zdravo ruralno konzervativno područje njegova djetinjstva zapadno od Neretve, omeđeno planinana Čabuljom, Čvrsnicom i Prenjom, u autoru je cijelo vrijeme u sukobu s neprirodnim i bolesnim liberalno urbanim oko njega. Vlaga i minerali iz velikog i sigurnog korijena, te zavičajnom toplinom i svjetlošću napunjeni akumulatori, garancija su njegove nesalomljivosti i spomenutom fotosintezom, proizvodnje za život nužne duhovne hrane, koja se u ovom slučaju, na policama može naći pod oznakom »Negdje manje, negdje više, iz Zagreba Marić piše«. Žarko Marić svojim oštrim i domoljubnim perom reagira ma događanja oko sebe, on opisuje, objašnjava, predviđa, savjetuje i potiče na razmišljanje. »Znam da nitko ništa ne zna«, vrhunac je njegove životne spoznaje.

Napisao je i objavio tri knjige. Prva njegova knjiga DJEČAK S KAMENA objavljena je u Zagrebu 2004. godine. Druga knjiga SELO VRDI KOD MOSTARA (Tkanica, Zagreb, 2017.) nastavak je prve knjige i izraz potrebe da se napiše i objavi ono što nije stalo u sadržaj prve knjige. Treća njegova knjiga STOP SKRIVAČIMA HRVATSKE ISTINE (Tkanica, Zagreb, 2018.) izišla je iz tiska kada je naš Žarko već ozbiljno pobolijevao i u njoj je i kroz 60 proznih i pjesničkih uradaka predstavio mali, ali vrijedni dio svoga bogatog novinarskog i istraživačkog opusa domoljubne tematike.

Žarko Marić je desetljećima intenzivno pisao u hrvatskim domoljubnim medijima (Fokus, Hrvatski fokus, Narod, Ognjište, Dragovoljac, Javno.ba, Dnevno.ba, Hrvatsko slovo, HUB – Hrvatska Udruga Benedikt, Viktimologija, Glas Brotnja, Moj hrvatski dom...) Pratio je politička i druga događanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i odmah reagirao, i zato ga možemo nazvati kroničarem hrvatske domoljubne svakodnevice.

Ispraćaj našega Žarka Marića bit će na Mirogoju u petak u 11:40 sati, a pokop u njegovim rodnim Vrdima u Hercegovini – pokraj ušća tople Drežanjke u hladnu Neretvu.

Neka mu je vječna hrvatska zemlja!

Marijan Majstorović/hrvatski -fokus.hr

Izrazima sućuti pridružuje se i portal Dragovoljac.com, čiji je pok. Žarko Marić bio dugogodišnji suradnik