Zadnji komentari

Obilježavanje braniteljskih lokaliteta

Pin It

Domovinski rat: što uče drugdje u EU - Večernji.hr

Poštovani, pokrenut je projekt obilježavanja braniteljskih lokaliteta, kao i svih bitnih lokaliteta vezanih za Domovinski rat, branitelje, stradalnike i udruge proistekle iz toga. Naime, ovim projektom ćemo na jednom mjestu dobiti obilježene sve spomenike, spomen ploče, parkove branitelja, ali i udruge branitelja, njihove aktivnosti, kalendar dešavanja, priče o pojedincima, stradalim ili ranjenim tokom Domovinskog rata

događaje i ratna dešavanja postrojbi, svega što ima veze sa Domovinskim ratom ali i pojedinom udrugom, fokusirajući se baš na te detalje.

Sve ovo bit će obilježeno i GPS lokacijom i QR kodom, na jednom ili više jezika, s video materijalom, slikama, tekstom... dakle, i strani posjetioci imat će prilike vidjeti istinu o Domovinskom ratu. Kako pored spomenika, tako i negdje u prirodi, gdje su se odigravale važne stvari u Domovinskom ratu. Naravno, povezane na neki način sa pojedinom udrugom.

Ključna stvar, udruge mogu osim spomenika na svojem području, obilježiti i bilo koji lokalitet u RH ili čak i BiH koji je povezan na bilo koji način sa tom udrugom ili njezinim pojedincima (stradanja, ratna dešavanja..).

Ne morate se bojati novih tehnologija, nećete ih morati sami koristiti, uvijek se nađe netko iz vaše okoline tko ima neke osnove da može unijeti vaše podatke uz našu pomoć ili suradnju, a ako nemate baš nikog, odradit ćemo to mi za vas, potpuno besplatno. Samo ćete nam poslati materijal koji imate ili želite da bude prikazan na karti i u bazi podataka.

Projekt nije samo još jedna ideja, implementiran je prošle godine u Varaždinskoj županiji, od ove godine i na određenom broju lokacija RH, uz suradnju lokalnih uprava i braniteljskih udruga. Sa projektom smo upoznali i ministarstvo branitelja, koje je dalo i podršku istome, sa potpisom ministra, koji je i osobno upoznat sa našim radom.

Ja sam Davor Šoštarić, ratni pripadnik Specijalne jedinice policije PU Varaždinske "RODA" i projekt je nastao u suradnji sa istoimenom udrugom, čiji sam i ja član. Istovremeno sam i direktor tvrtke Dasosoft, koja je odradila cijeli projekt, i najvećim dijelom ga i financirala dosad.

Sad je nastupilo vrijeme da se ovaj projekt omasovi, da se u njega uključe sve udruge branitelja i stradalnika, i da uz minimalne napore i utrošak vremena odradimo zajednički projekt na korist budućim naraštajima, i promociju Domovinskog rata. Da se čuje istina i svaki detalj iz tog vremena iz "usta" onih koji su u tome sudjelovali.

Projekt ide u 2 faze, prvi možemo iznijeti mi sami u potpunosti, uz eventualno malu pomoć lokalnih uprava, a za drugu fazu ćemo dogovoriti sa ministarstvom i državom, da preuzmu financiranje pod svoje.

Napominjem posebno, ovaj projekt bit će zajednička stvar svih branitelja, stradalnika, preko udruga, i moje tvrtke kao autora projekta. Kasnije, kad se uključi i ministarstvo, moguće je da će se uključiti i neke druge, veće tvrtke, što je stvar javne nabave. Ali je činjenica da osnov projekta ćemo mi sami odraditi.

Pogledajte na internetu prezentaciju projekta, tu imate sve dokumente, video priloge TV-a, kao i poveznicu na "živi" projekt, koji već neko vrijeme radi:

https://branitelji.info/info.html

Ovo je izuzetno ozbiljna stvar, u ovom trenutku možda i najveći projekt za branitelje, idealni za ovo vrijeme pandemije virusa, kad ne možemo na okupljanja ili druženja, ali možemo putem novih tehnologija odraditi izuzetnu stvar.

Prijavite se molim vas čim prije, pa da odmah i krenemo sa projektom! Možete se i meni javiti na niže navedeni broj telefona. Dobit ćete od nas sve pismeno, ponudu, račun (iznos je simboličan - max. 500 Kn, svakoj udruzi prihvatljiv - uz mogućnost da čak i taj mali iznos pokriju lokalne uprave za udruge sa svojeg područja), kao i po potrebi dopis o zajedničkom projektu, to jest, da ste i vi kao udruga dio ekipe koja je stvorila ovaj projekt. Jer planiramo u suradnji sa ministarstvom i medijsku promociju projekta uskoro.

Ključna stvar je odmah sad se uključiti, ovih dana, da bi dobili popis svih sudionika, koji ćemo onda prezentirati ministarstvu, kako bi projekt dobio na još većoj težini. Sad se rade proračuni za iduće godine i moramo što prije imati okvirni broj sudionika projekta. Najbolje, sve udruge.

BITNO je da se javi svaka podružnica, dakle, ako postoji krovna Udruga dragovoljava ili invalida, oni imaju svoj materijal, općenito za cijelu RH, ali nama su još važnije lokalne podružnice, koje imaju priče i događaje direktno vezane na pojedince. Uostalom, bitno je i da se svaka udruga predstavi zasebno, svoje djelovanje i lokaciju.

Izvodljivo, već radi u praksi, i izuzetno korisna i atraktivna stvar za sve nas. Bez da previše opterečujemo bilo koga u ova teška vremena!

 PS Javite ili proslijedite ovaj email i drugim svojim kolegama, udrugama, sa kojima kontaktirate, da se što prije okupimo svi zajedno, i da nas bude u najvećem broju.

Srdačni pozdrav,

Davor Šoštarić, manager