Zadnji komentari

Čeka li nas ovo? Cijene divljaju u Njemačkoj, građani pohitali u trgovine. Razgrabili su brašno i ulje

Pin It

Nevjerojatne gužve u bjelovarskim trgovinama

Njemačku će od ponedjeljka pogoditi novi val poskupljenja zbog čega su mnogi građani tijekom vikenda otišli u kupovinu. Najviše se tražilo brašno, ulje, kvasac, a dio kupaca uzimao je i konzerviranu hranu, toaletni papir i kuhinjske ubruse.

Brašno je bilo najtraženije jer bi zbog rata u Ukrajini moglo doći do njegove nestašice. U Njemačkoj se brašno u trgovinama prodaje u pakiranjima od jednog, dva ili pet kilograma, prenosi Fenix Magazin.

Prije krize bilo je potrebno izdvojiti 0,50 centi za kilogram bijelog brašna te dva eura za kukuruzno brašno. Razne vrste brašna kretale su se od jedan do dva eura po kilogramu. Godišnje se u Njemačkoj potroši oko 70 kilograma brašna po glavi stanovnika, što je više od 1,3 kilograma tjedno.

Ograničili kupovinu brašna i ulja

Pojedini trgovci uveli su ograničenja na određenu robu poput brašna i ulja. Većina ih dopušta kupovinu samo jednog litra ulja te jednog ili dva kilograma brašna po osobi.

Nekoliko trgovačkih lanaca najavilo je rast cijena od ponedjeljka, među njima su Aldi, Rewe i Edeka. Rast cijena opravdavaju visokim troškovima energenata, logistike, kao i poskupljenjima od strane samih proizvođača. Najavljeno je da će uskoro poskupjeti i meso te mlijeko i mliječni proizvodi.

Autor:Dnevno.hr