Zadnji komentari

Rastegao se Car na 4 stađuna i u svakom loše stoji

Pin It

Prošla je godina dana od nastavka ruskog rata protiv Ukrajine. Prošla su i četiri stađuna (godišnja doba) kao i četiri vrste rata koja Putin vodi protiv Ukrajine. I svijeta.

Neke od njih je već izgubio, druge će izgubiti protekom vremena, uskoro.

Početkom nove invazije 2022 godine računao je na nekoliko dana ratovanja. I slabo je računao. Bolje rečeno, FSB mu je iz straha servirao rezultate kakve je očekivao umjesto stvarnih koji su bili očiti, piše Domagoj Franić/Facebook

To je prvi stađun ovoga rata, vojni dio…..u kojemu rusija gubi i pored svih nastojanja da se centimetarska pomicanja crte bojišnice putem rusofila diljem svijeta prikažu kao uspjeh ruske vojske. Možete misliti uspjeha, sa stotinama tisuća vojnika napadati 8 mjeseci gradić na istoku Ukrajine……koji se još uvijek brani.

Toliko se rat “uspješno” vodi da je psihopata odustao od govora na godišnjicu napada. Održao je dva govora ovih dana, monolog u Saveznoj skuštini koji je uspavao pola prazne dvorane i govor na koncertu masama plaćenika kojima je dijelio po 200 rublji da se dođu diviti njegovom liku i djelu. Koji su pili i jeli džabe. Govor na obljetnicu, o vojnoj situaciji je izbjegao.

Podvio rep i sakrio se, jer se nema čime pohvaliti, izdali ga “drugovi”, nisu ništa osvojili….boji se jer je svjestan da i ruski narod, ma koliko ispranog mozga bio, ne svojom krivicom, već sustavnim ideološkim “kljucanjem u glavu” cijelo jedno stoljeće, polako otvara oči…..a ne vidi ništa. Nema pobjeda, nema osvajanja, nema vojnika koji se vraćaju osim onih u drvenim sanducima, nema više ni TV aparata, WC školjki i veš mašina kao na početku.

Ne naručuju se bunde i aparati na povratku sa ratišta, sve presušilo. Počeli se neki i buniti, mladost pobjegla i preko granice, kao i zet ministra Šojgua koji danas sa sigurne udaljenosti lajka podršku Ukrajini i prekid rata. O problemima logistike i mobilizacije, nedostatku streljiva, transportera, tenkova i ostale vojne opreme nećemo govoriti, dosadno je.

Definitivno ovaj rat uskoro očekuje prekretnica i Ukrajinska verzija “Oluje”. Toga je Car svjestan i zato toliko panično traži pregovore. Jer mu samo ti pregovori osiguravaju opstanak i puko preživljavanje. Zato su i puštene priče o Kini i mogućem naoružavanju rusije. Koje su potpuno nerealne i u ovom trenutku služe samo operaciji “spašavanja vojnika Putina”.

Mali igrokaz Bidena i Kineza za koji obje strane znaju da je “šuplja priča”….kao i crtanje nekakvih podjela “a la Koreja”, blokova i slično. To neće proći.

Dosta o vojnom dijelu,idemo na drugi stađun, drugo Putinovo “ratno polje” – naftu.

Nafta je sve, glavni faktor ruske ekonomije i vojne potpore, glavna stavka u budžetu rusije. U siječnju 2023. rusija je od prodaje energenata zaradila duplo manje nego u siječnju 2022. Prodaja nafte a i sama cijena tog energenta su slomili kičmu ruske ekonomije. Bez EU tržišta, bez obzira na šverc nafte tankerima i prljavoj politici nekih članica EU koji šutke odobravaju i sudjeluju u njemu, rusija tone.

Car je nedavno dao nalog da se dnevno crpljenje nafte smanji za 500.000 barela što jasno pokazuje krizu i paniku. Pokazuje i očajnički trgovački trik koji je pokušan.

Kremlj je zacijelo računao da će smanjenje proizvodnje dovesti do rasta cijena nafte, što bi uravnotežilo gubitke i pogodilo zapadna gospodarstva opterećena inflacijom. No, tjedan dana nakon što je najavljeno smanjenje crpljenja nafte, cijene su još niže. Kategorija Urals nafte je čak i daleko jeftinija od limita koji joj je sankcijama nametnut.

Ova vrsta rata još traje, još se Putin koprca nudeći diskontne cijene ali pomalo i tu posustaje.

Treći stađun je Plin.

Sjećamo se donedavnih prijetnji smrzavanjem EU? Pa i izazvane panike EU jazavaca koji su se grčeviti borili pravdajući primljene “ruske potpore” na svojim bankovnim računima u nastojanju da opskrba plinom opstane.

Sjetimo se “nabildanih” cijena plina, kada su rusi predviđali cijenu od 5000 dolara za tisuću kubnih metara plina? Sada je cijena manja nego prije agresije, sve zemlje imaju dostatne zalihe za ovu godinu i većina je uspješno prešla ili prelazi na opskrbu ukapljenim plinom. Na njegovu žalost, Car je i ovaj rat izgubio….

I idemo na zadnji, četvrti stađun, elektroenergetski sustav Ukrajine.

Često pomislim kakav degenerik mora biti osoba koja preloži takav oblik rata i kakvi su degenerici oni koji se suglase sa njime.

Smrzavanje EU nije uspjelo i Car je krenuo pokušati smrznuti Ukrajinu i Ukrajince. Zločin bez presedana u novijoj svjetskoj povijesti. Nanijeli su rusi velike štete, uništili su mnoge trafostanice, dalekovode i čvorišta. Potrošili stotine milijardi dolara kroz rakete i dronove – bez rezultata. Stupovi su ponovno podignuti, žice spojene, transformatori zamijenjeni a začetnici ove ideje su i dalje glupi. I nisi zamijenjeni. Na žalost.

Ova zadnja tri stađuna sam istina mogao staviti i pod zajednički element ENERGENTI ali nisam, ipak svaki od njih ima svoje specifičnosti i vodi se ciljano, odvojeno.

Rastegao se Car na 4 štađuna i u svakom loše stoji, tone i propada, ekonomski i vojno, nepovratno.

Zagrizao je svim silama i pokušava držati glavu iznad vode, preživjeti. Dok zadnja puška puca u Ukrajini, on je siguran. On ratuje, on se “bori protiv zapada i nacista”. I sve češće se okreće preko ramena, zaključava balkonska vrata i provjerava prozore. Vjerojatno je i sam počeo kuhati čaj.

Domagoj Franić/Facebook/kamenjar.com