Briselskom dezerteru Plenkoviću smeta grb HOS-a, al mu ne smetaju četničke šajkače u SDSS-u

Pin It

Plenković: HOS je u Jasenovcu mogao staviti ploču bez grba i problema ne bi bilo

Hrvatska ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korištenja registriranih grbova u statutima udruga HOS-a. poručio je premijer

Andrej Plenković, premijer RH, u velikom intervju za Nacional, između ostalog, osvrnuo se i na ploču HOS-a u Jasenovcu, ali i na novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Govoreći o ploči u Jasenovcu na kojoj se nalazi grb HOS-a, u sklopu kojeg je i pozdrav Za dom spremni, Plenković je kazao kako je bio u Jasenovcu  i vrlo jasno osudio ustaške zločine koji su se tamo dogodili. Što se tiče ploče, naveo je kako Hrvatska ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korištenja registriranih grbova u statutima udruga HOS-a.

"To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema", kazao je Plenković dodavši da su u Jasenovcu mogli staviti ploču bez grba i da problema ne bi bilo.

Upitan smatra li provokacijom što je ploča postavljena točno na zgradi gdje je bilo ustaško zapovjedništvo naveo je kako pokušava razabrati što iza svega toga stoji, ali i da nije siguran koliko je sve bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namjere, izjavio je, uz ostalo, premijer u Nacionalu.   

direktno.hr