Zadnji komentari

Sabor bi, kao pokrovitelj Bleiburga, morao odreagirati

Pin It

Image result for bleiburg

Zabrana održavanja mise zadušnice na Bleiburgu nije samo briga Crkve u Hrvata nego je to briga sviju nas.  To jest specifično briga Katoličke crkve jer je zabrana došla od bratske crkve iz Austrije, a misno slavlje je dio odavanja počasti nevinim žrtvama Bleiburga i Križnog puta. Ali isto tako to je briga i Republike Hrvatske jer je Sabor pokrovitelj te komemoracije!

Jedno bez drugog ne ide, baš obratno, održavati komemoraciju bez mise zadušnice moglo bi se takvom jednom skupu prepisati  politički karakter, koji, kako izgleda po pisanju  biskupa iz Klagenfurta, je jedan od razloga zabrane?

Da komemoracija na Bleiburgu nema nikakve veze s nekim političkim ideologijama, stavovima, jasno je svakome tko i malo drži do pijeteta prema žrtvama ovo poratnog holokasta. Jer kad bi tako bilo onda bi to značilo politiziranje Crkve, koja tu, iz godine u godinu, služi misu. Sumnjam da bi to Katolička crkva u Hrvatskoj samo tako dopustila.

Nije Bleiburg jedino mjesto u svijetu gdje se odaje počast stranim žrtvama, to jest žrtvama jedne druge zemlje. Ima slučaj sa žrtvama poginulih australskih vojnika na Galipolju, u Turskoj, koji se obilježava svake godine u mjesecu travnju, na kojem, uz svečenstvo, prisustuju visoki dužnosnici obiju zemalja. 

Zato je važno da Vlada RH sa svoje strane učini sve moguće da dobije suglasnost Austrijske vlade, da je Sveta misa, komemoracija, na Bleiburgu vanstranačka, apolitička, manifestacija, koja ne pridonosi, kako stoji u priopčenju zabrane “instrumentalizaciji ovog spomen-slavlja u korist političko-nacionalnog rituala”.

Baš obratno, komemoracija, sa Svetom misom, je upozorenje novim generacijama što ih čeka ako puste da komunizam i fašizam, obučeni u jedno novo ruho, ponovno zavladaju svijetom.

U nadi da će zdrav razum prevladati…..

S poštovanjem

Stjepan Asić

predsjednik

Australsko-hrvatskog kongresa