Zadnji komentari

Conte gubi strpljenje prema Bruxellesu: ‘Pojednostavite pravila ili ćemo rješenje naći bez EU’

Pin It

AdV (albertdevries51) op Pinterest

Uoči nove runde pregovora Eurogrupe, u sklopu koje će države sjevera i juga eurozone pokušati pronaći kompromis oko ekonomskog paketa pomoći za amortizaciju štete koju je valuti EU zadala koronakriza, Rim šalje jasnu i nedvosmislenu poruku: „Ublažite pravila ili ćemo rješenje pronaći bez EU“.

Ministri financija država koje pripadaju eurozoni danas će u 16.00 putem video linka održati novi krug pregovora nakon što se u utorak nisu niti okvirno uspjeli dogovoriti oko zajedničkih odgovora na ugrozu.

Najveći kamen spoticanja su tzv. korona obveznice, kojima bi zemlje eurozone de facto ušle u zajednički dug; korak bez presedana u financijskoj politici Europske unije, piše euroactiv.

Njemačka je na čelu zemalja koje se oštro protive toj ideji, dok Španjolska, Italija, ali prema novome i Francuska, pitanje korona obveznica smatraju minimumom koji EU može ponuditi u jeku krize.

„Ne smijemo dozvoliti Kini i SAD-u da monopoliziraju globalnu ekonomiju, već se moramo hitno ujediniti i donijeti zajednička rješenja. Tražim jednostavnija pravila, a ako nam Europa ne izađe u susret, snaći ćemo se sami. U tom slučaju, svatko radi za sebe“ upozorio je talijanski premijer Giuseppe Conte u intervjuu objavljenom u njemačkom dnevnom listu Bild.

Conte smatra da EU treba plasirati zajedničke obveznice kako ne bi izgubila kompetitivnost na globalnom tržištu. „Važno je pritom naglasiti da nitko u Italiji ne očekuje da će druge države podmirivati naše dugove. Ovo je rješenje za sve nas“ objašnjava.

Izvor: narod.hr