Zadnji komentari

Pečarićeva knjiga 'Prof.dr.sc. Darko Žubrinić'

Pin It

Dr. Žubrinić: Hrvatska glagoljaška baština spada među vrhunske  reprezentante hrvatske kulture - Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća

Knjiga akademika Pečarića “PROF. DR. SC. DARKO ŽUBRINIĆ” dana je na našem portalu:

LINK.

U Uvodu akademik Pečarić piše:

I ova knjiga, kao i niz mojih knjiga o izuzetnim Hrvatima daje samo tekstove iz drugih mojih knjiga u kojima se spominje onaj o kome pišem. Ovaj put je to prof. dr. sc. Darko Žubrinić o kojem se može napisati niz sličnih knjiga.

Već sam početak naše suradnje bio bi dovoljan za jednu takvu knjigu. Kada smo se upoznali dr. Žubrinić je bio docent iz matematike koji su u to vrijeme u potpunosti posvetio hrvatskoj povijesti i hrvatskim velikanima. Pisao je o tome na Internetu kada drugi u RH to nisu činili ili su činili mnogo manje od njega. Tako je pisao i o Hrvatima Boke kotorske i za to je koristio moje knjige. Vjerojatno bi bila zanimljiva i knjiga sačinjena od tekstova o Boki koje je kolega Žubrinić izvadio iz mojih knjiga. Zapravo tako je i počela naša suradnja. Jednom zgodom mi je pokazivao što je sve dao na Internet iz hrvatske povijesti ili o izuzetnim hrvatskim umjetnicima i znanstvenicima rekao sam mu: „To je sjajno, samo bih ja više volio da to radi redoviti profesor nego docent. I doista kolega Žubrinić se vratio i matematici u početku dajući izvrsne priloge kao član moje grupe iz teorije nejednakosti, da bi potom nastavio u svom području u kome je doista puno napravio i postao član uredništva poznatog svjetskog časopisa iz tog područja.

Naravno veliki je njegov rad o poznatim hrvatskim matematičarima ili konferencijama. Vidjeti npr.:

http://www.croatia.org/crown/articles/9143/1/International-conference-in-honour-of-Academician-Josip-Peeariae.html

Spomenimo još i njegov rad na hrvatskoj glagoljici, pa kao dio ovog uvoda, poslije njegovog životopisa, dajem i razgovor s njim o tom djelu njegovog rada.