Zadnji komentari

Srpsko slavlje u Podgorici

Pin It

Novi predsjednik Milatović sličan je Abazoviću – vole ga u Beogradu, a podupire ga SPC!

Crna Gora je u potpunosti vraćena u ralje Beograda! Za predsjednika su izabrali kandidata kojeg aktivno podupire Vučićev režim, a poraženi je kandidat, koji je s tim istim režimom - u ozbiljnom sukobu…

Jakov Milatović osvojio je 60 posto glasova crnogorskih birača, među kojima dominiraju ekstremni simpatizeri kolonijalne podređenosti prema Srbiji.

Milatovića je, naročito u drugom izbornom krugu, podupirala Srpska pravoslavna crkva – što samo po sebi dovoljno govori…  Mladi bankar, koji je kao analitičar EBRD-a iz Rumunjske “pokrivao” i Hrvatsku, svojedobno je bio dijelom prosrpske Vlade premijera Krivokapića, a važno je spomenuti i da mu je dio školovanja u Beču platila Austrijska vlada, čiji bivši kancelar - Sebastian Kurz, navodno, priprema politički ‘come back’ te pritom vrlo često komunicira sa srbijanskim predsjednikom Vučićem… Za Acu, koji je danas otvorio šampanjac, Jakov nije ništa drugo nego - novi Dritan! 

Protukorupcijskom demagogijom, slično kao i Abazović na parlamentarnim izborima, uspio je zavesti dio razočaranog, uglavnom mlađeg crnogorskog biračkog tijela, a zapravo je odigrao dupli pas za Beograd. Crna Gora pod vodstvom Vučićevih junoša, deklarativno će nastaviti “europskim putem”, ali u paketu sa Srbijom i uz beogradski leadership.

Hrvati su, slično kao i crnogorska dijaspora, na predsjedničkim izborima podržali Milu Đukanovića - koji je osvojio premalih 40 posto. Srbi su, s druge strane, masovno glasovali za Milatovića, a Andrej Plenković je – u Ukrajini!

Ni na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, baš kao ni na nedavnim parlamentarnim, naš se premijer nije pretrgnuo u pomoći opciji koja bi bila jamac “stabilnosti” koju toliko voli dozivati – ma što ona točno značila u njegovoj glavi… Druga AP nimalo ne zanima sprječavanje pogubnog utjecaja beogradskog režima na zemlje u hrvatskom okruženju! Šefu Hrvatske državne vlade, od desetkovane hrvatske manjine u Crnoj Gori, mnogo je važnije što se događa u Ukrajini – jer to ipak više zanima gazde iz Bruxellesa. Osim toga, novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, bio je stipendist Konrad-Adenauer-Stiftunga, pokret mu se sove Europa sad, Vučićevi naprednjaci su, isto kao i sestrinski HDZ - u EPP-u - i koga u toj smućkanoj euro-briselskoj priči briga za ugrožene hrvatske nacionalne interese?! Zagrebačkim briselcima na prvom su mjestu osobni interesi, dok je s beogradskim “briselcima” ipak nešto drukčije… AV je za Srbiju spreman sjediti na više stolica, dok je AP za vlastitu stolicu spreman sjediti – s bilo kime!

PHOTO/BUJICA: CRNA GORA JE DOBILA MILATOVIĆA, A VUČIĆ JOŠ JEDNOG DRITANA… Mladi predsjednik je na biračko mjesto stigao bez osobne iskaznice – pa se morao vratiti kući i još jednom izaći na biralište! Nevoljko dizanje simpatizera okupljenih u izbornom stožeru Jakova Milatovića, tijekom intoniranja crnogorske državne himne - samo oni neupućeni mogu pripisati vicevima o tradicionalnoj crnogorskoj lijenosti…

Velimir Bujanec