Zadnji komentari

Zbog priloga Danke Derifaj o APN-u, vlasnici stana isplaćena odšteta

Pin It

Nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, jednoj od protagonistica priloga novinarke Danke Derifaj u emisiji Potraga RTL-a, dosuđeno je 2654 eura odštete jer ju Derifaj nije kontaktirala za prilog o kupnji stanova preko APN-a,  a RTL je odbio objaviti ispravak.

Derifaj je 2020. objavila niz priloga o navodnim malverzacija s APN-ovim stanovima, a u jednom je prilogu objavila informacije ‘da je djelatnik Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Ivan Paić iskoristio državne subvencije za kupnju stana u Šibeniku, iako je ranije preko APN-a kupio nekretninu u Samoboru.

Zašto je dosuđena odšteta?

U prilogu se spominje i njegova sestra Ana Paić Bumbak iz Šibenika, također u kontekstu kupnje stana putem APN-a te je prilog objavljen 29. lipnja 2020. bio naslovljen “Potraga otkriva: Zaposlenik APN-a od Agencije kupio kuću i stan, stanovima namirio i sestru i rodbinu”.

Odšteta je, kako je javio Večernji list, dosuđena jer je tužiteljica Paić Bumbak spomenuta u kontekstu malverzacija s APN-ovim stanovima, a novinarka Danka Derifaj nije je kontaktirala, a RTL je odbio objaviti ispravak.

Odšteta je dosuđena u visini od 2654,45 eura i 1519,67 eura troškova postupka, nepravomoćno je presudio sudac Marko Duk u Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Provala na Thompsonovu terasu

Podsjetimo, Danka Derifaj bila je u središtu pozornosti nakon što je sa svojom televizijskom ekipom 2021. provalila na terasu privatnog stana obitelji Marka Perkovića Thompsona u Splitu, o čemu je prvi izvijestio Narod.hr.

Za potrebe reportaže Derifaj je provalila na Thompsonovu terasu i to dok su njegova maloljetna djeca bila sama kod kuće.

Sudska bitka zbog izjave o kontraceptivima i dr. Markić

O Derifaj smo ranije pisali jer je nakon prvog Hoda za život 2016. godine ustvrdila da dr. Željka Markić zarađuje na kontraceptivima. Derifaj je iznijela tvrdnju: ”Kada je netko protiv pobačaja, onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće”.

Markić ju je zbog toga tužila i dokazala je da njezina tvrtka nikad nije zatražila niti ishodila dozvole potrebne za prodaju kontracepcije. Dokazala je da se njezina tvrtka nikad nije bavila prodajom ikakvih lijekova ili medicinskih sredstava. Isto tako, na sudu je dokazala da njezina tvrtka nikad nije provodila klinička ispitivanja koja su se bavila kontraceptivnim ili abortivnim sredstvima.

Derifaj je na prvom suđenju nepravomoćno oslobođena krivnje jer je sutkinja Sandra Kantolić prihvatila tvrdnje Danke Derifaj da je ona tvrdnjom da Željka Markić zarađuje na kontracepciji u stvari mislila reći da ona poslovno surađuje s Tevom. A kako ova multinacionalna kompanija s više od 30 000 zaposlenika zarađuje između ostalog i na kontracepciji – to onda znači da je i firma dr. Markić – koja s Tevom surađuje u potpuno drugom području, u području neuroloških ispitivanja, – u stvari zarađuje na kontracepciji.

Ta je presuda srušena na Županijskom sudu, te je suđenje vraćeno na početak.

Derifaj je u veljači ove godine na ponovljenom suđenju, ponovno nepravomoćno nije proglašena krivom za kazneno djelo protiv časti i ugleda – klevete.

Željka Markić: ”Derifaj je željela oblatiti mene i naškoditi Hodu za život”

Željka Markić je komentirala nepravomoćnu presudu. ”Danka Derifaj je prije sedam godina objavila laž da moja tvrtka zarađuje na kontracepciji. Na sudu sam dokazala da je to laž. Podnijela sam dokumente koji to dokazuju. Isto tako, na sudu sam dokazala da je Derifaj to napravila namjerno. Želeći me prikazati kao dvoličnu osobu. I naškoditi mom ugledu. I Hodu za život.

Kazneni zakon predviđa da novinar može biti odgovoran za kazneno djelo klevete, protiv časti i ugleda. Ako ove laži koje je novinarka Derifaj iznijela na RTL-u o meni nisu kleveta, protiv časti i ugleda, ne znam što jest. Razumijem da nije lako donijeti presudu protiv novinara koji zloupotrebljava novinarstvo za blaćenje neistomišljenika. Medijski reket nije ugodan. Ali, ima i poštenih sudaca koji razumiju koliko je važna jednakost svih pred zakonom i zaštita građana od samovolje neprofesionalnih novinara. Žalit ćemo se na ovu presudu. I nadati se da se Derifaj neće izvući zastarom koja nastupa 2024. godine.”

narod.hr