Zadnji komentari

Biznis ‘otvorenih granica’: U Francuskoj cvjetaju udruge za migrante; u 2021. dobile 750 milijuna eura

Pin It

2021. francuska je vlada subvencionirala gotovo 1350 udruga u iznosu od 750 milijuna eura, a sredstva su bila namijenjena za ‘misiju’ useljavanja, azila i integracije u Francuskoj.

Ta sredstva, zajedno s financiranjem vanjskih aktera kao što su Zaklade otvorenog društva, stvaraju goleme poticaje Francuskoj da nastavi svoju politiku otvorenih granica. Kako izvještava francuski časopis Valeurs Actuelles, broj udruga osmišljenih za promicanje i pomoć migrantima brzo se umnožio, a oportunistički akteri unovčavaju demografiju Francuske koja se brzo mijenja, piše Remix.

Ove udruge, kao što su France Terre d’Asile, La Cimade, GISTI i Forum izbjeglica, imaju zadatak pomagati ilegalnim imigrantima od trenutka kada stignu u Francusku, uključujući pružanje hrane i smještaja te provođenje koraka potrebnih za podnijeti zahtjev za azil i druge beneficije.

Odakle dolazi novac?

S obzirom na broj takvih udruga i rekordan broj migranata koji stižu u Francusku, postavljala su se pitanja o tome odakle dolazi novac za podupiranje ovih skupih operacija. Nathalie Goulet, iz centrističke skupine Union, napisala je pismo u prosincu 2022., koje je objavio francuski Senat, pitajući vladu o detaljima u vezi s javnim subvencijama koje idu tim udrugama, uključujući njihov iznos i njihovu učestalost.

Francuska ministarstva unutarnjih poslova i prekomorskih teritorija objavila su svoj odgovor 13. travnja, također na web stranici Senata. Piše da je 2021. godine ”gotovo 1350 udruga subvencionirano ili plaćeno za više od 750 milijuna eura, u okviru kredita misije za imigraciju, azil i integraciju.”

Velik dio posla oko obrade migranata povjeren je tim udrugama

Ministarstvo tvrdi kako postoji strogi nadzor nad trošenjem tih sredstava, a udruge migranata biraju se ”u kontekstu godišnjih poziva za projekte na nacionalnoj razini, ali prije svega na regionalnoj i lokalnoj razini, ili putem potpisanih teritorijalnih ugovora. sa zajednicama.”

Velik dio posla oko obrade migranata povjeren je tim udrugama, a svote novca koje te organizacije dobivaju od poreznih obveznika vjerojatno su čak i veće od brojke od 750 milijuna eura, jer postoje i značajna sredstva koja dolaze od lokalnih vlasti.

Sveukupno, približno 25 milijardi eura godišnje troši se na migrante u Francuskoj, naglašavajući značajne svote novca usmjerene na ovu rastuću demografsku skupinu.

Poduzetnici, politički aktivisti, pa čak i vjerske organizacije mogu zaraditi mala bogatstva opskrbljujući ovu skupinu svime, od usluga pranja rublja u azilantskim domovima do izgradnje novih smještaja diljem zemlje. U isto vrijeme, etnički Francuzi već postaju manjina u nekim gradovima, ali oni u velikoj većini plaćaju lavovski udio u smještaju, obrazovanju i drugim socijalnim troškovima migranata.

narod.hr