Zadnji komentari

Europa mijenja priču: Prozivana ograda na mađarskoj granici postaje primjer za sve

Pin It

Mađarska podiže ogradu na granici s Hrvatskom | Izbjeglička kriza Vijesti |  Al Jazeera

Dugoročne prognoze već mjesecima očekuju jake vjetrove u Europi, a uporno sjeverno strujanje koje je dugo zahvaćalo kontinent polako je zamijenjeno južnim i istočnim strujanjima, s povremenim, ali snažnim, zapadnim udarima. Očekuje se da će se to nastaviti do izbora za Europski parlament sredinom sljedeće godine i naknadnih pregovora o vlasti.

Piše kolumnist časopisa Magyar Hírlap Zsolt Sütő-Nagy, prenosi Remix News.

Promjenu smjera vjetra upravo je potvrdio “glavni meteorolog”, Manfred Weber, čelnik parlamentarne skupine Europske pučke stranke. Njemački političar, koji ima istančan osjećaj za trenutne promjene, nedavno je kazao: “Ako ne postoji drugi način da se zaustavi ilegalna imigracija, moramo biti spremni izgraditi ograde.”

Promjene stavova

To nije uvijek bilo tako budući da je prije osam godina zauzeo stav u ime “Willkommenskultur” koju je proglasila Angela Merkel i bio je toliko protiv granica da je čak zazivao “Mutti” (nadimak za Mekel) i izravno se obratio Donaldu Trumpu u objavi na Twitteru 2017. napisavši: “Mi ne gradimo zidove, mi želimo graditi mostove.” Weber je, međutim, bio razočaran “Muttijem” jer, unatoč tome što je bio glavni kandidat Narodne stranke na posljednjim izborima za Europski parlament, nije se mogao kandidirati jer su Viktor Orbán i Emmanuel Macron, koje je često kritizirao, našli nekog drugog prikladnijeg za voditi Europsku komisiju.

Iako je tada okrunjena Ursula von der Leyen razočaranje, a korupcijski slučajevi nisu joj daleki, postupak od prije četiri godine mogao bi za nju biti poučan: izbila je na prvo mjesto kao gotovo nepoznata protivnica Weberu, koji se činio sigurnim pobjednikom. Ovaj je tjedan lobirao da ga koalicija Europske pučke stranke uključi kao svog glavnog kandidata sljedeće godine, ali to nije dovoljno da bude prihvatljiv kod kuće jer je Europi izgleda dosta Njemačke koja diktira dnevni red. Italija pod vodstvom Meloni već je jasno dala do znanja da želi ograničiti migraciju, a francuski predsjednik Emmanuel Macron još je spektakularniji u svom protivljenju njemačkoj liniji posljednjih tjedana.

Mainstream će biti iza mađarskog premijera

Ponekad kritičan prema mađarskom premijeru, Macron je shvatio da nema što izgubiti, jer francuski ustav kaže da ne može biti predsjednik po treći put, a zasad je zapamćen samo po svojim žutim prslucima i prosvjedima za reformu mirovinskog sustava.

U pokušaju da projicira pozitivniji imidž, postigao je neobično prijateljski ton s Kinom, a zatim je kazao da Europa treba brinuti o vlastitim interesima, a njezini čelnici trebaju raditi na stvaranju autonomije. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock bila je najglasnija u protivljenju; nije prepoznala promjenjive vjetrove i kazala je da nema mjesta takvom neslaganju u EU. Međutim, Macrona se ne da tako lako pokolebati i sada ide dalje, udružujući snage s Kinezima kako bi ove godine za pregovarački stol doveo strane zaglavljene u močvari rusko-ukrajinskog rata, navodi Bloomberg.

Sve to u jednom tjednu: ograde na granicama, zaštita europskih interesa i primirje za sprječavanje eskalacije rata više nisu vražje djelo, a nakon Meloni sada su Weber i Macron podržali Viktora Orbána. Ako se to nastavi, do sljedećeg svibnja mainstream će biti iza mađarskog premijera, kojeg je europska elita prethodno odbacila kao antihumanog, autoritarnog i pro-Putinovog.

narod.hr