Zadnji komentari

Pregovori tek kad Rusija i Ukrajina postignu maksimum na vojnom polju

Pin It

Rat u Ukrajini – 322. dan; Zelenski ismejao ruske tvrdnje; Moral pao u  Zaporožju; Zarobljenici o mučenju - B92

Bez vojne pomoći će se teško postići mir, u ovom trenutku se mir se postiže tek na vojnom polju. U onom trenutku kada i Rusija i Ukrajina dođu do zaključka da su postigle maksimum na vojnom polju, onda će biti spremne za ozbiljnije pregovore, pojašnjava Bandov, dodajući da cijeli niz vanjskih aktera nije zainteresirani za mir.

Rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu, Goran Bandov, u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da mir u Ukrajini nije na vidiku, da će geopolitičko preslagivanje potrajati te da mnogima vanjskim akterima odgovara ratna situacija u toj zemlji. Komentirao je ulogu Kine na svjetskoj sceni, a osvrnuo se i na kandidaturu Joea Bidena za drugi predsjednički mandat.

O kandidaturi Bidena i Republikanskoj stranci

Unatoč poodmakloj životnoj dobi Joe Biden bi još jedan mandat htio provesti u Bijeloj kući. I nema baš pravog protukandidata u Demokratskoj stranci. Baš kao ni istragama opterećeni Donald Trump u Republikanskoj stranci.

– Čini se da predsjednik Biden uživa snažnu potporu Demokratske stranke. Što se tiče Republikanske stranke, još smo daleko od toga tko će biti taj kandidat. Predsjedniku Bidenu bi najviše odgovarao vjerojatno Trump, no znamo da on nije jedini kandidat, ima kandidata koji su poprilično ozbiljni te onih koji stoje sa strane, rekao je Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Spomenuto je ime guvernera Floride Rona DeSantisa od kojega se očekuje da bi mogao biti “pravi” republikanski kandidat.

– Njega ne udaraju skandali kao što udaraju bivšeg predsjednika Trumpa. On ima cijeli niz krivičnih, kaznenih sankcija. Očekuje se pravosudna agonija te da će ona udaljiti od cijelog niza birača, ali će mu potpora među Republikancima jačati, pojašnjava.

Što bi povratak Trumpa – odnosno dolazak republikanskog predsjednika u Bijelu kuću značilo u kontekstu rata u Ukrajini?

– Vjerojatno bi se vratili u ono stanje kao u njegovom prvom mandatu. Mislim da je ključno kod Bidena koji duboko vjeruje u transatlantske odnse. Europi je ključno imati saveznika koji duboko vjeruje u te odnose. Biden je tome puno bliži od Trumpa.

Što će zaustaviti rat u Ukrajini?

Goran Bandov odgovorio je i na pitanje hoće li jačanje vojne pomoći Zapad biti ključno za zaustavljanje rata ili pak politika i diplomacija.

– Bez vojne pomoći će se teško postići mir, u ovom trenutku se mir se postiže tek na vojnom polju. U onom trenutku kada i Rusija i Ukrajina dođu do zaključka da su postigle maksimum na vojnom polju, onda će biti spremne za ozbiljnije pregovore, pojašnjava Bandov, dodajući da cijeli niz vanjskih aktera nije zainteresirani za mir.

Cilj je postizanje mira koji će biti dugoročno održiv, pravedan i pravičan.

– Nažalost, još smo daleko od toga, smatra.

Što odgovara Kini?

Kina se pokušava pozicionirati kao mirotvorac u Ukrajini. No, na zapadu itekako ima skepse oko Kine kao mirovnog posrednika.

Ima i tvrdnji da je u interesu Kine produljiti “status quo” jer to može natjerati Rusiju na brojne ustupke – poput isporuke jeftinijih energenata.

– Kina je sigurno mogla preuzeti puno značajniju inicijativu, no nije to napravila u prvim danima sukoba. Mogli su se potpuno drugačije pozicionirati na globalnoj sceni. Ovi prijedlozi koji dolaze, po nekim točkama se možete složiti, neki su udaljeni od realnosti. Kina ne pokazuje stvarnu volju i ne pokazuje da u potpunosti razumije situaciju. I ako razumije “možda malo glumi” jer joj to u ovom trenutku koristi. Kineske tvrtke su ušle u onaj prostor koji su napustile europske i zapadne sile. To je i pitanje borbe za resurse. Ima još geopolitičkog preslagivanja na sve strane. Mi smo tek u jednom “tinjanju” svega toga, jako smo daleko od potpunog preslagivanja, zaključuje Goran Bandov.

kamenjar.com