Zadnji komentari

I po babi i po stričevima

Pin It

HRVATSKOM VLADA MAFIJA SKRIVENA IZA DOMOLJUBLJA

Rijetki su u nas oni koji sami po sebi, svojem obrazovanju i sposobnostima mogu nešto postići, rasti, razvijati se i realizirati. Svaki dan vidimo kako se neki tatini sinovi i kćeri uspinju u karijeri, postaju funkcioneri i bogate se, na račun naroda i države. To mogu i istaknuti stranački pojedinci, koji su stasali u  HDZ-u, bili odani i poslušni, dugi niz godina.

Eklatantni primjer toga je gospođa Josipa Čulina ex Rimac, “kninska kraljica”, koja je uz pomoć svoje političke stranke daleko dogurala. Mlada, zgodna, ambiciozna, sposobna, asertivna, prodorna, bez ikakvih skrupula, stvorila je veliku mrežu utjecaja i prijateljstava. To sve je sad kad je pod optužbom DORH-a i OLAF-a, nestalo. Svatko u toj aferi prvenstveno gleda sebe i za sebe želi postići olakšavajuće okolnosti i pogodnosti. Priznaju krivnju i nagode se. Takav način, glavnu nositeljicu ovih afera samo sve više pritišće i optužuje. Međutim, ima ona asa u rukavu. Sve to za što je se optužuje nije mogla raditi sama, niti samo sa svojom prijateljicom, bivšom ministricom Žalac. Jako velik krug ljudi, na svim razinama je u tome sudjelovao. To je trajalo godinama. Spomenuta gospođa., nekadašnja gradonačelnica Knina, tajnica ministarstva, se  pri tom profilirala kao velika stručnjakinja i vrsna HDZ-ovka, koja je stekla veliku moć. Ta moć joj je osigurala respektabilno materijalno bogatstvo i poveću osobnu korist, što je vješto pokazivala, od oblačenja, modnih dodataka, stanovanja, druženja s elitom, …

Kažu znalci da gđa Čulina još uvijek živi na visokoj nozi, u Zagrebu. Čeka suđenje. Poručuje da će na tom suđenju govoriti istinu, koja će je osloboditi. Velike riječi, koje zvuče prazno i šuplje. Što je istina ? Koju i kakvu istinu će dotična govoriti na sudu ? Koga će ta istina obuhvatiti ? Hoće li njena krivnja biti podijeljena ili uklonjena. To su pitanja koja bi morala dati mnoge odgovore. Prvenstveno bi se trebalo odgovoriti na pitanje: Kako je mlada provincijalka  politički i profesionalno dogurala tako daleko. Tko ju je gurao i protežirao ? Zašto baš nju ?   etcetera, etcetera,…

U svemu tome gđa Čulina se osilila i raspojasala. Samo nebo joj je bilo granica. Ona je sve mogla što je htjela. Tako su je doživljavali njeni suradnici. Svoje usluge je dobro naplaćivala, kako govore neki svjedoci. Puno toga što je ona radila i izvodila nije bilo po zakonu i pravnim propisima. Radilo se to “po babi i pom stričevima”. Ništa novo i neobično. U nas manje-više sve tako funkcionira i tako se radi. Od rođenja do smrti, moraš imati nekakvu žnoru i nekoga tko iza tebe stoji, gura te i podupire. Savtaj proces je od početka do kraja, za svaki pojedini slučaj, premrežen i prožet korupcijom, koja se sa svakim novim slučajem uslojava. Na kraju se više ne vidi i ne zna za početak svega, ali se zna tko vuče konce i tko je glavni. Dugo godina je Josipa Čulina, ex Rimac bila glavna, u mnogo čemu, ne samo u vjetroelektranama. Ta jevedrtila i oblačila gdje god se pojavila. U onoj izbornoj kampanji s gospodinom Karamarkom je prijetila, onima na drugoj strani. “Satrat’ ćemo ih!”, poručila je SDP-u, putujući Lijepom našom, uzduž i poprijeko.

Na kraju satrala je ona sama sebe, što se politike i njene funkcije tiče. Sve to je za nju bio preveliki zalogaj. Provincijalka se “pogubila” u visokoj politici. Nije dorasla maherima koji tu vladaju i imaju moć. Prešla je granicu dopuštenog. Svoje vrsna mafija ne dopušta nikakvim amaterima i pikzibnerima da s njima igraju vrzino kolo. To je samo za odabrane. Zna se tko su odabrani. Odabrani nisu izbačeni iz stranke. Odabrani su zaštićeni. 

To pomalo liči na onu narodnu: Vidjela žaba kako potkivaju konja, pa i ona digla nogu ili  Quod licetIovi, notlicet bovi.

Ta spoznaja je vjerojatno pogodila gđu Josipu Čulina.  Gadno je to kad te napuste prijatelji. Ona zna zbrojiti dva i dva i znati će se braniti na sudu. Međutim, ta obrana, kakva god i čija god bila je ne ekskulpira od  grijeha koji je činila dijeleći novac, privilegije i utjecaj “po babu i po stričevima”, pogotovo ne, kad je to dobro debelo naplaćivala. To je klasični primjer trgovanja utjecajem. Rade to i drugi, reći će bivša državna tajnica. Istina, rade to mnogi, ali nisu uhvaćeni u tim inkriminacijama, ili su stranački zaštićeni.

Njoj su karte drugačije pale. Trebalo je na to prije misliti, a ne letjeti “grlom u jagode”. Trenutna moć ju je djelomično zaslijepila. Osim toga poput Ikara se približila previše Suncu. Izgorjela su joj krila.

Ankica Benček