Zadnji komentari

Uspijevaju li to Rusija i Srbija dijelom zaobići sankcije Zapada?

Pin It

srbija

Prema svojedobnom pisanja Wall Street Journala, u tekstu pod naslovom „Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata“… istaknuto je da je među državama koje su otvorile vrata Rusima – koji bježe iz svoje države zbog agresije na Ukrajinu i „mala balkanska zemlja – Srbija“.

Pojašnjava se da je ona postala glavno odredište za ruske tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce.

Najveće ruske tvrtke prebacile tisuće zaposlenih u Srbiju

Dakle, tijekom prvih dana rata Rusije u Ukrajini – Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj izbjeglih Rusa, s time da su mnogi od njih potom otišli u Srbiju – navodi WSJ, te objašnjava kako je kroz povijest Srbija bila saveznik Rusije, da su te dvije države kulturološki bliske, te da su domaći mediji naklonjeni Rusiji, a uz to postoji i bez-vizni režim između Rusije i Srbije, uz postojanje izravnih letova.

WSJ potom zaključuje kako „neki dolaze u Srbiju da bi mogli održati poslovne veze sa Zapadom – usprkos sankcijama, dok drugi prosto bježe od autoritarnog režima Vladimira Putina“.

Glede tog konteksta, procjene su da je kroz Srbiju od početka agresije na Ukrajinu prošlo više od 300.000 Rusa, te da ih u njoj boravi od 50.000 – 100.000, s time da Rusi imaju više tisuća registriranih tvrtki…

Inače spekulira se da je Rusiju od početka rata napustilo nekoliko milijuna ljudi, među kojima je i više od 100.000 informatičara!?

U manjem su broju ruski državljani i njihove tvrtke zastupljeni u Crnoj Gori, s time da su tamo i vlasnici velikog broja nekretnina.

Navedeno posebno ističemo zbog tamošnje, odnedavne, prosrpske, odnosno proruske vlasti, iako je, CG za sada, formalno suverena država i članica NATO saveza!

Moskva naredila ruskoj mafiji u inozemstvu da financira špijune

Uvođenje međunarodnih sankcija zbog rata u Ukrajini, zatim „odsijecanje“ Rusije od globalnog financijskog sustava i moderne tehnologije, natjeralo je Moskvu da se okrene ruskoj mafiji u inozemstvu.

Dakle, Kremlj je pojačao svoje veze s organiziranim kriminalom, koji je rijetko koristio ranije, i naredio njegovim predstavnicima da prebace dio prihoda na “crne račune” kako bi financirali aktivnosti „svojih“ – ruskih špijuna. Navedeno je izjavio stručnjak za međunarodni kriminal i obavještajne službe Mark Galeotti – za britanski The Economist.

Naime, prema njegovim riječima, kriminalci se regrutiraju sa svrhom da se zaobiđu ​​sankcije.

Nadalje, za spomenuti tjednik Antti Pelttari, direktor finske vanjske obavještajne službe, je izjavio: “Rat protiv Ukrajine nanio je ozbiljnu štetu ruskoj špijunskoj mreži u inozemstvu – što je rezultiralo masovnim protjerivanjem agenata – koji su radili pod diplomatskom zaštitom, zatim njihovim hapšenjem, te uopće došlo je do izrazite neprijateljske atmosfere u Europi koja vlada spram Rusije”.

I drugi zapadni dužnosnici tvrde da Kremlj pokušava nadoknaditi gubitke u špijunskoj mreži oslanjajući se na cyber špijunažu, te „slanjem novih špijuna na Zapad pod vidom izbjeglica, ali oni ne mogu biti jednaka zamjena bivšim agentima – zbog nedostatka obuke, iskustva i izvora informacija“.

U tom je kontekstu poseban problem za Rusiju – pristup elektronskim komponentama, za koje su joj SAD, EU i druge razvijene zemlje uvele zabranu isporučivanja. Naime, njih ruski vojno-industrijski kompleks ne može pravovremeno nadoknaditi – uslijed brzine njihovih gubitka u Ukrajini – kroz uništene projektile i tenkove i sl. sofisticirano naoružanje.

Zaobilaženje sankcija

Međutim, Moskva traži načine da zaobiđe te sankcije. Tako je, na primjer, prošle jeseni u Milanu priveden sin guvernera Krasnojarske regije Artema Ussa. Naime, američke su ga vlasti optužile da je preko svoje kompanije kupovao američku elektroniku za borbene avione, raketne sisteme, pametnu municiju, radare, satelite i druge vojne proizvode.

Konkretnije, preko njegove tvrtke registrirane u Hamburgu u Njemačkoj, kupljena je roba otpremana krajnjim potrošačima u Rusiji, među kojima su sankcionirane kompanije poput Radioavtomatika, Radioexporta i Abtroniksa. Spomenuti su američki navodi i dokazani, jer su predmetne komponente, isporučene po ovoj shemi, kasnije pronađene na ruskoj vojnoj opremi (orudjima) u Ukrajini.

Temeljem opisanih krijumčarskih shema, odnosno uz pomoć malih kompanija iz “prijateljskih” zemalja, ovdje završno ističemo da je od travnja pa do studenoga 2022., obujam uvoza poluvodiča – koji je pod sankcijama u Rusiju, dostigao vrijednost od čak 2,6 milijardi dolara.

Osnovni navodi o Ruskoj mafiji

Ruska mafija je izraz po kojim se podrazumijevaju skupine organiziranog kriminala – čije članstvo potiče iz država bivšeg SSSR-a. Ujedno pod tim se izrazom često podrazumijeva i čečenska, gruzijska, azerbejdžanska i neke druge mafije…

Inače, u ranom tranzicijskom razdoblju (90-ih godina) u Rusiji i šire, kriminalni cilj mafijaša su, između ostaloga, bile banke, velika trgovačka i industrijska poduzeća, pa su stradavanja uglednih ali i sumnjivih poduzetnika bila česta… Problem se dodatno produbio kada su mnogi bivši članovi KGB-a prešli u redove mafije.

Danas je Ruska mafija aktivna u cijelom svijetu, te uz Rusiju i Ukrajinu, djeluje i u SAD-u, Izraelu, Španjolskoj i brojnim drugim državama. Također, ona surađuje i s Talijanskom i Kolumbijskom mafijom. Surađuje i s manje poznatim kriminalnim organizacijama poput onih u Srbiji, Bugarskoj i u drugim državama Europe, te svijeta.

Prema donekle zastarjelim podacima – iz 2009., ruske su mafijaške grupe „sa svojim kriminalnim djelatnostima dosegle – do više od 50 zemalja, te imaju više od 300.000 članova.

Vjeruje se (s obzirom na to da je riječ o tajnoj kriminalnoj organizaciji), da je danas vodeći šef Ruske mafije Semjon Mogiljevič, koji je rođen u Kijevu 1946., te da je židovskog porijekla. Njegovim prebivalištem i „poslovnim središtem“ smatra se Moskva.

Kao indikativno – ovdje ističemo da je, po javnim medijima, ruski disident / bivši FSB-ovac Aleksandar Litvinenko, neposredno prije ubojstva (otrovan polonijem), tvrdio kako je Mogiljevič imao dobre odnose s Vladimirom Putinom, „i to još od 1990-ih godina“.

Nakon što smo pretpostavili koliko je Putin svojih „ljudi“’ pozicionirao u Srbiji, CG i RS/BiH, te drugdje, dajemo detaljniju sliku stanja na ZB

Po Senadu Pećaninu, sarajevskom intelektualcu: „Regija se vraća u devedesete jer je aktualna američka administracija izabrala Vučića za partnera, te koristi ‘novi softver’ po kojem Srbiji gubitak Kosova treba nadoknaditi s CG i s RS”.

Nadalje, Pećanin objašnjava za Danas.rs, da je Srbija uspješnom promjenom političkog karaktera Crne Gore, započetog klerikalno-nacionalističkim litijama 2019., uspjela okončati petnaestogodišnju epizodu crnogorske suverenosti.

Glede BiH, iznio je da Srbija čeka trenutak – „a on će nastupiti kada Putin pokori Ukrajinu… a ako taj trenutak i ne dođe, ogromno naoružanje koje Srbija već godinama kupuje – bit će upotrebljivo za ‘čerečenje’ BiH. To naoružanje može biti iskorišteno samo u BiH – jer su svi ostali susjedi Srbije u NATO savezu, a i Kosovo je (vjerojatno) pod zaštitom NATO-a”!

Podsjetio je i da je Milorad Dodik nedavno u intervjuu Politici izjavio da mu treba svega sat i pol da proglasi nezavisnost Republike Srpske i „ako to učini i nevidljive granice bh. entiteta pokuša pretvoriti u državne – u BiH odmah počinje rat. A kao što znamo, vlast u Srbiji, koja ne priznaje čak ni genocid u Srebrenici, ne može uskratiti pomoć braći preko Drine – koja taj isti genocid i slavi”, zaključio je Pećanin.

Projekt velika Srbija / ‘srpskog svijeta’ je daleko odmakao

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije – Sonja Biserko, u sličnom je pesimističnom tonu, izjavila za N1 da međunarodna zajednica u proteklim godinama nije obratila dovoljno pažnje na regresivne procese u regiji.

Iznijela je da je za to vrijeme, projekt “srpskog svijeta”, mnogo odmakao, te je poručila da međunarodna zajednica sada mora reagirati – usprkos toleriranju „svega“ u proteklim godinama.

“Glavni problem je kako dovući Srbiju na zapadnu stranu, a uz to idu i podilaženja, a što brine cijelu regiju (jer se to radi na njen račun)“. Navela je i da je „društvo u Srbiji blokirano – jer tu je i 10-godišnja Vučićeva propaganda koja udaljuje Srbiju od regije i EU“, zaključivši da je velikosrpski projekt – postao projekt srpskih elita i svih tamošnjih institucije, do SPC-a pa do vojske!

Umjesto zaključka

Kao što se vidi Aleksandar Vučić i dalje pokušava „sjediti na dvije stolice“ – što Moskva podržava a Washington možda ne shvaća „zapreten u svojim kombinacijama“.

Naime, Vučić povlači „svoje figure / poslušnike“ po Zapadnom Balkanu – malo na Zapadnu stranu – stvarajući pretpostavke za uspostavu „pro-zapadne velike Srbije“, a malo na Istočnu stranu – stvarajući pretpostavke za uspostavu – „pro-istočne velike Srbije“, a zapravo čeka pobjednika rata u Ukrajini…

Podsjećamo, slično se politički postavljala srpska elita početkom Drugog svjetskog rata. Naime, parafrazirajući navod iz knjige Amerikanca židovskog podrijetla Phillipa Cohena naveden u djelu „Tajni rat Srbije“, a prema kojem je njemački Abwehr (Hitlerova strategijska vojno-obavještajna služba) saznala za plan da će se „(veliko)srpski hrast – kako bi sačuvao svoju supstancu“, okupacijom i komadanjem Kraljevine Jugoslavije razgranati u dvije grane / strukture i to jednu, potpuno naklonjenu Hitleru i Nijemcima – Nedićevu (Ljotićevu), te na drugu – koja će čekati pobjedu Saveznika – četničku Mihailovićevu,  nacisti su se postavili sukladno tom saznanju!

Dakle, s obzirom na navedeno srpsko pozicioniranje, nacisti su u skladu s „takvim raspoređivanjem srpskih snaga, odmah u početku rata počeli četnike, „gurati“ u sukobe s „NOP“-om, kompromitirajući ih time – po načelu „nisi ono što namjeravaš biti – već si ono što jesi, što radiš“.

Opisano je četničko kolaboriranje s Hitlerovcima odgovaralo i partizanskim snagama (naravno, iz suprotnog razloga), ali ne i Anglo-američkim Saveznicima…

I konačno, sadašnja je politička situacija umnogome jednostavnija – nego četrdesetih godina prošlog stoljeća i može se vjerojatno riješiti dodatnim pooštravanjem sankcija.

Naime, sankcije će, doduše, kroz duže vremensko razdoblje, dovesti do odgovarajućih / smirujućih rezultata na ukrajinskoj bojišnici, kao i na zapadno-balkanskoj potencijalnoj bojišnici, jer, pročitali smo – „Moskva je naredila ruskoj mafiji u inozemstvu da financira špijune“, što znači da sankcije djeluju.

Naravno, sankcije imaju za cilj da ove dvije države odustanu od svojih velikodržavnih projekta!

narod.hr