Zadnji komentari

Izetbegović i Komšić su najodgovorniji za nacionalističko ludilo u bošnjačkoj javnosti

Pin It

DR. FRA LUKA MARKOVIĆ: Kako je Komšić izigrao Izetbegovića i pomogao Čoviću  - Fenix Magazin

Nakon što je Refik Lendo (SDA) odbijao potpisati suglasnost za sastavljanje vlade, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristio je svoje ovlasti te donio je odluku o deblokadi vlade Federacije BiH. Tako je gotovo sedam mjeseci nakon izbora Federacija BiH 28. travnja napokon dobila vladu.

Nova vlast svakako je zanimljiva jer je čine koalicija na čelu s HDZ-om i SDP-om. No, dijelu bošnjačkog biračkog tijela nije se svidjelo što udio u vlasti neće dobiti SDA i Komšićev DF pa su za vrijeme sjednice prosvjedovali vrijeđajući druge bošnjačke stranke, Schmidta, prijeteći uzvikujući „Allahu ekber“, „pobit ćemo ih golim rukama“. Naravno, za nezadovoljstvo Bošnjaka ponovno su krivi Hrvati i Hrvatska. O novoj situaciji na zapetljanoj političkoj sceni BiH za Narod.hr govorio je politolog dr. sc. Jakov Žižić, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Narod.hr: Što nas očekuje, kako će funkcionirati nova vlada predvođena SDP-om BiH i HDZ-om BiH? Koja je razlika između SDP-a BiH i SDA?

Dr. sc. Jakov Žižić: Koalicija SDP-a BiH i HDZ BiH je iznenađujući zaokret u bosanskohercegovačkoj politici. SDP BiH kao prividno višeetnička stranka dosad je uglavnom bila podržavana od međunarodnih aktera kao alternativa etničkim strankama poput HDZ-a BiH. Međunarodni akteri su ranije dovodili SDP BiH na vlast kako bi istisnuli HDZ BiH, a sad su podržali njihovu koaliciju. Treba naglasiti da SDP BiH nije jedina bošnjačka stranka koja je u koaliciji s HDZ-om BiH. Tu je i stranka Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS). Naročito je važan NiP predvođen ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem koji se među bošnjačkim političarima profilirao kao najgorljiviji protivnik vladavine SDA. Da Konaković nije bio ustrajan u borbi protiv SDA, možda bi SDP BiH otišao u koaliciju sa SDA kao stožernom i najjačom bošnjačkom strankom.

SDA i SDP BiH su bošnjačke stranke u smislu da Bošnjaci čine njihovo biračko tijelo. SDA i SDP BiH zagovaraju isključivo bošnjačke pozicije u pogledu teritorijalno – političkog uređenja BiH (unitarna država i većinska demokracija). Između njih postoje određene razlike u društvenim pitanjima i SDP BiH je nešto sekularnija stranka od SDA. Uglavnom, SDP BiH je jednako bošnjačka stranka kao i SDA i legitimni je predstavnik interesa bošnjačkog naroda.

Narod.hr: Kako komentirate napuštanje sjednice SDA i DF-a. Što SDA sada uopće može napraviti?

Dr. sc. Jakov Žižić: SDA i DF Željka Komšića nisu uspjeli zaustaviti formiranje nove Vlade u Federaciji BiH. U tom pokušaju blokiranja SDA i DF su se služili svojom većinom u Klubu Bošnjaka u Domu Naroda federalnog parlamenta. Taj su parlamentarni dom SDA i DF donedavno htjeli oslabiti ili čak ukinuti jer ga smatraju zaprekom u bošnjačkom ovladavanju Federacijom BiH, ali sad su se njime koristili kako bi blokirali uspostavu federalne Vlade. Na kraju im to nije uspjelo jer je Visoki predstavnik svojom jednokratnom intervencijom uklonio blokadu Refika Lende, bošnjačkog potpredsjednika Federacije iz SDA.

Do te blokade nije uopće trebalo doći jer je Lendo trebao poštivati parlamentarnu većinu u federalnom Predstavničkom domu koja je željela izabrati Vladu bez SDA i DF-a. SDA i DF su se odlučili za blokadu koja ih je u krajnjem slučaju trebala učiniti žrtvom intervencije Visokog predstavnika. Nakon što je Visoki predstavnik intervenirao, SDA i DF su odlučili teatralno napustiti sjednicu Predstavničkog doma i pridružiti se bošnjačkim prosvjednicima protiv nove Vlade. SDA i DF su poticali i usmjeravali histeriju protiv nove Vlade predstavljajući je kao „marionetsku“, „izdajničku“ i „krstašku“. Takvo ponašanje možemo očekivati i u budućnosti jer će se SDA i DF teško miriti s gubitkom vlasti.

Narod.hr: Bliži li se možda kraj eri Bakira Izetbegovića ili će samo ojačati „bošnjački nacionalizam“?

Dr. sc. Jakov Žižić: Bakir Izetbegović je doživio osobni poraz u izbornoj utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva i njegova stranka je ispala iz vlasti na razini države i Federacije BiH. To će sigurno dovesti do nezadovoljstva i potresa unutar SDA, ali Izetbegović već poručuje da neće otići s čelnog mjesta stranke. SDA je pod vodstvom Bakira Izetbegovića postala nepoželjna stranka za Zapadne političke aktere (naročito za američku politiku), a oni imaju odlučujući utjecaj na politiku u BiH. SDA i dalje ima snažnu podršku među Bošnjacima, ali ako ostanu nepoželjni Zapadnim političkim akterima ne mogu se vratiti na vlast.

Ako čelništvo SDA bude moralo birati između ostanka Bakira Izetbegovića i mogućeg povratka na vlast, mislim da će se pragmatično odlučiti za ovo drugo. Izetbegović i Komšić su politički najodgovorniji za nacionalističko ludilo u bošnjačkoj javnosti koje traži obračun ne samo sa Srbima i Hrvatima koji nisu podobni bošnjačkim interesima, već i s onim Bošnjacima koji žele surađivati i postizati kompromise s predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u BiH. Bošnjački političari iz SDP-a BiH, NiP-a i NS-a te hrvatski političari iz HDZ BiH imaju odgovornost i zadaću smiriti uzavrele strasti i pokazati da je moguće postizati dogovore i kompromise unatoč međusobnim razlikama. Tako će se smanjiti pogubni utjecaj Bakira Izetbegovića i Komšića među Bošnjacima.

Narod.hr: Za vrijeme sjednice održani su i prosvjedi na koje je, između ostalog, pozvao i SDA. Prosvjednici su uzvikivali „Allahu ekber“, „pobit ćemo ih golim rukama“, kao i mnoge uvrede, a nasrnuli su i na zastupnika Kenana Uzunovića. Što nam pokazuju?

Prosvjedi su pokazali već spomenuto nacionalističko ludilo među dijelom Bošnjaka za koje su politički najodgovorniji Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Njih dvojica, zajedno s njihovim strankama (SDA i DF) te nizom bošnjačkih aktivista i kvaziintelektualaca zaluđuju bošnjačku javnost navodnom ugroženošću bošnjačkog naroda od svih mogućih neprijatelja, kako vanjskih (Hrvatska, Srbija, Zapad), tako i unutarnjih (HDZ BiH, SNSD Milorada Dodika, SDP BiH, NiP, NS). Korijen širenja te nacionalističke paranoje je gubitak vlasti SDA i DF-a. Da su te dvije stranke ostale na vlasti, ne bi bilo prosvjeda, a ni HDZ BiH i SNSD kao njihovi dugogodišnji partneri ne bi bili prokazivani kao neprijatelji Bošnjaka i rušitelji BiH.

Narod.hr: Što nakon ovog može očekivati Christian Schmidt? Hoće li se na neki način pokušati opravdati Bošnjacima koji nisu zadovoljni postupcima ili će nastaviti i zauzeti jasan stav?

Dr. sc. Jakov Žižić: Christian Schmidt je kao Visoki predstavnik središte političke moći u BiH. Ta se zemlja ne može demokratski razvijati ako se politička moć nalazi u rukama stranca koji nema demokratski legitimitet. Bošnjačka politika je očekivala da će Schmidt intervenirati u ustavno uređenje BiH tako da će uklanjati dejtonske mehanizme podjele vlasti između triju konstitutivnih naroda i zamjenjivati ih s mehanizmima većinske demokracije koji su većinskom bošnjačkom narodu trebali osigurati dominaciju u vlasti. Schmidt se odlučio intervenirati u ustavno uređenje Federacije BiH, ali nije uklonio mehanizme podjele vlasti već ih je donekle ojačao, što je bio radikalan zaokret u odnosu na njegove prethodnike.

Schmidtove intervencije nakon općih izbora u listopadu 2022. praktički su onemogućile planirano bošnjačko izbacivanje hrvatskih političkih predstavnika iz vlasti u Federaciji BiH. Nakon toga se Schmidt suočio s oštrim kritikama od strane bošnjačke politike koje su eskalirale nakon njegovih nedavnih intervencija. Schmidt je trenutno izložen brutalnim napadima pojedinih bošnjačkih političara, aktivista i medija koji ga proglašavaju „fašistom“, „neonacistom“ i „slugom Zagreba“. Schmidt je nedavnim intervencijama promijenio način biranja Vlade u Federaciji BiH, čime je potencijalno olakšao bošnjačko preglasavanje hrvatskih političkih predstavnika u postupku izbora federalne Vlade. No bošnjačka javnost je previše zauzeta hajkom na Schmidta i opće nisu primijetili njegovu odluku koja je u korist bošnjačke koncepcije BiH.

narod.hr