Zadnji komentari

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara ispred četiri hrvatske bolnice

Pin It

prosvjed

Nakon liječnika sada prosvjeduju nezadovoljne medicinske sestre, tehničari i nezdravstveni djelatnici. Pod motom “I mi smo zdravstvo” održali su polusatni prosvjed ispred 4 bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

Polusatni prosvjedi održani su ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava u Zagrebu, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice. U prosvjednim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružile su se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Prosvjede sestara ispred KBC podržao je dolaskom i dio liječnika, javlja HRT.

Prosvjed pa štrajk?

Medicinske sestre i drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici traže povećanje plaća za 10 posto i bolje radne uvjete. Nedavno podizanje plaća dijelu djelatnika u zdravstvu za 3 do 5 posto je kažu, ponižavajuće. S druge strane poručuju kako zdravstveni sustav bez njih ne može funkcionirati i da ih u sustavu nedostaje.

Tome u prilog ide i podatak da djelatnik tehničke službe bolnice u Varaždinu dvije godine nije išao na godišnji odmor jer ga nema tko zamijeniti. U sustavu, kažu – nedostaje 4 tisuće medicinskih sestara i tehničara. Zabrinjava i činjenica da će kroz idućih pet godina sustav napustiti pet do sedam tisuća sestara i tehničara. Prosvjednici su poručili da od svojih zahtjeva neće odustati. Spremni su i na štrajk.

Segregacija unutar zdravstva

– Ovdje sam da iznesemo svoj glas i da upozorimo na segregaciju koja se dogodila unutar zdravstva gdje je jedan dio ljudi dobio nagradu, a drugi nije, poručio je inženjer medicinske radiologije iz KB Merkur Željko Benc.

Pomoćnica u operacijskom bloku KBC-a Split Majda Dugalić poručila je kako su svjesni da se glavna sestra i ravnatelj bolnice trude koliko mogu, ali da su “pomoćnice stvarno na izmaku snaga”.

– Vlada nudi polovična i selektivna rješenja. Mi nismo zadovoljni, mislimo da se treba problem rješavati cjelovito i da se svima pruže jednaki uvjeti i poboljšanja, poručio je Ivan Večerin, predsjednik HSSMS-MT iz Dubrovnika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.

– Na minimalcu je biti – prestrašno, a temelji su društva spremačice, kuhinja, vešeraj. Ako mi predstanemo raditi, recite mi – bi liječnici i sestre koji će dobiti svoje – mogli raditi, Marica Patak, sudionica prosvjeda, spremačica u KB Dubrava.

Sindikati

Prosvjede organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, nezadovoljni što vladinom uredbom prošloga tjedna i njihovo članstvo, poput liječnika, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto.

Sindikati su najavili seriju mini-prosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske. Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

narod.hr