Zadnji komentari

Šef Wagnera najavio povlačenje iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva

Pin It

Wagner: Bahmut'tan çekiliyoruz

Zapovjednik ruske skupine Wagner Jevgenij Prigožin zaprijetio je povlačenjem svojih trupa iz ukrajinskog grada Bahmuta zbog nedostatka opreme. Kazao je da su njegove snage pristale ostati Bahmutu do 10. svibnja.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je objavio jezivu snimku na kojoj hoda među tijelima mrtvih boraca, a od službenika obrane traži još zaliha. Rusija već mjesecima pokušava zauzeti grad, unatoč njegovoj upitnoj strateškoj vrijednosti. Šef plaćeničke vojske Prigožin svoju je odluku izravno pripisao ministarstvu obrane.

“Šojgu! Gerasimov! Gdje je… streljivo?… Došli su ovdje kao dobrovoljci i ginu za vas dok se tovite u svojim uredima“, kaže Prigožin.

Ostat će do proslave Dana pobjede

Ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov često u središtu Prigožinovog bijesa. Prigožin je i prije prijetio povlačenjem koje nije ispunio, a kasnije ih je odbacio kao šale i vojnički humor, prenosi BBC. Prošlog tjedna rekao je ruskom proratnom blogeru da Wagnerovi borci u Bahmutu nisu imali zalihe metaka i da im trebaju tisuće komada streljiva.

Bitka za Bahmut traje mjesecima i smatra se da je odnijela tisuće života. Wagnerove trupe i regularne ruske snage bore se protiv ukrajinske vojske. Ukrajina je odlučila braniti grad pod svaku cijenu u očitom pokušaju fokusiranja ruskih vojnih resursa na jedno mjesto relativno malog značaja.

Prigožin je rekao da su njegove snage pristale ostati u Bahmutu do 10. svibnja kako bi omogućile Rusiji obilježavanje proslave Dana pobjede u utorak.

U veljači je već jednom objavio sliku svojih mrtvih vojnika i za njihovu smrt okrivio zapovjednike vojske. Iako je vojska zanijekala da je namjerno izgladnjivala Wagnerovu skupinu, tada su odgovorili povećanjem opskrbe prve crte.

U novoj objavi pred svojom skupinom rekao je da će 10. svibnja da oni biti “obvezni prenijeti položaje u naselju Bahmut jedinicama ministarstva obrane i povući Wagnerove ostatke u logističke kampove da nam ližu rane”. .

Američki vojni analitičar Rob Lee tvrdi da se najnovija Wagnerova pritužba na nestašice vjerojatno odnosi na rusko ministarstvo obrane koje je ograničilo streljivo uoči dugo očekivane ukrajinske protuofenzive. Sam Prigožin je predvidio da će ukrajinska protuofenziva započeti do 15. svibnja, budući da će tenkovi i topništvo moći napredovati po suhom vremenu.

General pukovnik Mikhail Mizintsev u Wagneru?

Također, čini se da je Prigožin zaposlio vojnog generala koji je nedavno smijenjen s mjesta šefa logistike. General pukovnik Mikhail Mizintsev prozvan je koljačem Mariupolja zbog uloge u prošlogodišnjem bombardiranju južnog ukrajinskog lučkog grada, koji su zauzele ruske snage prije godinu dana. Videosnimke objavljene na internetu prikazuju ga u kampu za trening Wagnera, a zatim u posjetu položajima u Bahmutu. Prigožin je ranije rekao da mu je ponudio mjesto zamjenika zapovjednika Wagnera, istaknuvši da je general dao sve od sebe u pomoći opskrbe plaćenika streljivom.

Ako se nestašice opreme ne riješe, Wagnerovi bi se plaćenici morali ili povući ili ostati i umrijeti, upozorio je Prigožin: “Onda će se, bez obzira na to što naši birokrati žele, sve ostalo raspasti.”

narod.hr