Zadnji komentari

Neobičan transparent u Zagrebu: “Purgeri s Kozare ’45. ste se grijali na parkete…”

Pin It

Neobičan transparent izvješen je noćas na Mostu slobode u Zagrebu: “Purgeri s Kozare 45. se grijali na parkete, a danas uz vatricu plešete pede*rske balete”

Transparent su izvješen noćas oko ponoći, a poruka o “Purgerima s Kozare” i “pederskim baletima” je upućena sudionicima subotnjeg okupljanja na manifestaciji Trnjanski krijesovi.

“Purgeri s Kozare” vjerojatno se odnosi na pripadnike partizanskih jednica koje su u svibnju 1945. zaposjele Zagreb, a “grijanje na parkete” je aluzija na brojne priče kako su partizani zaposjeli zagrebačke stanove i kad bi im nestalo drva ili ugljena, dizali parkete u stanovima, njima punili peć i grijali se.

Uz transparent je upućen i poziv na prosvjed članovima Hrvatskih suverenista protiv održavanja Trnjanskih krijesova na zagrebačkom Hipodromu 6. svibnja u 18:45 sati

“Nakon okupljanja na dogovorenom  mjestu zajedno ćemo se uputiti prema nasipu gdje ćemo izraziti neslaganje s proslavom takozvanog oslobođenja grada Zagreba 1945. godine.

Pozivamo Vas da se odazovete u što većem broju kako bismo aktualnoj gradskoj vlasti, ali i javnosti pokazali neslaganje s ovakvim događajima koji se financiraju iz gradskog proračuna”, piše u pozivu.

Za sutra je najavljen još jedan transparent.

Trnjanske krijeove organizira Mreža antifašistkinja Zagreba, a progmar počinje u subotu u subotu 6. svibnja u večernjim s tima na savskom nasipu kod Mosta slobode. To mjesto  je simolično za antife jer su na tom mjestu na prije 78 godina partizanske jedinice ušle u Zagreb.

 Pokrovitelj Trnjanskih krijesova je Grad Zagreb. 

Prije paljenja kresova javno će biti pročitan proglas MAZ-a, a potvrđeno je da će se i ove godine prisutnima obratiti gradonačelnik Zagreba, te predsjednik gradske četvrti Trnje.

“Jedna od glavnih ideja ove manifestacije je da Dan grada Zagreba ponovno bude njegov drugi rođendan (8. svibnja), odnosno dan kada je oslobođen od ustaša i nacista. Osim navedenih naglasaka na odnos prema prošlosti, Trnjanski kresovi nastoje jednako snažno osvijestiti o svakodnevnim suvremenim društvenim problemima i nepravdama, te nužnosti aktivne borbe za rodnu, ekonomsku, rasnu, identitetsku, političku i drugu ravnopravnost”, navode organizatori Trnjanskih krijesova.

Po završetku programa Trnjanskih kresova započet će 12. Antifa night u Klubu Močvara.

“Ove godine ponovno odlazimo u underground, te se žanrovski više oslanjamo na elektroniku, a publiku će rasplesati Šećer (ZG), ManMachine (ZG), Iv/An (ZG), Auf Wiedersehen (BG), te kolektiv Heiße Scheiße u suradnji s VJ-om Ye1en”, navedeno je u programu.

maxportal