Zadnji komentari

Nakon sastanka u ministarstvu bez ministra, sutra veliki prosvjed

Pin It

U Ministarstvu zdravstva završio je sastanak sindikata medicinskih sestara, tehničara i drugih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Nije ih primio ministar zdravstva Vili Beroš, već državni tajnik Tomislav Dulibić zbog čega nastavljaju s prosvjednim aktivnostima. Podsjetimo, traže povećanje plaća za najmanje 10 posto i bolje uvjete rada.

I danas su nastavljeni polusatni mirni prosvjedi ispred bolnica, kojima medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje traže dostojanstvene plaće i poboljšanje radnopravnog statusa. Danas se prosvjedovalo ispred bolnica u Slavonskom Brodu, Zaboku, Koprivnici i Našicama.

Ako ih ne primi premijer, sindikati su za sutra najavili veliki prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu.

Sastanak u Ministarstvu bez ministra

– Ovo je redovni sastanak, ministar se na njemu nije pojavio. (…) Mi nismo ni otvorili pitanje naših prosvjednih aktivnosti. Ono što smo jučer čuli od premijera da će svi razgovarati s resornim ministrima, vezano za pravosuđe i zdravstvo – toga dosad nije bilo. Mi poziv od Ministarstva nemamo. Nastavljamo s aktivnostima onako kako smo i dogovarali ranije, izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Uoči sastanka ponovio je kako medicinske sestre i zdravstveno osoblje sa srednjom stručnom spremom i dalje zarađuje manje od prosječne plaće. Te plaće su dosad, i prije povećanja o kojem govori predsjednik Vlade, bile jako niske, pa smo s povećanjima još uvijek na razini ispod minimalne plaće. Ako od ministra ne dobijemo nikakav poziv za pregovore o našem ključnom zahtjevu, zbog kojeg organiziramo prosvjedne aktivnosti, do štrajka će sigurno doći, poručio je.

Rekao je kako na sutrašnjem prosvjedu očekuju između 500 i 1000 medicinskih sestara, tehničara i drugih zaposlenika u zdravstvu. Mnogi zaposlenici ne mogu napustiti svoja radna mjesta, no doći će oni koji imaju slobodne dan ili godišnji odmor, kazao je.

Prašnjak: Ne znam tko koči Ministarstvo da razgovara s nama o koeficijentima 

Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je da su sindikati uvijek otvoreni za pregovore o koeficijentima, no kako su i sve bliži štrajku.

– S naše strane, mi smo uvijek otvoreni, bili smo i prije, ali izgleda da drugu stranu nešto koči. Pitam se što ih koči da nas pozovu na ozbiljan razgovor o problemu zbog koji smo mi na ulici i pred svojim ustanovama. Mi smo još jučer bili blizu tom koraku, a kako dani idu dalje, sve smo bliže najavljenom štrajku, kazala je Prašnjak nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. Dodala je kako će odluka o štrajku uslijediti nakon 25.svibnja.

Nakon što je Beroš najavio donošenje dvije nove uredbe o koeficijentima i složenosti poslova u javnim i državnim službama, Prašnjak se s složila s ministrom da se takvi propisi ne mogu mijenjati svakog tjedna, međutim te promjene moraju biti sistematične i temeljite, piše HRT.

priznajem.hr