Zadnji komentari

Rusko ministarstvo obrane priznalo povlačenje svojih snaga

Pin It

Rusi priznali povlačenje iz Bahmuta. Prigožin poručuje: Ovo se zove bijeg -  N1

Nakon što su u petak objavili da su ukrajinske snage izvele 26 napada u smjeru Soledara te da je u napadu sudjelovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova duž cijele bojišnice u dužini od preko 95 kilometara i da su svi napadi odbijeni, u ruskom ministarstvu obrane priznali su da su se njihove snage povukle iz područja sjeverno od Bahmuta.

Ruske snage su se povukle u jednom području iz, kako je navedeno, taktičkih razloga.

Kako proizlazi iz objave ministarstva, radi se o povlačenju na “povoljnije položaje” u blizini akumulacije Berkhivka sjeverozapadno od Bahmuta.

“Kako bi se povećala stabilnost obrane, postrojbe Južne skupine ruskih trupa zauzele su liniju u smjeru Maloiljinovke”, navodi se u dnevnom izvješću Ministarstva. Taj bi potez, kako se navodi, omogućio ruskim snagama da iskoriste “povoljne uvjete akumulacije Berkhivka”, kako se navodi, ali to zapravo potvrđuje gubitak nekoliko kilometara teritorija od strane ruskih snaga, kako piše CNN.

Također tvrde da nije bilo nikakvih proboja njihovih linija.

Prigožin o ruskom povlačenju: To nije pregrupiranje, nego bijeg

Jevgenij Prigožin, osnivač i financijer grupe Wagner, reagirao je na priopćenje ruskog ministarstva obrane u kojem su naveli da su se njihove snage povukle iz jednog područja kod Bahmuta na “povoljniji položaj”. Prigožin je komentirao da se “to zove bijeg, a ne pregrupiranje”.

Ova je izjava “blago rečeno, bila lukava”, rekao je šef Wagnera, dodajući da ministarstvo treba “odmah prestati lagati”. Prigožin je pregrupiranje opisao kao “netaktičko povlačenje” i ustvrdio da je “jednostavno došlo do bijega jedinica Ministarstva obrane s bokova, do izlaza na akumulaciju Berhivka”, koja se nalazi odmah sjeverozapadno od Bahmuta. Ovo povlačenje, kako kaže, predstavlja gubitak od 5 četvornih kilometara “samo danas”, ustvrdio je. Ukrajina će “biti na udaljenosti od 500 metara od Bahmuta, okupirajući sve taktičke pozicije”, kaže Prigožin. Također je istaknuo da su ukrajinske snage “potpuno oslobodile” cestu od Časiv Jara do Bahmuta, koja je ključna ruta za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu.

Priopćenje ministarstva stiglo je nakon njihovog neuobičajenog kasnonoćnog demantija u četvrtak, u kojem su odbačena izvješća da su se ukrajinske snage probile duž crte bojišnice oko Bahmuta u smjeru sela Maloiljinovka.

kamenjar.com