Zadnji komentari

Bože Vukušić u Bujici: “Kmetski odnos vlasti i pojedini političari, koje su potkupile austrijske tvrtke - krivi su za pokušaj zabrane komemoracije na Bleiburgu?!”

Pin It

ŠOKANTNO: - Nakon što je oskvrnavljen spomenik hrvatskim žrtvama i maknut povijesni grb, austrijske pravosudne vlasti sada pokušavaju oteti i zemlju na kojoj PBV već godinama organizira komemoracije?!

VUKUŠIĆ OTKRIO: - Šeks više nije u PBV-u! Otišao je na vlastiti zahtjev, a bio je naša veza prema Plenkoviću, u pregovorima s austrijskom Vladom!

Voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj. Bože Vukušić, gostujući u Bujici Z1 televizije otkrio je do sada posve nepoznate detalje o pregovorima aktualne vlasti s Austrijancima, koji nisu uspjeli, što je dovelo do velikih problema i praktički - zabrane komemoracije na Bleiburgu…

Posebno se osvrnuo na ulogu kontroverznog Vladimira Šeksa, koji je bio “časnik” za vezu PBV-a i Andreja Plenkovića, a nakon što nije uspio – podnio je ostavku!

Vukušić je naročito oštar bio prema Miloradu Pupovcu i ‘Novostima’ koje su objavljivale da je grb s bleiburškog spomenika “ustaški”, što je u potpunoj suprotnosti s prosvjednom notom Gordana Grlića Radmana…

Nakon posebnog upita voditelja, Bože Vukušić je u Bujici potvrdio da su se o Bleiburškoj komemoraciji svojedobno vodili razgovori na najvišoj razini – između austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Kurz, navodno, nije htio zbog Hrvata raskinuti koaliciju s tzv. zelenima, a oni su inzistirali na zabrani Bleiburške komemoracije… Andrej Plenković je te informacije prešutio i PBV-u nije preostalo dovoljno vremena za poduzimanje konkretnih koraka kojima bi se spriječilo sadašnje stanje…

Vukušić je u emisiji izravno optužio pojedine političare da su “potkupljeni od austrijskih tvrtki pa se zato ne smiju zalagati za Bleiburg”, a Austrijance je nazvao “lešinarima”, aludirajući na odnos njihovih banaka i štedionica prema obespravljenim hrvatskim građanima! Vlast je optužio da “nije učinila dovoljno” za očuvanje Bleiburške komemoracije, a odnos službenog Zagreba prema austrijskim političarima nazvao je “kmetskim”.

PBV trenutačno vodi bitke pred austrijskim pravosuđem i poduzeli su pravne korake u tri smjera. Prvi je cilj poništiti sramotnu Rezoluciju o Bleiburgu austrijskog parlamenta, koju su inicirali zeleno-lijevi potomci slovenskih partizana iz Koruške. Drugi – vratiti povijesni hrvatski grb s prvim početnim bijelim poljem na oskvrnavljeni spomenik bleiburškim žrtvama. I treći, vratiti zemljište na kojem se održava komemoracija – u upravljačke ruke PBV-a. Bude li sve odrađeno u skladu sa zakonom i bez političkih pritisaka neprimjerenih za jedno demokratsko društvo, kakvim se austrijsko predstavlja - već sljedeće godine, a najkasnije 2025. na Bleiburškom polju ponovo će biti održana komemoracija kakvu pamtimo desetljećima – pa čak i u vrijeme Titove komunističke Jugoslavije.

78. obljetnica jedne od najvećih nacionalnih tragedija obilježena je danas svetom misom zadušnicom u lokalnoj crkvi u Bleiburgu, a sutra se nastavlja na zagrebačkom Mirogoju i Macelju. U nedjelju, 28. svibnja 2023. kod Stoca će se održati središnja Bleiburška komemoracija za BiH…