Zadnji komentari

Knjiga akademika Pečarića 'Akademik Marin Hraste'

Pin It

Akademik Josip Pečarić: 'Nažalost, biti ubojica je mnogo veće dostignuće od  pisanja znanstvenih radova' - Kamenjar

Knjiga akademika Josipa Pečarića „Akademik Marin Hraste“ dana je na našem portalu:

LINK

U Uvodu akademik Pečarić piše:

Nismo bili prijatelji zbog Akademije već zbog Boke kotorske. Naime Marinova supruga je iz vjerojatno najslavnije bokeljske obitelji Zmajević. Sjetimo se:

Matija Zmajević (Perast, 6. siječnja 1680. – Tavrov na Donu, Rusija, 18. kolovoza 1735.), bio je hrvatski pomorac, Bokelj, admiral pomorske flote Carske Rusije.

Vicko Zmajević (Perast, 23. prosinca 1670. – Zadar, 1745.), bio je Barski I zadarski nadbiskup

I Marin i ja bili smo članovi Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809.

Sjećam se jednog obiteljskog druženja uoči emisije  na HRV-u o Hrvatima Boke kotorske kada sam upoznao njegovu kćerku današnju intendanticu HNK. Ona je odigrala značajnu ulogu u uvrštavanju na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine „Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradiciju bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj”. A Bokeljski Hrvati su u svojoj zahvali s ponosom naglasili njenu povezanost sa Zmajevićima. Zato na kraju knjige dajem i jedan njen intervju. Zato na kraju knjige dajem i jedan razgovor s njom.

A u knjizi dani su tekstovi iz mojih knjiga koji daju dio Marinovog domoljubnog rada. Tu su i otvorena pisma koja smo zajedno potpisali. Uvijek ću se rado sjećati njegovog komentara iz vremena kada su takva pisma mogla i dospjeti do javnosti. Poslije jednog mog povratka u RH rekao mi je: „Joško ovdje se ništa ne događa kada si Ti vani.“ Uz Marinov životopis sastavni dio ovog Uvoda je i govor , potpredsjednika HAZU-a akademika Davora Miličića na posljednjem ispraćaju akademika Marina Hraste na zagrebačkom groblju Mirogoj, 5. srpnja 2023.