Zadnji komentari

U Saskoj bi, prema anketama, AfD mogao sljedeće godine osvojiti izbore

Pin It

AfD

Rast popularnosti AfD-a nastavlja se diljem zemlje uoči izbora sljedeće godine.

Konzervativna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) na putu je da osigura 35 posto glasova na državnim izborima sljedeće godine u Saskoj, jer je stranka u nedavnim anketama pretekla Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) premijera Michaela Kretschmera.

Više od trećine Saksonaca je podržava

Najnovije istraživanje, koje su provele lokalne novine, a izvijestio Leipziger Volkszeitung, pokazalo je da više od trećine Saksonaca planira podržati ovu konzervativnu stranku.

Porast popularnosti stranke osjetio se u cijeloj zemlji, ali ništa više nego u istočnoj Njemačkoj, gdje je stranka prva u anketama u četiri od pet država i prema anketi Forse provedenoj u lipnju imala je 32 posto.

U Saskoj su stranke koje čine liberalnu saveznu koaliciju skupile potporu od samo 18 posto birača, što je tek polovica od onoliko koliko ima AfD, dok bi sadašnji CDU dobio 29 posto glasova.

Nezadovoljstvo Nijemaca s aktualnom vladom

Anketa pokazuje masovno nezadovoljstvo običnih Nijemaca u cijeloj državi i izvan nje zbog politike masovnog useljavanja,inflacije i vrtoglavog porasta cijena energenata, a sve zbog politike nulte neto zelene energije.

Prema anketi Germany Trends koju su proveli ARD i novine Die Welt, 79 posto Nijemaca je “manje ili uopće nije zadovoljno” trenutnim smjerom kretanja zemlje pod trenutnom saveznom koalicijom, u usporedbi sa samo 19 posto koji su “zadovoljni” i nula posto onih koji su ”vrlo zadovoljni”.

Ovo otvara vrata protestnim glasovima, a na nacionalnoj razini, AfD privlači 22 posto udjela glasova, udobno sjedeći iznad vladajućeg SPD-a (16 posto), Zelene stranke (14 posto) i FDP-a (6 posto). AfD bi mogao biti trn u oku vodećem CDU-u, koji ima 29 posto i čiji je čelnik Fredrich Merz, nakon bijesa članova svoje stranke, nedavno odustao od prijedloga da bi njegova stranka mogla surađivati s AfD-om na lokalnoj razini, piše RemixNews.

narod.hr