Zadnji komentari

SAD i Njemačka osudili prijetnje Dodika i stali uz visokog predstavnika Schmidta

Pin It

'Idiot koji pali vatru' - Jesu li Dodikove prijetnje stvarne ili okuplja  svoju nacionalističku bazu uoči izbora? - Oslobođenje

SAD i Njemačka stali su uz visokog međunarodnog predstavnika za BiH Christiana Schmidta i ocijenili kršenjem ustavnoga poretka prijetnje čelnika Republike Srpske Milorada Dodika koji je najavio da će Schmidt biti uhićen i deportiran ukoliko kroči u taj entitet, izvještava Hina.

Dodik, koji je suočen s optužnicom Tužiteljstva BiH zbog ignoriranja odlluka visokog međunarodnog predstavnika na području toga entiteta, najavio je da će vlasti donijeti uredbu o uhićenju njemačkog političara na čelu međunarodne zajednice u BiH.

Dodik i vlasti u Republici Srpskoj tvrde da Schmidt nije legalno izabran na poziciju visokog predstavnika kao što je to bio slučaj s njegovim prethodnicima jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

“Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republiku Srpsku i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protuustavna. To predstavlja još jedan smišljeni napad gospodina Dodika na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH”, naveli su iz američkog veleposlanstva dodajući da on ima sve ovlasti visokog predstavnika uključujući i mogućnost smjena dužnosnika.

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje gospodina Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putukoji je izabrao – putu izolacije”, istaknuli su američkoga veeleposlanstva u objavi na društvenoj mreži X.

Posebni njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarazzin susreo se u Banja Luci s Dodikom i rekao je kako je neprihvatljivo njegovo vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine te na visokog predstavnika.

“Odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja”, rekao je Sarazzin.

Potvrdio je kako će Savezna Republika Njemačka nastavitki blokirati financiranje projekata u Republici Srpskoj zbog Dodikove separatističke politike.

Bošnjački član državnoga vrha Denis Bećirević ocijenio je Dodikove najave o uhićenju Schmidta kršenjem ustavnoga poretka, te je pozvao međunarodnu administraciju na njegovu smjenu.

Istodobno u Republici Srpskoj nastavljaju s inzistiranjem da Schmidta ne priznaju za visokog predstavnika.

Tamošnji premijer Radovan Višković, koji dolazi iz redova Dodikova SNSD-a, pozvao je Schmidta da dostavi odluku o izboru za visokog predstavnika.

“Ako je Daytonskim ustavom predviđeno da visoki predstavnik ima potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a, dotični gospodin to nema. Onda ne može biti legalan i kao takav nije priznat u Republici Srpskoj”, rekao je Višković.

geopolitika.news