Zadnji komentari

Štrik oko vrata

Pin It

Mala izlaznost na izbore odgovara HDZ-u. Njihovo biračko tijelo je homogeno i konzistentno. Štogod  napravili, čak negativno i loše, u vlasti i vladi, njihovi članovi i simpatizeri će uvijek glasati za HDZ

Politička stranka SDP  je nekad bila respektabilna. Bila je drugi pol na političkoj sceni u nas. Dva puta su bili relativni pobjednici na izborima. Obnašali su vlast i formirali vladu u dogovoru s koalicijskim partnerima. Takav SDP više ne postoji, zahvaljujući njihovu predsjedniku Peđi Grbinu. Taj čovjek je raspolovio SDP i stalno ga uništava. Ne mogu si nikako objasniti i protumačiti kako to nije jasno članovima SDP-a .Ja sam mislila i još uvijek mislim kako u toj stranci ima pametnih i  mudrih ljudi, koji znaju što mogu, što moraju i što žele. Jako me je iznenadio saborski zastupnik Arsen Bauk, koji je izjavio da će Peđa Grbin, šef njegove stranke biti bolji premijer od aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Što je previše, previše je. Nije da Andreju Plenkoviću nema prigovora. Ipak neke mu se stvari moraju priznati i prihvatiti kao dobre. Može se tu i moglo se još puno toga napraviti, što vapi za promjenama. Što je tu je. Birači će na izborima to najbolje ocijeniti, ukoliko u dovoljnom broju izađu na izbore. Mala izlaznost na izbore odgovara HDZ-u. Njihovo biračko tijelo je homogeno i konzistentno. Štogod  napravili, čak negativno i loše, u vlasti i vladi, njihovi članovi i simpatizeri će uvijek glasati za HDZ. Takvih ima oko 30 %. To nosi relativnu pobjedu. Vrlo lako će tad moći sklopiti političku koaliciju. Mnogo je onih koji žele biti na vlasti ili pri vlasti, od desnih, preko centra do lijevih. Ideologija je tu sporedna. Bitno je dočepati se  vlasti i participirati u vladi. 

Osvrnemo li se oko sebe Na našoj političkoj sceni HDZ i premijer Plenković, za sada, nemaju ozbiljnog rivala.

Za očekivati je da to bude netko na lijevoj političkoj sceni. SDP je to prije nekih desetak godina bio. U međuvremenu su izgubili svaki kredibilitet i povjerenje građana. Počelo je to još s gospodinom Bernardićem, da bi eskaliralo s Grbinom. Zar to ne vide članovi SDP-a?

Među njima sigurno ima ljudi koji bi mogli zaustaviti trend propadanja te socijaldemokratske stranke, stabilizirati stranku i krenuti u pozitivnom smjeru. Za početak bi trebalo maknuti s čelnog mjesta osobu krivu za propadanje stranke.  U čemu je problem ? Zar nitko ne želi stati  na čelo te nekad respektabilne stranke. Čega se boje. Tko god došao na to mjesto, ne može nikako biti gore nego je sada.  Zašto se zavaravate E Anketirajte građane. Javno mnijenje nije uvijek pravi pokazatelj stvarnosti, ali  pokazuje određeni trend. Spali ste na nekakvih 10 %. To je Bogu za plakati. 

Članstvo se osipa. Članstvo su uglavnom i činili građani starije populacije. Većina njih su bili bivši partijci, članovi SKH. Ništa čudno. SDP je sljednik nekadašnje Partije.

HDZ to nije iako je na samom stvaranju stranke u njoj bilo oko 200.000 partijaca. Oni su preko noći okrenuli kapute i crvenu člansku knjižicu zamijenili plavom. Nekima se to dobro isplatilo. Neki od njih još uvijek vladaju Hrvatskom, neposredno ili posredno. 

Želi li se oporaviti SDP bi morao, uz promjenu vodstva, privući mlade članove, neopterećene prošlošću i poviješću.  Tim ljudima bi trebalo ponuditi program koji obećava bolju budućnost, boljitak, napredak, slobodu i demokraciju koja nije samo privid.

To bi trebao biti SDP bez štrka oko vrata. Ovaj današnji SDP ima štrk oko vrata, koji se stalno zateže i guši stranku.  Stranka je na izdisaju. Ne vidi se nitko tko bi je mogao spasiti, jer se forsira i podržava onaj tko zateže taj štrk.

Pričom o besplatnim vrtićima, o povećanim mirovinama, o promjenama koje su nužne, baš ništa se neće postići. Trebalo bi napraviti realni plan i program (strategiju i taktiku) kako to postići, kada, gdje, kako i s kime.

Priča nam je zaista, dosta. Možemovci su puno toga pričali i pričaju, ponekad i urlaju. Od svega toga ništa.  Zagreb je zarasla trava. Zagreb se guši u smeću. Jedno je kao aktivist govoriti i lamentirati. Sasvim nešto drugo je kad dođeš na vlast i moraš raditi. Galama tu ne pomaže.

Bilo bi dobro, korisno i prihvatljivo da se sve političke stranke i strančice, na lijevoj platformi ujedine, izaberu vođu i vodstvo, donesu realne programe i krenu u rušenje HDZ-a. Ovaj narod to zaslužuje. 

Oko koga i čega će se ujediniti, osim oko želje da se sruši HDZ. To nije dovoljn o samo željeti. Treba to znati i moći napraviti.  Ovakav SDP nije nikakva osovina i baza za ujedinjenje bilo koga i za relativnu pobjedu, na izborima. Nitko s njima ovakvima neće niti u koaliciju za te izbore.  Svi vide ono što SDP-ovci ne vide. Vide štrk oko vrata nekad jake stranke, jake oporbe i jakog rivala u utakmici za vlast.

Ankica Benček