Zadnji komentari

Djecu tjeraju da postanu vegetarijanci

Pin It

Koje 4 rečenice je strogo zabranjeno govoriti djetetu kada plače: ali  roditelji ih ipak izgovaraju - VRT

Zabranili meso u vrtićima i osnovnim školama: Njemački grad svojom odlukom iznenadio roditelje

Djeca u vrtićima i osnovnim školama u Freiburgu u Njemačkoj više neće jesti meso. Početkom nove školske godine u Baden-Württembergu postojat će samo vegetarijanski jelovnik pa tako mljeveno meso, mesni odrezak i kobasica odlaze u povijest.

Odluku o postojanju isključivo standardnoga vegetarijanskog jelovnika u općinskim osnovnim školama i vrtićima donijelo je lokalno vijeće prošlog listopada, a čiju većinu čini zelena ljevica. Iako je ova odluka izazvala rasprave, nutricionisti su je pozdravili.

Pritom će se osim promjene jelovnika promijeniti i cijena prehrane. "Kako bi se osiguralo da troškovi školske prehrane više ne rastu, moraju se izvršiti prilagodbe", kažu iz grada. Roditelji su dosad mogli birati između vegetarijanskog i mesno-ribljeg jelovnika za svoju djecu, a odsad, sa samo jednim izborom za sve, smanjit će se administracija.

Velika promjena

"Ovo je velika promjena", rekao je gradski glasnogovornik. "Cilj nam je učiniti školske obroke što zdravijima, održivijima i ukusnijima za sve uključene", dodao je. Planove jelovnika pritom će prilagođavati tijekom školske godine. Ipak, iz gradske uprave ističu da meso neće biti u potpunosti zabranjeno, odnosno djeca će i dalje moći sa sobom donijeti sendviče s, primjerice, kobasicama, kako javlja Morgen Post.

Prošle godine, kada je ova odluka donesena, pokrenuta je i polemika o pravilnoj prehrani djece, a Ministarstvo poljoprivrede Stuttgarta jasno se ogradilo.

"Uravnotežena prehrana uključuje i meso",  istaknuo je šef ministarstva Peter Hauk (CDU). Kako prenose lokalni mediji, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je prehrana bez mesa dobra za rast i razvoj djece.

Rast i razvoj djece

Stručnjaci ipak ističu da roditelji trebaju shvatiti da djeca imaju drugačije prehrambene potrebe od odraslih. Naime, djeca koja su vegetarijanci ili vegani ponekad imaju niže razine vitamina B12 koji održava zdravu krv i živčane stanice, zatim kalcija za jačanje kostiju, vitamina D koji pridonosi apsorpciji kalcija, željeza koji čini hemoglobin i mioglobin kao i cinka važnog za imunološki sustav i stvaranje proteina i DNK.

Ovo su najbolje namirnice za bebe i djecu

Od navedenih nutrijenata nijedan se ne nalazi isključivo u mesu. Tako se vitamin B12 može pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i proizvodima poput sojinog mlijeka ili prehrambenog kvasca. Kalcij i željezo nalaze se u grahu, a budući da apsorpciju željeza potiče vitamin C, preporuča se kombinirati zobene pahuljice i žitarice (koje obiluju vitaminom D) s voćem koje sadrži vitamin C, odnosno mahunarke s povrćem bogatim vitaminom C.

I cink kao važan nutritijent se može pronaći u mahunarkama kao i orašastim plodovima. "Donesena je odluka koja gleda na budućnost u pogledu održivosti", rekla je stručnjakinja za prehranu i profesorica Gertrud Winkler.

direktno.hr