Zadnji komentari

Šuti se o suđenjima za ratne zločine. Zašto?

Pin It

VOJISLAV MEDIĆ | Večernji.hr

I nakon od više od 30 godina od početka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, na hrvatskim sudovima, sudi se pojedinim srpskim i inim ratnim zločincima, pretežno u odsutnosti. Ali, suđenje je suđenje, tim prije što se  kroz ovakve i slične rasprave i te kako mogu saznati zanimljivi i vrijedni detalji o  zločincima, njihovim naredbodavcima i tome slično.

Evo, nedavno je u Osijeku održano jedno od suđenja Vojislavu Mediću, nekadašnjem potpukovniku i istražnom sucu  zločinačke JNA, koji je devedesetih godina bio major JNA te tukao i verbalno maltretirao zarobljene hrvatske branitelje i civile u srpskim logorima  Stajićevu, Nišu i Sremskoj Mitrovici. 

Ovaj ratni zločinac čak je 1991. i radio u hrvatskom MUP-u (!?), a po teškim optužbama uhićen je tek prošle godine!

O ovom, kao i o nizu drugih suđenja za ratne zločine, iznimno se malo objavljivalo, gotovo se prešutjelo, (svaka čast iznimkama), poglavito u tzv. velikim medijima, koji, inače, u nastavcima pišu i objavljuju pretežno (polu)istine o suđenjima pojedinim Hrvatima, pa makar ih se optužuje i sudi za manje-više „smiješne“ stvari za razliku od ratnih zločina.

Tako primjerice o suđenju Zdravku Mamiću i ekipi oko njega već je objavljeno toliko da ne bi stalo ni u desetak knjiga, dok je još više pisano o nesreći i suđenju Tomislava Horvatinčića.

Na veliko se piše i objavljuje o Hrvatima o kojima se sada vodi istraga u Grčkoj, a koji su u Ateni  sudjelovali u jednoj uličnoj tuči.

Pored toga, poglavito su popularne istrage i suđenja onima koje su prijavile pojedine žene da su ih „silovali“ ili „dirali“ prije deset ili dvadeset godina, i tako dalje i tako redom.

To očito zanima hrvatsku javnost, a ne i suđenja ratnim zločincima.

Naime, ovaj mjesec, tj. u rujnu, i samo na zagrebačkim sudovima, vodi se oko tridesetak (!) kaznenih postupaka protiv srpskih i inih ratnih zločinaca, o čemu nema gotovo ni riječi u medijima, dok novinari tim raspravama manje-više uopće nisu nazočni, (svaka čast iznimkama), niti ih to, kako se čini, zanima.

A ovaj mjesec na zagrebačkim sudovima se sudilo ili će se suditi Gordani Getoš Magdić i drugima za  ratni zločin u Osijeku (u ponovljenom postupku), Branku Dimitroviću i drugima za ratni zločin u Hrvatskoj Kostajnici,  Milanu Čeleketiću i drugima, Đuri Zlonogi za zločin  na brdu Pogledić kod Gline, Borivoju Radosavljeviću i drugima za zločin u Voćinu i okolici, Ljubomiru Bajiću  i drugima za  granatiranje Banskih  dvora, Dušanu Joviću za zločine na glinskom području i tako dalje i tako redom.

O tome se šuti, to se uglavnom marginalizira i podcjenjuje…

Kako? Zašto?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.)