Zadnji komentari

Orban kritizirao zatiranje prava Mađara u Ukrajini

Pin It

Mađarska neće podržati Ukrajinu ni u jednom međunarodnom pitanju dok “Ukrajina ne vrati prijašnja prava etničkim Mađarima na svom teritoriju”, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban u parlamentu.

Budimpešta se sukobila s Kijevom oko, kako kaže mađarski premijer, ograničenja prava otprilike 150 000 etničkih Mađara da koriste svoj materinji jezik, posebno u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u školama. “Žele transformirati mađarske škole u ukrajinske škole, a ako to ne uspiju žele ih zatvoriti”, rekao je Orban, a prenosi ga Reuters.

Orbanova izjava dolazi nekoliko dana nakon što je šefica Europske unije Ursula von der Leyen predložila viziju proširene EU koja bi uključivala Ukrajinu. Očekuje se da će blok u prosincu odlučiti hoće li započeti razgovore o prihvaćanju Ukrajine u svoje okrilje ili ne.

Međutim, za početak takvih pregovora bila bi potrebna jednoglasna potpora svih 27 zemalja u bloku. S obzirom na to da je mađarski premijer više puta i oko više tema kritizirao vladu u Kijevu, potporu Budimpešte neće gotovo sigurno dobiti. Ukrajinska vlada je uvrstila i najveću mađarsku banku OTP na “crnu listu” pravnih entiteta “sponzora terorizma”

geopolitika.news