Zadnji komentari

Odluka o uvjetima svinjokolje nema uporište u zdravom razumu, tko će snositi troškove?

Pin It

Svinjokolja, klanje, kolinje - tradicija koja ne izumire - Poljoprivredne  vijesti | Agroklub.com

Tako da će slavonski seljak moći svinju samo obrađivati u svom dvorištu, a na klanje će je morati odvesti u službene klaonice kojih u toj županiji imaju dvije. Sad postavljam pitanje – tko će snositi trošak klanja i prijevoza svinja 50 km u udaljenu klaonicu? I tehničko pitanje je kako će te dvije klaonice u županiji uspjeti tijekom 12. i 1. mjeseca poklati i 60 000 svinja. Neizvedivo”, istaknuo je.

Do danas je u Hrvatskoj eutanazirano oko 19 400 svinja s 870 gospodarstava zbog afričke svinjske kuge, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Također je potvrdila najave je da će svinjokolje ipak biti, ali pod posebnim uvjetima. To je u Saboru komentirao zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Kazao je kako je ubijeno gotovo 20 000 svinja, a neke samo zbog sumnji.

“U Vukovarsko-srijemskoj županiji, po podacima, bilo je oko 115 000 svinja. Neki dan je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić rekao da će ipak biti svinjokolje, ali pod kojim uvjetima? Tako da će slavonski seljak moći svinju samo obrađivati u svom dvorištu, a na klanje će je morati odvesti u službene klaonice kojih u toj županiji imaju dvije. Sad postavljam pitanje – tko će snositi trošak klanja i prijevoza svinja 50 km u udaljenu klaonicu? I tehničko pitanje je kako će te dvije klaonice u županiji uspjeti tijekom 12. i 1. mjeseca poklati i 60 000 svinja. Neizvedivo”, istaknuo je.

Pavliček: Puno nelogičnosti

Kazao je kako ova odluka nema uporište u zdravom razumu i pita zašto se ne može klati u vlastitom dvorištu?

“Zar nije veća mogućnost zaraze kada te svinje morate voziti u klaonicu i to prerađeno meso voziti nazad u dvorište. Upravo time se virus može dalje šiti. Niz nelogičnosti. Ovim putem pozivam, ako je odluka već donesena, neka država financira troškove klanja i prijevoza”, zaključio je.

Predstavnik uzgajivača svinja Krešimir Kuterovac danas je također komentirao mogućnosti da svinjokolje u područjima gdje je zabilježena afrička svinjska kuga ipak bude.

“Može se obrađivati meso, a ne mogu se koristiti svinje sa zaraženog područja. Svinje se nabave izvan njega, zakolju u ovlaštenoj klaonici i onda kući možete obrađivati meso”, objasnio je.

Također je upozorio na pitanje odštete, istaknuvši da ona mora “biti brza i nikako se ne može čekati godinu dana jer svinjogojci neće imati od čega živjeti”, prenosi N1.

narod.hr