Zadnji komentari

Povlaštena klasa

Pin It

Nakon zadnjeg usklađivanja mirovina mirovine saborskih zastupnika i ostalih bivših dužnosnika i službenika porasle su za nekih 130 eura. Sa svakim novim proporcionalnim povećanjem te mirovine će enormno rasti, što nije u redu. 

Bilo bi dobro, nužno potrebno i pošteno sve mirovine dovesti u nekakav red. Preveliki je raspon između najniže i najviše mirovine.  Dok jedni jedva preživljavaju, drugi se razbacuju novcem i bogate. To me naročito smeta kod bivših saborskih zastupnika. Čime su to ni zadužili ovu državu i ovaj narod da imaju tako visoke mirovine ?  Zašto su oni izuzetak od  uobičajenog i zakonom propisanog određivanja i obračunavanja mirovina. To nije u redu. Oni vi trebali imati mirovine kao i svi ostali. Koliko su izdvajali iz svojeg osobnog dohotka u svim fazama svojeg radnog vijeka, toliko bi im se moralo uzimati u obzir prilikom izračuna njihove mirovine. Zašto njihove idu po posebnom obrascu? Zar 40 godina rada na bilo kojem radnom mjestu može i smije  biti vrjednovano i do četiri puta manje od dvije ili četiri godine rada i djelovanja u saboru? Na pamet mi padaju učiteljice, profesorice, odgojiteljice, službenice, radnice za strojem, na šalteru,…

Znamo da se rad i djelovanje saborskih zastupnika ne sastoji samo u sudjelovanju  na plenarnim sjednicama. Puno je tu više sadržaja, rad u pojedinim odborima, rad na terenu,, rad u  političkoj stranci,… Taj dio mi ne vidimo. Zato dobro vidimo što rade u sabornici. Uglavnom, rade za sebe. Malo tko od njih radi za one koje zastupaju. Važno i bitno je skretati i zadržavati pažnju na sebi. To smo imali prilike vidjeti ovih dana. Stalna javljanja, trivijalna pitanja i opaske, što često izaziva opomene i kazne predsjedavajućeg u saboru, obično predsjednika sabora. Znaju da će dobiti opomenu, ali govore, jer bitno je biti vidljiv i upečatljiv. Slažu se nove izborne liste, na koje treba doći. Za to moraš biti podoban i poslušan. Moraš što više hvaliti svoju političku stranku i svog stranačkog šefa. To su neki doveli do savršenstva, odnosno do rugla.

Degutantno je to slušati i gledati. To ne rade samo “dvorske lude”, već i uvaženi članovi stranke, pa i “doajeni”.  Točno znam što će određeni sabornik (ca) izgovoriti i reći, kad ustane u obranu svojeg šefa. Po tome se naročito ističe desna strana sabornice i neki zastupnici HDZ-a. Tu se nađe i po neki žetončić, koji se dodvorava svojem poslodavcu i opravdava Judine  škude u svom džepu.

Bilo bi dobro istražiti što saborski zastupnici rade po terenu. Koji je učinak tog rada ? Što su promijenili svojim djelovanjem ? Je su li, koliko i gdje pridonijeli boljitku života građana ?  Jedno je govoriti, a drugo je konkretno raditi. Bilo bi dobro znati što građani misle o svojem zastupniku. Među zastupnicima sigurno ima onih koji znaju svoj posao i rade ga kako treba. Takvi su u manjini, ali ih ima. Ono što mi vidimo prilikom zasjedanja parlamenta, nije dovoljno da se procijeni i ocijeni rada zastupnika. Sabornica je uglavnom prazna, osim dana (sati) kad je glasovanje. To nije u redu. Unaprijed se zna kad će biti zasjedanje. Tome bi se trebale prilagoditi ostale aktivnosti zastupnika. Odbori bi mogli zasjedati u drugo vrijeme. Sadržaji i odluke njihovih rasprava ionako dolaze u sabor.

Bilo kako bilo. Rade koliko rade. Svaki prema svojim sposobnostima, znanju i odgovornosti. Imaju solidne plaće. Od tih plaća daju državi određene dadžbine, kao i svi  zaposleni. Te su dadžbine proporcionalne visini plaće. Bez obzira na to njihove mirovine su previsoke, s obzirom na naše prilike.

Zbog tih nekoliko godina provedenih u saboru izdigli su se u najvišu društvenu klasu, po mnogo čemu.  Mnogi od njih to ne zaslužuju. Nije dovoljno ući u parlament i tamo dizati ruku po dogovoru i po potrebi. Svoj status treba opravdati i mirovinu zaslužiti, a ne ju dobiti po posebnim propisima. To vrijeđa građane ove zemlje. To pokazuje otuđenost nekih struktura od svakodnevnog života i uvida u život običnog čovjeka, koji svakim danom sve više osiromašuje. Za taj sloj (klasu) ljudi inflacija je puno viša od službene. Oni više od 50 % svojih prihoda troše na hranu. Hrana je enormno poskupjela, posebice osnovne živežne namirnice. Ovih 30 artikala za koje je država zamrznula cijene to ne spašavaju. Dodaci na mirovine su kap vode u moru.  To je inflacija unaprijed pojela. Ljudima je to jasno. Jasno nam je kako se vlast “umiljava” i dodvorava umirovljenicima, svjesni njihova velikog broja u biračkom tijelu.

Možda dobijemo i 13. Mirovinu ? Opet će najviše dobiti oni s privilegiranim (povlaštenim) mirovina, najviše bivši saborski zastupnici, bez obzira koji obrazac za isplatu te mirovine bio usvojen. Čime su to oni zavrijedili ?  Spavanjem u sabornici, svađama, opomenama, izbacivanjem sa sjednica,  glasovanjem po naredbi, sjedenjem za šankom, međusobnim podcjenjivanjem, nepoštivanjem poslovnika, nadglasavanjem, napadanjem ili obranom premijera i pojedinih ministara, ...

Ankica Benček