Zadnji komentari

Izbori tri u jedan, politički jackpot za udruge svih vrsta

Pin It

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske - Poruka ministra  Medveda hrvatskim braniteljima

Ja ću samo spomenuti one koje mene bole...

Sjedim tako u jednom lokalnom Caffe baru prelistavam novosti na međumrežju i uživam u Babljem ljetu. Točnije uživao sam do trenutka dok nisu došli likovi koji su svojom bukom i bez imalo srama bukom, svojatanjem prostora i spajanjem stolova poremetili moj mir.

Profesionalna deformacija još od onih ratnih dana tjera vas promatrati slušati, osluškivati, preispitivati prostor, ljude, okolinu sve to kako biste preživjeli tako činih i sada sjedeći u kutu lokala. 

Nisu se puno razlikovala od mene sama ta šestorica likova ne toliko po ponašanju i ophođenju prema drugima, tu smo jako različiti, već po tjelesnom izgledu. Kratko podšišani, trbušasti, hladnih i umornih pogleda, laganih pokreta, očiju koje šaraju okolinom kao vazda tražeći nešto.

Oko vrata pojedincima krunica, drugi odjeveni u majice ratnih postrojbi od kojih nekima imena nikad prije nisam čuo. Valjda jer nisam iz ovog kraja.

Rekoh nisu se puno razlikovala od mene sva šestorica hrvatskih muževa, ni u izgledu ni u piću koje su naručili. Do trenutka dok nisu započeli sa svojom porilično glasnom temom razgovora držao sam kako imamo jako punom zajedničkog. 

Čak i po prezrivom pogledu „civila“ koji su ih pratili dok su grupno, glasno okićeni majicama ratnih postrojbi ulazili u kvartovdki lokal a iz kvarta nisu bili.

Sjedim tako i slušam, ne mogavši ne čuti što zbore i govore jer su u žaru rasprave o svojim budućim planovima kako nažicati lovu za braniteljsku udrugu kojoj su na čelu od države, gradonačelnika i načelnika jer reče jedan koji je sjedio na čelu stola: 

„ Čuj ti si predsjednik , šta ima veze što su crveni SDP-ovci na vlasti u gradu idi tamo i traži lovu za športske igre, za izlet na more i za naravno dan naše brigade. Možeš tražiti i za troškove i majice čak i da si napravimo bolje prostorije.“ 

Drugi pak nadodaje a od ministarstva možeš nažicati za vijence i cvijeće i da možemo putovati u posjetu mjestima gdje smo bili ono tamo u ljetu 1993.“

Treći se glasno ubaci: „ Je, tako je Ministar je naš. A znaš šta i župan je naš, on je HDZ on će svakako dati da svake godine jer zna da neće dobiti glasove ako ne da. No, sad je prava prilika za puno toga tražiti i dobiti jer su sljedeće godine trostruki izbori, lokalni, državni i za EU parlament, pa možemo više skupiti love.

Četvrti se nakon trećega nadoveže pomalo cinično prozivajući sve ostale kazujući: „ E onda ako to bude kako si rekao, onda ću i ja isto na izlete preko udruge moći povesti svoju ženu i kuma makar nisu bili u ratu, vi ste svi do sada sve svoje bliže i daljnje vodili a rekli ste ljudima kako nema mjesta u autobusu. Pa i ja sam valjda onda zaslužio niste vi sami u predsjedništvu ?

Nastade kratka tišina među njima, no nakon sekundu i pol svi se u glas složiše: „ Ma normalno da može „ sad će biti za sve, samo nemojte da se ova ideja okolo širi neprijatelj nikad ne spava....

Nisu jadni znali kako „neprijatelj“ eto Božjom voljom sjedi samo stol dva dalje. „Neprijatelj“ koji nije pripadnik takvih „janjetina“ i „ Izlet“ brigada ni danas niti je bio za vrijeme rata.

Jasna je razlika među nama, jasna je i podjela koju su političari uspostavili kako bi koristeći „korisne budale“ braniteljske populacije imali glasove i potporu plaćajući to državnim novcem. 

Novcem od kojeg zbog mnoštva braniteljskih udruga, kojima ravnaju uglavnom, a čast iznimkama skorojevići, samodopadni poltroni koji ništa ne čine za svoje ljude i braniteljsku populaciju uopće, već služe uskom krugu svojih ulizica i političkim elitama lokalne i državne razine.

Koja je svrha braniteljskih udruga ako sve što trebaš moraš sam ići rješavati po institucijama države?

Ah, da svrha je rješavanje pitanja onih koji svojim stavovima, djelovanjem podržavaju političku opciju koja plaća udrugu i osigurava financije za udrugu i njeno vodstvo. A članstvo, druge „obične“ branitelje, što s njima? A njih kažu ovi koje sam opisao, njih ko je*be oni ionako nisu naši....

Ovo nije izmišljen događaj, mogu čak nabrojati i imena sudionika, nazive udruga i ime lokala, grada u kojem se zbilo. 

No zalud je. 

Samo se okrenite oko sebe dragi moji subranitelji i u svakom mjestu oko Vas su takvi i na žalost Vi ćete glasujući za njihove mentore te i takve i dalje držati na pozicijama na kojima će živjeti od vaši rana, vašeg znoja i vaših života...

Neka Vam je u mislima domovina, u srcu odanost a u desnici snaga kad dođe onaj jedan jedini dan u četiri godine i vi vašom desnicom, jednom penkalom možete ovo sve promijeniti. Znajte Da im Smetamo...

U ime

Hrvatskog Vojničkog Reda

ČUVARI DOMOVINE

Mario Maks Slaviček e.m

emeritus miles